SUBOTNJI BLOG: Goranski Alcatraz – preporoditelj našeg kraja


alcatraz

GORSKI KOTAR  … Već mi je ranije, dok sam proučavao iskustva i metode poticanja lokalnog ekonomskog razvoja u Americi zadnjih desetljeća, palo na pamet da bi za Delnice bilo najbolje da se kandidiraju za izgradnju državnog zatvora u neiskorištenim objektima ili lokalitetima u blizini Delnica. Nadam se da ne moram puno obrazlagati zašto je taj projekt dobar i zašto bi Grad Delnice trebao državi ponuditi da se na području lokacije V1 ili možda bivšeg vojnog kompleksa V2 izgradi zatvorska ustanova od državnog značaja.

 

 

Po modelu javno-privatno-lokalno-državnog partnerstva

 

 

Zatvor bi se mogao izgraditi po modelu javno-privatno-lokalno-državnog partnerstva: Grad Delnice bi dao zemljište (koje mu je i tako poklonila država), a da bi bio povoljniji od mogućih konkurenata (na primjer od Čabra ili Vrbovskog), trebao bi zatvorsku instituciju osloboditi plaćanja dijela komunalnog doprinosa, a komunalne naknade bar 3-5 godina. Stanovnici Delnica i okolnih goranskih mjesta bi bili čuvari, kuhari, radnici na održavanju, (a ja bih na primjer mogao biti zadužen za MPV). Braco bi uložio svoj kapital u izgradnju i preuređenje zatvorskih objekata putem tvrtke Goran graditeljstvo, a mogao bi reflektirati i na zatvorenike kao radnu snagu za svoj kamenolom u Presiki. Država bi dakako uložila najviše – financirajući projekt izgradnje zatvora sredstvima koja će joj vratiti Hypo Alpe-Adria-Banka. Samo da Sanader kaže gdje su novci.


Goranski Alcatraz

 


Delnice imaju niz komparativnih prednosti da se izbore za taj projekt: dobar prometni položaj uz autocestu i željezničku prugu, a imamo i heliodrom; tu je zatim i blizina potencijalne klijentele, uglavnom iz Zagreba, a također bismo mogli i Slovencima ponuditi svoje slobodne kapacitete za njihove zatvorene tajkune. Dok ovo pišem, pada mi na pamet da bismo mogli zajedno sa Slovencima kandidirati za sredstva iz europskih fondova taj projekt pod radnim naslovom Goranski Alcatraz, ili pak Vražji otok u Zelenom srcu Hrvatske (nešto kao projekt Zelena lepotica).

 

 

Velike mogućnosti za rekreacije i kulturu

Nisu to sve prednosti Delnica. Danas je trend biti human prema zatvorenicima, pa im treba osobito pružiti mogućnost za rekreaciju. Naš grad ima toga na pretek, a sve bi to jako puno značilo i za razvoj turizma u Delnicama. Turisti bi pohrlili u naš grad gledajući kako zatvorenici kližu na Klizalištu zajedno povezani lancima, ili pak kako igraju hokej!! Zamislite samo kad bi skakali na plastičnim skakonicama s kuglom u rukama. Bili bi to neopisivi prizori koji bi zasjenili nekad popularne skokove pod maskama u organizaciji Paušeta. A tek na sanjkalištu u Potoku – uvijek bi zauzimali prva mjesta, jer su se dobro nasanjkali u životu.

 

 

Remetinec ili Lepoglava ne bi bili ni sjena

 
Tek da još spomenem da bi aktivnost goranskih kulturno-umjetničkih društava procvjetala, jer bi imala priliku često nastupati u zatvorskim kantinama. Čak bismo mogli razmisliti i o novoj lokaciji za autobusnu stanicu, negdje u blizini zatvorskog kompleksa. Remetinec ili Lepoglava ne bi bili ni sjena delničkom zatvoru.

 

 

Zatvorska institucija donjela bi preporod našem kraju

Ako pak ne želite surfati po internetu, onda svakako pročitajte članak u novom broju časopisa Banka koji me i inspirirao za ovo šaljivo, ali u biti ipak ozbiljno pisanje o mogućnosti da se u Delnicama ili negdje drugdje u Gorskom kotaru osnuje jedna nova zatvorska institucija, koja bi donijela preporod našem kraju. Naime pod nadnaslovom Ekonomija zatvora i naslovom Raj za bogaćenje piše da industrija vezana uz zatvore u SAD-u vrti desetke milijardi dolara.

 

 

AUTOR: Branko Pleše, gorskikotar.bloger.hr, preneseno dopuštenjem i ustupanjem

FOTO: alcatraztickets.com – ilustracija

Prvi puta objavljeno 11.06.2011.Kategorije:subotnji blog

Oznake:,

0 replies

  1. …………lijepo, nadajmo se vidjeti i vrhušku HDZ-a jednog dana kako tuca kamen!!

  2. Svizac super si, ti bi trebao pisati blog. Imaš potencijala. HDZ-NIKAD VIŠE! HDZ-NEK SE NE PONOVI!

  3. o bože,tema-promešena,dođavola-gorske,pa instruirajte se malo kako se radi senzacija i sukladno tome čitanost…

  4. antisvizac, slažem se…blogovi katastrofa!!!

  5. @ legal

    ………no vidm da se netko našao “oparen” mojom opaskom. No niti ti nsi bez potencijala, a ovo tvoje razmišljanje me se posebno dojmilo, “HDZ-NIKAD VIŠE, HDZ-NEK SE NE PONOVI”! Vjerovatno si kakav HDZ-ovski jebivjetar i guzouvlakač, koji svoj kruh duguje samo tom pokretu, mislim HDZ-u, a ima takvih dosta. Ksenofobni i isključivi nacionalisti, zadrti katolici koji sve svoje duguju ispraznim poziranjima u crkvi kao dokaz velikog ‘rvatstva i pravovjernosti i svojoj stranci, koja je usput uništila mnoge sudbine u ovoj opljačkanoj državi, a ti si se eto nekako snašao, i zadržao posao, a možda i napredovao. I tako dok je masa “običnih” Hrvata na cesti, ti zadovoljno možeš trljati ruke, jer te stranka uhljebila, a pritom je samo važno da uvjek imaš tubu vazelina u džepu da se lakše uvališ u dupe nekom “barba Luki”!

  6. svaka cast svizac na komentaru !!! respect