gospodarstvo

POD NOVIM GRADONAČELNIKOM IDE SE NAPRIJED KRUPNIM KORACIMA: Vrbovsko postaje sjedište Drvnotehnološkog centra koji bi sinergijom znanosti, lokalne samouprave i privatnog sektora radio na razvoju drvne industrije za područje cijele Hrvatske


 

 

za objavu

 

 

 

VRBOVSKO – Ideja o osnivanju Drvnotehnološkog centra koji bi sinergijom znanosti, lokalne samouprave i privatnog sektora radio na razvoju drvne industrije za područje cijele Hrvatske ali i šire regije jučer su u Vrbovskom predstavili i ponudili predstavnci Šumarskog fakulteta iz Zagreba.

 

 

 

Odlučile karakteristike, položaj i nekadašnje drvoprerađivačke aktivnosti

 

 

 

Vrbovskom je ponuđen taj projekt jer je od strane Grada prije godinu dana iskazan interes za osnivanjem takvog jednog instituta budući da svojim prirodnim karakteristikama, geografskim položajem ali i nekadašnjim drvoprerađivačkim aktivnostima odgovara profilu mjesta za izgradnju Drvnotehnološkog centra  koji će istraživanjem i inovacijama raditi na vraćanju drvne industrije na razinu od prije 90-tih godina kada je u toj branši bio vrlo veliki stupanj finalizacije.

 

 

 

Upravo to nedostaje Hrvatskoj

 

 

 

Takvi Centi u Europi nisu nepoznanica i funkcioniraju dugi niz godina i upravo to nedostaje Hrvatskoj a što je nekoć bio Institut za drvo, kazao je prodekan Šumarskog fakulteta Alan Antonović koji je ideju u Vrbovskom predstavio sa Dragom Bjondićem analitičar za drvnoindustrijske prilike i Želimirom Kolarićem, konzultatom za Europske fondove.

 

 

 

Uloga Centra biti će i edukacija, prekvalifikacija i cjeloživotno obrazovanje

 

 

Osnovna ideja tog Centra je da to bude platforma za razvoj i inovacije kojima će se pokušati vratiti drvnu industriju na razinu koja je bila prije 90-tih. Znanstvenici Šumarskog fakulteta zajedno sa privatnim sektorom u Centru će raditi na rješavanju problema i tražiti investicije te inovacije. Vrlo bitan uloga Centra biti će i edukacija, prekvalifikacija i cjeloživotno obrazovanje a ono što je važno naglasiti kroz projektiranje i poslovni konzalting a to znači naknade od licenciranja intelektualnog vlasništva, benefiti od suradnje s privatnim sektorom te komercijalizacija inovacija Centr će biti financijski samoodrživ, istaknuo je Antonović.

 

 

 

Gradonačelnik Mufić: Projekat je korak više od prvih naših zamisli

 

 

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić na ponudu o osnivanju Drvnotehnološkog centra u Vrbovskom kazao je da ga je ugodno iznenadila prenamjena projekta umjesto prvotno planiranog Centra izvrsnosti. Ovo je projekat korak više od prvih naših zamisli jer radi se o jednoj vrlo značajnoj ustanovi za razvoj na razini cijele Hrvatske. Zadovoljan sam što je to jedna viša razina projekta koja ima potporu i Vijeća drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta kao i državnih mjerodavnih ustanova i ako se to uspije napraviti za Vrbovsko će to značiti puno jer to će biti proizvodni centra koji će otvoriti nova radna mjesta ali i prilika da se mlade ljude usmjeri kod odabira obrazovanja, ističe Mufić. Uz punu podršku Grad Vrbovsko kao partner u tom projektu osigurati će zemljište potrebno za izgradnju Centra.

 

 

 

Slijedi okupljanje ostalih partnera

 

 

Nakon predstavljanja ideje u Vrbovskom koju je Grad zdušno prihvatio slijedi okupljanje ostalih partnera kojima bi to bilo u interesu . To su uz Grad Vrbovsko svakako i Hrvatske šume te Gospodarska komora, ističe prodekan Antonović kojima je kaže projekat također predstavljen i od kojih je isto tako dobijena podrška. Osnivanjem konzorcija može se krenuti sa izradom dokumentacije kako bi se projekat kandidirao za sredstva Europskih fondova koji bi prema procjenama da se kreće od nule (bez zemljišta) težio maksimalno čak 20 milijuna eura.

 

 

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: