gorska pisma (čitatelja)

GORSKA PISMA (ČITATELJA): Preminuo Goran Mikuličić – više od dva desetljeća poznat kao “Goranski slavuj”


Goran Mikuličić (lijevo) u studiju Radija Gorski kotar s Žaklinom Majetić Mufić i Davorom Grgurićem

MRZLA VODICA – Ovo je godina u kojoj nas je zauvijek napustilo već nekoliko vrsnih goranskih glazbenika koji su bili prepoznatljivi, često prisutni na kulturnim događanjima u Gorskom kotaru i svugdje gdje se naš zavičaj predstavljao, a čiji odlazak je ostavio njihova prazna mjesta na našim nastupima i u srcima publike.

Više od dva desetljeća poznat kao “Goranski slavuj”

Jučer nas je pak ožalostila nova tužna vijest: preminuo je Goran Mikuličić.

Već više od dva desetljeća poznat kao “Goranski slavuj”, Goran je otpjevao i snimio nekoliko sada već vrlo poznatih pjesama o Gorskom kotaru, kao i brojne obrade Tomislava Ivčića i drugih popularnih hrvatskih pjevača. Boreći se već dugo s bolešću i sve žešćim usputnim zdravstvenim tegobama, Goran me prije koju godinu zamolio da mu upravo ja napišem i pomognem snimiti njegovu posljednju pjesmu u kojoj će biti opjevan Goranov zavičaj kakvog se on sjećao iz svog djetinjstva…

Pjesma predstavljena u programu Radija Gorski kotar

Tako sam u suradnji s Robertom Funčićem napisao pjesmu “Suza Gorana”. U stvaranju demo verzije pjesme pomogao je i gitarist Damjan Brnić iz Rijeke, a pjesmu je potom Goran na moju preporuku snimio sa MPZ “Gimpl” iz Ravne Gore u Funčićevom tonskom studiju u Rijeci. Početkom svibnja 2018. godine pjesmu smo s voditeljicom “Gimpla”, Žaklinom Majetić Mufić predstavili u programu Radija Gorski kotar, a ubrzo zatim i u Novom listu. Druge promocije nismo održali jer Goranovo zdravlje to nije dopuštalo. Otada smo pjesmu objavili na Youtube-u, a nekoliko mjeseci bila je uvrštena i na glazbenoj ljestvici “Glista” na Radio Rijeci.

Goran  bi volio da to postane goranska himna

Goran je tu pjesmu od prvog dema kada ju je čuo doživljavao vrlo emotivno, naglašavajući kako bi volio da to postane goranska himna i kako želi trajno ostati zapamćen upravo po njoj, kao i svojoj ljubavi za Gorski kotar i svoju rodnu Mrzlu Vodicu. Često mi je govorio da mi želi mnogo sreće u mom daljnjem stvaranju, raspitivao se za nove glazbene uspjehe “Gimpla”, pitao kako je Funčić…

Prema svima s kojima je kroz svoju glazbenu karijeru surađivao iskazivao je neizmjernu skromnost, kolegijalnost i prijateljsko bodrenje… Primjetit ćete, upravo one karakterne osobine koje se u današnjem divljem načinu življenja ubrzano gube.

Goranova grčevita želja da glazbom slavi Život

Današnja vijest je potresna i tužna. Goran je izgubio bitku za život, a borio se zaista dugo, teško, srčano i grčevito. S današnjim danom Goran seli u naša sjećanja, a svima nama koji su s njime surađivali ostaju ponos i dirljiva uspomena na skromnog Goranina iz Mrzle Vodice koji je najviše od svega volio svoj zavičaj, ljude u njemu i glazbu. Njegove pjesme možemo i ubuduće naći na Youtubu i u programu Radija Gorski kotar, a za pjesmu “Suza Gorana” se nadamo da će trajno svjedočiti Goranovo djetinjstvo i najmiliju uspomenu na odrastanje u Gorskom kotaru “pod krošnjom djedova”. Možda jednom doista postane nova goranska himna, jer svi uspjesi i skromne ljudske životne bitke u našem goranskom zavičaju sporo klijaju i teško se primaju, no ipak su žilave i namijenjene trajanju, kao što je trajala i Goranova grčevita želja da glazbom slavi Život, kojeg je toliko iskreno volio, a koji mu je polako, godinama izmicao. 

Vole te i trajno pamte tvoje Goranke i Gorani

Gorane, prijatelju, hvala ti što si mene i “Gimple” sa Žaklinom i Funčićem prihvatio za svoje suradnike i što si nam dao čast da ti pomognemo ostvariti tvoju posljednju pjesmu. 

Mirno snivaj, dobri naš čovječe! Vole te i trajno pamte tvoje Goranke i Gorani.

Spot za pjesmu Suza Gorana

Posljednji ispraćaj i ukop Gorana Mikuličića bit će u danas, u petak, 09.08.2019. u 17 sati na mjesnom groblju u Mrzloj Vodici.

AUTOR: Davor Grgurić

FOTO: Davor Grgurić/You Tube, ilustracija

Sva mišljenja, stavovi i zaključci izneseni od strane autora Gorskih pisama čitatelja su isključivo njihovi privatni i kao takvi ne predstavljaju mišljenja, stavove i zaključke portala gorskenovosti.net
Imate li i Vi misli koje želite podjeliti sa čitateljima Gorskih novosti pošaljite mail sa tekstom na gorskenovostinet@gmail.com sa naznakom za Gorska pisma (čitatelja).

%d blogeri kao ovaj: