gorske novosti specijal

GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – CEDAR 2011.-2020.: U nepuno desetljeće od gospodarskog čuda do tvrtke-slučaj kojoj lokalna samouprava hrani radnike


VRBOVSKO – Proteklih dana Grad Vrbovsko po hitnom postupku donosi mjere za pomoć radnicima pilane Cedar koji sada već tri mjeseca nisu primili plaću. Za njih 130 podjeljeni su bonovi za hranu, davadesetak ih je dobilo kokoši  a moći će se javiti i za pomoć u plaćanju režija te jednokratnu novčanu pomoć sve kako bi preživjeli krizu u koju ih je doveo poslodavac neisplatom plaća.

Grad Vrbovsko (opet) ima saznanja

Situaciju u Cedru i teškoće u poslovanju javnosti još nisu poznate no neka saznaja za sada ima samo Grad Vrbovsko i to da vlasnik uskoro očekuje rješavanje problema realizacijom novog kredita.   

Na vrbovščansku gospodarsku scenu stupili prije gotovo desetljeća

Kastavska tvrka Cedar, koja sada već tri mjeseca radnicima nije isplatila plaće, velebno je i slavljeno na vrbovščansku gospodarsku scenu stupila  u kolovozu 2011. godine. Tada je od ondašnje gradske tvrtke Poduzetnički centar Vrbovsko za gotovo 2,4 milijuna kuna kupila Gradsku pilanu koja je svojevremeno bila dio imovine DIV-a u stečaju. Osam mjeseci poslije Cedrovo carstvo se širi i na ostatak propale drvne industrije kupnjom preostalih tvorničkih hala na 40.000 metara kvadratnih izgrađenog poslovnog prostora za 4,3 milijuna kuna.

Vlasnik tvrtke Cedar, Darko Prodan pri dodjeli nagrade za životno djelo

Vlasniku nagrada za životno djelo

Ubrzo su krenula ogromna milijunska ulaganja u opremanja i proširenja pilanskog proizvodnog pogona, izgradnju kogeneracijske kotlovnice sve kako bi se stvorio najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi. Uzlet Cedra slavljen je na svakom koraku, obilazili su ga hvalili i isticali svi važni političari i državni dužnosnici a Grad Vrbovsko je vlasniku kao veliko hvala za sve učinjeno 2017. godine uručio i nagradu za životno djelo.

Radnicki.org objavio je članak o Cedru

Kašnjenje plaće i optužbe za kršenje radničkih prava

Prvo pucanje po šavovima i kašnjnje plaće počelo je oko Uskrsa prošle godine. Uskoro u javnost iz radničkih redova izlaze teške optužbe o kršenju radničkih prava i čistoj eksploataciji koju prvi i uz nas jedini objavljuje portal radnicki.org.

Oslobođeni komunalnog doprinosa

Usprkos tome prošle godine Grad Vrbovsko Cedar oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od čak 800 tisuća kuna uz opravdanje da je to učinjeno i drugim poduzećima na području Vrbovskog. No ulazak u novu godinu označio je potpuni krah, radnici masovno napuštaju poslodavca a onim preostalim ne isplaćuje plaće ostavljajući ih na teret lokalnoj samoupravi. Uz  sve to – za cijelo vrijeme neisplate plaća, za Cedar se na Zavodu za zapošljavanje tražilo na desetke radnika!

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

5 comments on “GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – CEDAR 2011.-2020.: U nepuno desetljeće od gospodarskog čuda do tvrtke-slučaj kojoj lokalna samouprava hrani radnike

 1. Samo opako

  Uskoro??? Koliko ja znam banke trenutno u ovoj situaciji ne odobravaju kredite, znači strpite se još 2-3mj i grad če vas ponovo nahranit s 300kn,da nije tužno bilo bi smješno

 2. Banke odobravaju kredite svima.. L.p.

 3. Samo opako

  Kunice, bumo videli

 4. Boze boze, sta se to dela

  Nagrada za zivotno djelo hahahahahah.
  Ova drzava je bolja od boga kakve kriminalce hrane.
  Pred zid

 5. Ovo je još jedan od mufićevih uspješnih gospodarskih projekata. Njegovi su projekti poput šampinjona u jelenskom jarku – rastu preko noći, a nikad nikog ne nahrane.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: