DOŽUPAN MARKO BORAS MANDIĆ UPUTIO OŠTRU KRITIKU DELNIČKOM GRADONAČELNIKU: Gdje je bila delnička Civilna zaštita i zašto je njen posao odrađivalo 125 pripadnika HV-a?


Dožupan

Dožupan Marko Boras Mandić

 

GORSKI KOTAR – Da su Delnice proteklih dana zimske uvjete iskoristile za poseban tretman u kojem je vojska odrađivala posao tamošnje Civilne zaštite, čime su preskočene stepenice sustava zaštite i nepotrebno stvoren dojam izvanredne situacije, kritika je koju je u ime Županije Delnicama uputio zamjenik župana Marko Boras Mandić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

 

Propustilo se angažirati lokalne snage

 

 Za izvanredne situacije zakon je predvidio sustav civilne zaštite koji je organiziran od razine općina i gradova, preko županija pa do državne razine a što je u slučaju Delnica izostalo jer se propustilo angažirati lokalne snage u kojima ukupno u postrojbi Civilne zaštite, HGSS-u te vatrogasnim postrojbama ima oko 130 ljudi, kazao je dožupana Boras Mandić.

 

 

 28276840_1673829175998356_2726302313873023201_n

 

Gradonačelnik Grada Delnica nije postupao po zakonu

 

 Gdje je bila delnička Civilna zaštita i zašto je njen posao odrađivalo 125 pripadnika HV-a pitali su se i sami članovi Stožera civilne zaštite Grada Delnica na sjednici održanoj sa premijerom i ministrimo obrane, podsjetio je Boras Mandić ističući da iz svega  proizlazi da onaj tko zapovijeda Stožerom u Delnicama, a to je gradonačelnik Grada Delnica nije postupao po zakonu kao što je trebao u tom slučaju. Ne služi odgovornima na čast ponašanje prema sustavu koji je izuzetno bitan u svakoj državi.

 

O tim propustima raspravljati će se  već na idućoj sjednici Stožera

 

Na ovakav način samu svrhu sustava derogiramo te se postavlja pitanje čemu rezervirati proračunska sredstva, čemu sve vježbe kroz godina, a onda kada trebamo staviti u funkciju sustav civilne zaštite, ne stavljamo ga,” rekao je na tiskovnoj dožupan Boras Mandić  ističući da će se o tim propustima raspravljati već na idućoj sjednici Stožera najavljenoj za početak ožujka.

 

Zahvala na pomoći

 

Uz zahvalu Hrvatskoj vojsci koja je odradila posao za druge, Boras Mandić istaknuo je  GP Krk koji je ustupio svoju mehanizaciju u Delnice, DUZS koja je povukla iz Zagreba frezu koja je radila kamionima u Delnicama, INA-u koja je ustupila ralicu u Mrkopalj te je ponudila određenu količinu goriva JLS-ovima koji sa svojim komunalnim društvima čiste ulice a za što su do sada iskazali potrebu Delnice i Mrkopalj.

 

Poslani članovi postrojbi CZ PGŽ kako bi očistitili krov škole i drugih objekata

 

Tijekom dana zamjenik župana Boras Mandić koji je i načelnik Stožera civilne zaštite obišao je Ravnu Goru u koju je, na zahtjev načelnika Mišela Šćuke, poslano 8 članova postrojbi Civilne zašte PGŽ kako bi očistitili krov škole i drugih objekata kojima je prijetila opasnost od urušavanja zbog velikih količina snijeg. Na poziv župana Zlatka Komadine danas se odazvala se tvrtka Bina-Istra koja je za pomoć ustupila dvije ralice poslane u Lokve i Brod Moravice dok je u Mrkoplju na ispomoći ralica INA-e.

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: PGŽKategorije:gospodarstvo

Oznake:, , ,