wp_20170212_17_09_06_pro1

 

VRBOVSKO – Vrbovščanske gradske tvrtke Bijela Kosa i Poduzetnički centar više ne postoje kao trgovačka društva. Više to nisu zasebne organizacije nego su postale dvije nove radne jedinice trećeg gradskog društva Komunalca i tako je nastao „Holdnig“ na vrbovščanski način. Uz dvije nove radne jednice koje su komunalnom društvu pripisale i sve svoje dosadašnje djelatnosti za koje su te tvrtke bile registrirane Komunalac je dobio i dvoje direktora te sada na platnoj listi ima 29 zaposlenih.

 

 

„Još jedan dobar posao“

 

 

Pripojenje Bijele Kose i Poduzetničkog centra Komunalcu jednoglasno su usvojili vrbovščanski vijećnici na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Vrbovskog realiziravši tako ideju predsjednika Vijeća Dražen Mufića najavljenu još u kolovozu prošle godine. Podsjetio je na to vijećnike predsjedavajući Mufić kazavši da su ovime napravili još jedan dobar posao kojem je prvenstveni cilj bio smanjiti dosadašnje troškove koje su imale tri gradske tvrtke te konačno staviti na zdrave noge Komunalac koji je zapao u velike poteškoće.

 

 

„Miraz“ Poduzetničkog centra omogučava gubitaškom Komunalcu da stane na noge

 

 

Naime, pripojenjem dviju gradskih tvrtki Komunalac je u „miraz“ od Poduzetničkog centra dobio i sredstva u iznosu od gotovo 2,4 milijuna kuna što je novac od prodaje pilane. Dijelom tog novca pokriti će se obveze Komunalcu koje iznose pola milijuna kuna, 1,5 milijuna uložiti će su u kupnju vozila i opreme a preostali iznos biti će za radove na izgradnji nadstrešnice i parkirališta za tu novu opremu. Niti kuna od tih sredstava neće biti utrošena na plaće, kaže Mufić, ističući da se radi o potezima koji će Komunalac staviti na nulu i omogućiti mu novi početak.

 

 

Komunalcu prijetilo i iskapčanje struje?

 

 

Da nismo ovo sada učinili i da nismo imali ovaj novac Komunalac bi vrlo brzo zapao u velike probleme. Radnicima se uskoro ne bi iz čega imale isplatiti plaće a tvrtci bi i struja uskoro bila iskopčana i treba znati da sa ovakvim gradskim proračunom koji je u odnosu na druge goranske lokalne samouprave najviše pao nećemo imati više od kuda intervenirati i gubitke Komunalca pokrivati, kazao je Mufić koji je mišljenja da će se opremanjem gradskom komunalnom društvu omogućiti da kroz nove poslove sam zaradi novac za funkcioniranje.

 

 

Skuplja voda za novi početak

 

 

No za novo rađanje iz pepela tog vrbovščanskog feniksa opet će morati dio tereta podnijeti i sami građani. Naime, kako najavljuje Mufić, cijena vode narasti će za 1,12 kuna, tješeći javnost da bi to povećanje bilo i veće da Vlada RH nije odlučila sa 1. ožujkom PDV na vodu smanjiti sa 23 na 10 posto. Tako sva ta razlika uz još dodatno povećanje od 1,12 kuna ide za novi početak u Komunalcu.

 

 

SDP zanimaju samo nova zapošljavanja

 

 

U raspravi o pripojenju svoje slaganje sa udruživanjem gradski tvrtki i javno je izrekao SDP-ovac Damir Krizmanić  kojeg je zanimalo ustrojstvo nove uprave, kada će biti raspisan natječa za direktora i koji će biti kriteriji zatraživši da se vijećnicima svakako daju na uvid dokumentacije kandidata za direktora. Njegova stranačka kolegica Ivana Šušić zatražila je da u slučaju novih zapošljavanja u Komunalcu s time svakako bude upoznata Skupština društva odnosno Gradsko vijeće kako bi se izbjegle situacije sa gradskom pilanom koje su izazvale niz pritužaba građana da se zapošljavalo bez natječaja. Šušić smatra da budući je to gradska firma Gradsko vijeće mora imati uvid u svako novo zapošljavanje da se ono provede javnim natječajem i zadanim kriterijima.

 

 

Nezavisni Mamula žali zbog gradonačelnikove nezainteresiranosti

 

 

Uz njih dvoje svoju opasku dao je i Nezavisni vijećnik Nikola Mamula izrazivši žaljenje što nikakvu ideju o rješavanju teškog stanja u Komunalcu nije imao gradonačelnik koji je ujedno predsjednik NO Komunalca nego se tog posla moralo uhvatiti Gradsko vijeće.  Odgovarajući na upite SDP-ovaca Mufić se nije složio sa vijećnicom Šušić smatrajući da nije bilo nikakvih nepravilnosti kod zapošljavanja u pilani te da nigdje Skupština društva ne zapošljava tajnicu direktora i iako smatra da nema potrebe za tim ne vidi smetnju ako to Skupština odluči da se unutar tvrtke formira povjerenstvu za zapošljavanje među kojima će biti i predstavnici Vijeća.

 

 

Traži se direktor koji će predložiti voditelje

 

 

Što se tiče novih zapošljavanja Mufić ističe da ih neće biti sve dok netko od zaposlenih ne ode i ako se i kada oslobodi radno mjesto tražiti će se građevinska struka. Natječaj za izbor novog direktora Komunalca biti će uskoro objavljen i to po uvjetima kakvi su bili i od sada a na čiji prijedlog će Skupština potom imenovati i voditelje radnih jedinica, pojasnio je Mufić. A uvjeti su visoka ili viša stručna sprema ekonomskog, pravnog ili tehničkog smjera, najmanje pet godina radnog iskustva i posjedovanje organizacijske sposobnosti rukovođenja.

 

 

Društva se gase a izvještaje o radu nitko ne podnosi niti traži

 

 

Nakon odluke Gradskog vijeća o pripojenju odrađene su i zasebne Skupštine Bijele Kose i Poduzetničkog centra o suglasnosti za pripojenje. Zanimljivo, iako je to značilo i gašenje tih tvrtki niti jedno društvo nije dalo izvještaj o radu niti je to itko od prisutnih članova inače vijećnika to i zatražio.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Gorske novosti, arhiva