GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – Osim građana brojni požari proteklih godina poharali su i goranske poduzetnike – podmetnuta vatra i tehnički kvarovi gutali skladište i pilane


Sannik

 

 

GORSKI KOTAR –Povodom požara koji su zahvatili Gorski kotar donosimo Gorske novosti specijal – članak o najvećim požarima koji su proteklih godina poharali Gorski kotar i nanijeli višemilijunske štete lokalnom gospodarstvu. Goranski poduzetnici stradavali su od podmetnute vatre i tehničkih kvarova pa su tako u manje od godinu dana u Gorskom kotaru izbila čak četiri požara u velikim poslovnim objektima. Jedan je požar podmetnut, u dva je uzrok bio tehnički kvar a za jedan se još utvrđuju okolnosti. U niti jednom požaru nije bilo ozljeđenih osoba ali je nastala ogromna materijalna šteta.

 

 

Požar Delnice

 

 

Šestog srpnja 2015. godine u 4.50 Javna vatrogasna postaja Delnice dobila je dojavu o velikom požaru. U Supilovoj ulici zapalila se skladišna hala a sat vremena kasnije požar je stavljen pod kontrolu i spriječeno je širenje vatre na susjedne obiteljske kuće. Tisuću četvornih metara veliko skladište u potpunosti je izgorjelo a policija je podmetača uhitila isti dan na lokalnoj autobusnoj postaji – radilo se o osobi koja je živjela u krugu skladišta.

 

 

sannik11

 

 

Samo pet dana  kasnije pilanski proizvodni pogon tvrtke Sannik smješten u Donjoj Dobri na području Brod Moravica nestao je u plamenu. Vatra je izbila oko 11 sati za vrijeme radnog vremena u pilani a već u 11 i 30 izgorila je prva hala. U požaru je u cjelosti izgorila proizvodna hala, u kojoj se osim proizvodnog pogona nalazio i uredski prostor na katu, strojevi, sitan inventar, zalihe sirovina i gotovih proizvoda.

 

 

vratai

 

 

 

Krajem srpnja u ranim jutarnjim satima dogodio se kvar na gornjem dijelu dimnjaka kotlovnice pilane u Vratima koji je uzrokovao zapaljenje drvenih greda krovišta i krovne konstrukcije. Uslijed padanja dijela krovne konstrukcije oštetila se i elektronička središnja jedinica kotlovnice. Šteta je procjenjena na 200.000 kuna.

 

 

SAM_2401

 

 

U travnju 2016. godine u požaru je nestala još jedna goranska pilana. Vatra je izbila u utorak oko jedan sat iza ponoći u prostoru pilane  u Donjoj Dobri. Ozlijeđenih osoba nije bilo a pilana u vlasništvu brodmoravičke tvrtke u potpunosti je izgorjela. Očevidom je isključen tehnički uzrok požara.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, arhiva

 Kategorije:gorske novosti specijal

Oznake:, , ,

2 replies

  1. Poprilično čudno kako gore te pilane u Gorskom kotaru!Tehnički kvar?!Vjerujem da pod time podrazumjevaju el. instalacije,ali opet…………zar nije logičnije da se isto to dogodi dok je pilana u punom pogonu i svi strojevi uključeni nego kad je sve isključeno i nikoga nema u pogonu?!Nadam se da se varam,ali meni je ovo doista sve poprilično čudno.

  2. Zaboravljena je pilana Injić u Kupjaku, jedino je možda ona malo prije izgorjela, ili nije?