kultura i zabava

BOGATA 6. SEVERINSKA VEČER: Od humorističnog igrokaza i izložbe do predstavljanja zanata i kirijašenja


Severinska večer
Krijesnice, Lukovdol

SEVERIN NA KUPI – Proteklu subotu severinski trg bio je ispunjen izlagačima, izvođačima i posjetiteljima koji su zajednički proslavili Miholje. Tradiciju i običaje severinskog kraja vezano uz dane berbe grožđa Severinci i njihovi gosti već šestu godinu za redom obilježavaju turističkom manifestacijom Severinska večer čiji su nositelji Turistička zajednica Grada Vrbovskog, Mjesni odbor Severin na Kupi i severinski KUD Frankopan.

Grožđe kao lijek za sve probleme

Kao i proteklh godina i ovu miholjsku večer otvorili su domaćini prigodnim humorističnim igrokazom pod nazivom Grođe sagdanje koji su izveli članovi KUD-a Frankopan. Autorica igrokaza Marina Valenčić koja je i u proteklih nekoliko navrata radila tekstove za KUD Frankopan ovaj put pozabavila se, kaže, temom grožđe kao lijekom za sve probleme. Svi tekstovi su na našem dijalektu idiomu severinskog kraja i okolice te su uvijek komponirane obiteljske situacije, odnos starih i mladih kao i nove stvari naspram tradicionalnih, ističe Valenčić koja se, kaže, uvijek rado odazove događanjima u svome rodnom kraju.

Izložba i nastupi

Nakon igrokaza koji je zabavio i nasmijao okupljenu publiku Severinske večeri uslijedio je dio posvećen Lujizijani u sklopu kojeg je prikazana izložba “Putem Lujizijane” Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine “Zora Prilišće 1925” uz nastup Tamburaškog orkestra KUD-a Zametski koreni iz Rijeke i Majžice i Veseli pajdaši iz Skrada. Potom su najmlađi izvođači podsjetili na život s tradicijom i običajima i to učenici Područne škole Lukovdol koji su nastupili s točkom Zavičajni govor našeg kraja a učenici Područne škole Jablan predstavili stare alate i način rada starih zanatlija.

Uprizorenje kirijaštva

Uz njih na tradicionalne alate koji su se nekoć koristili na poljoprivrednim gospodarstima podsjetilo je lokalno Športsko društvo Osojnik koje je s članovima KUD-a Frankopan uprizorilo način rada kirijaša – izvlačenje trupaca s konjima. Kao i svake godine Severinsku večer uz proslavu tradicije i običaja prate i izlagači društva i poljoprivredna gospodarstva iz goranskog kraja i okolice upotpunjujući program svojim rukotvorinama i proizvodima. Kako i doliči vremenu Miholja domaćini Severinske večeri svoje su goste, sudionike i posjetitelje počastili štrudlom od grožđa te večernjom zabavom uz grupu Royal.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: