gospodarstvo

TAJKUNI GDJE STE? – Na prodaji ponos Vrbovskog i Gorskog kotara za manje od milijun dolara!


Drvna industrija Vrbovsko u stečaju

VRBOVSKO – Nova cijena Drvne industrije Vrbovsko u stečaju iznosi nešto više od 5,7 milijuna kuna. Cijena je to po kojoj  je oglašen prvi ovogodišnji natječaj za prodaju preostalog dijela DIV-a a to su tvorničke hale. Ročište za novi pokušaj prodaje vrbovščanske tvornice je 24. veljače i to na Trgovačkom sudu u Rijeci.

Prva odluka 41 milijun kuna

Kada je otvoren stečaj u DIV-u, u rujnu mjesecu 2008. godine prva odluka o prodaji donešena je pet meseci kasnije a cijena tadašnjeg cijelog tvorničkog kompleksa iznosila je 41 milijun kuna. U drugoj objavi o prodaji u lipnju 2009. godine vrijednost tvorničkih nekretnina i pokretnina pala je za 25 posto na novu cijenu od 30,7 milijuna kuna. Dva mjeseca kasnije u trećem pokušaju prodaje imovine DIV-a na 100 tisuća kvadrata zemljišta vrijednost pada za 45 posto od početne vrijednost na cijenu od 24,6 milijuna kuna.

Objave bez rezultata

Budući da sve tri objave o prodaji Drvne industrije Vrbovsko u stečaju u devet mjeseci nisu dale rezultata, odnosno nije bilo ponuda za njenu kupnju, Skupština vjerovnika tog stečajnog dužnika u listopadu iste godine odlučuje se na pojedinačnu prodaju njegovih nekretnina. Ukupna vrijednost tvornice vraća se na početnu cijenu od 41 milijun kuna a tvornički kompleks na prodaju je ponuđen u tri dijela – upravna zgrada za 721 tisuću kuna, pilana za 7 milijuna i tvorničke hale za 33,3 milijuna kuna.

Spuštanje cijene

Prvo spuštanje cijene kod pojedinačne prodaje i kupuje se upravna zgrada za 480.624,00 kuna a zatim slijedi prodaja i pilane koju kupuje Grad Vrbovsko i to za 2.346.331 kuna. I dok su se ta dva dijela DIV-a uspjela prodati a sve se odvilo u prva dva mjeseca u 2010. godini onaj najveći dio tvorničkog kompleksa do danas nije našao svog kupca.

Kupac u zadnji trenutak odustao

Cijena u pojedinačnoj prodaji sa početne od 33,3 milijuna kuna spuštala se do 8,6 milijuna kuna po koliko se prodavala tijekom cijele prošle godine i za koju se izravnom nagodbom ponudila jedinom zainteresiranom kupcu međutim koji je u zadnjem trenu ipak odustao. Tako je ulazak u još jednu godinu stečaja u cilju uspješnijeg pronalaska investitora vrijednost vrbovščanskog DIV-a doslovno bacilo na koljena.

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Gorske novosti, arhiva

%d blogeri kao ovaj: