ostalo politika

OČITO SVE POSTOJEĆE POLITIČKE I DRUŠTVENE STRUKTURE I LOKALNI DUŽNOSNICI NE RADE SVOJ POSAO PA IM STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ: Srpska nacionalna manjina u Vrbovskom osigurati će potpuno ostvarivanje i zaštitu zakonom zajamčenih prava tek (ne)potrebnim zapošljavanjem – gradskog referentića


Gradska uprava
Gradska uprava uskoro će biti bogatija za još jednog referentića sa specijalnim zadatkom –   nacionalnoj manjini osigurati potpuno ostvarivanje i zaštitu zakonom zajamčenih prava

 

VRBOVSKO – Grad Vrbovsko otvara novo radno mjesto. Uskoro će u redove gradskih službenika zasjesti novi referent i to za pitanja srpske nacionalne manjine.

 

Potreba za referentom proizilazi iz specifičnosti područja Grada Vrbovskog

 

Prema obrazloženju te gradske odluke potreba za takvim jednim novim referentom proizilazi iz specifičnosti područja Grada Vrbovskog koji broji preko 35 posto pripadnika srpske nacionalne manjine kao i iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Jedna od zanimljivijih rečenica u obrazloženju otvaranja novog radnog mjesta je da će se njime pripadnicima srpske nacionalne manjine osigurati potpuno ostvarivanje i zaštita njihovih zakonom zajamčenih prava.

 

U pitanje se dovodi rad svih postojećih političkih i društevnih struktura a i lokalnih dužnosnika

 

Rečenica je u toliko zanimljiva jer se u pitanje dovodi rad svih postojećih političkih i društevnih struktura a i lokalnih dužnosnika kojima je primaran zadatak upravo ostvarivanje i zaštita prava i to srpske nacionalne manjine. Naime, u Vrbovskom u skladu sa Ustavnim pravima bira se dogradonačelnik iz reda srpske nacionalne manjine, u Gradskom vijeću je proporcionalna zastupljenost predstavnika srpske nacionalne manjine čiji se sastav upravo zbog tog prava u ovom mandatu poveća za dva nova vijećnika, isto tako brine se i o proporcionalnoj zastupljenosti u upravnim tijelima Grada pa se pri zapošljavanju ističe pravo prednosti pripadnicima srpske nacionalne manjine a tu je i Vijeće srpske nacionalne manjine.

 

Sve će to puno bolje odraditi referent

 

Očito da svi oni nisu dovoljni odnosno prema mišljenju grada nepotpuno ostvaruju i štite prava svoje nacionalne manjine. Sve će to puno bolje odraditi referent kojem će onda vjerojatno poći i za rukom da na svjetlo dana izvuče one dvojezične table koje već četiri godine čuče u nekom kutku gradskog podruma a na koje pripadnici srpske nacionalne manjine u Vrbovskom imaju pravo još od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine.

 

Odluku o uvođenju novog radnog mjesta donosi Gradsko vijeće

 

U svakom slučaju Odluku o uvođenju novog radnog mjesta donosi Gradsko vijeće kojem je ta točka na dnevnom redu današnje sjednice pa će biti zanimljivo čuti mišljenje vrbovščanskih zastupnika o potrebi za referentom za pitanja srpske nacionalne manjine.

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

4 comments on “OČITO SVE POSTOJEĆE POLITIČKE I DRUŠTVENE STRUKTURE I LOKALNI DUŽNOSNICI NE RADE SVOJ POSAO PA IM STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ: Srpska nacionalna manjina u Vrbovskom osigurati će potpuno ostvarivanje i zaštitu zakonom zajamčenih prava tek (ne)potrebnim zapošljavanjem – gradskog referentića

  1. Duboko grlo

    Duja nisu te zaboravili

  2. Još malo uhljeba! Nema ih kao dovoljno?! Zar je to toliko teško otkriti tko ne radi svoj posao, pa ga lijepo smjestiti na HZZ, pa neka tamo uživa u svome “radu”? Mislim da će kao i do sada svi ti pusti zakoni, pa i zakon o nacionalnoj manjini, biti usmjereni za dobrobit pojedinaca, ili određene skupine! Tako će i ti novozaposleni biti svrsishodni sami sebima i pojedincima. Nemam ništa protiv toga,ali mislim da ni bilo zanimljivo otkriti koliko se njih iz nacionalne manjine služi ćirilicom i koliko ih uopće zna barem nešto pročitati na ćirilici. Glupo je da se, pored svega na što se troši novac, troši i na dvojezične natpise kad će opet velika većina njih čitati samo ono na latinici. Spadam u onu generaciju koja je od 3 razreda OŠ učila ćirilicu i gotovo nitko se nije radovao kad bi imali nešto na ćirilici bez obzira na nacionalnost.

  3. Koristili bi ljudi ćirilicu kad bi opća situacija to dozvoljavala.Pogledajte stare spomenike do unazad 40-tak godina na Grobljima pravoslavnim pa vidite koje je pismo korišteno…nije Ćirilica od jučer ,a između ostalog Srba je do pred 2. svjetski rat bilo u Hrvatskoj 25 %, postojale su Pravoslavne škole i razne druge ustanove.

  4. ČIRIL

    Ćirilica je pismo kao i svako drugo staro 500 godina. Vjerujem da nitko nema ništa protiv pisma, iako u ovim krajevima nisu nikada bili natpisi na ćirilici. Neka ju djeca uče u školi i njeguju svoj jezik i kulturu . Opća situacija je odlična, Hrvati i Srbi žive bez ikakvih problema i tenzija. Tako će i ostati!!!!!!!

Komentari su isključeni.