kultura i zabava

GOMIRJE HARMONIKA MUNDIJAL 2020: Dvodnevni međunarodni festival harmonike objedinio je niz koncerata, prezentacija te smotru svirača heligonki


Program U susjedstvu Gomirje osmišljen pod nazivom Gomirje Harmonika Mundijal 2020 bio je međunarodni festival harmonike koji je objedinio niz koncerata, prezentacija te smotru svirača heligonki

GOMIRJE – Nakon Gornjih Kuti, program 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020. nastavio se u Gomirju. U dva dana, na različitim lokacijama u Gomirju sve je bilo u znaku harmonike. 

Međunarodni festival harmonike

Program U susjedstvu Gomirje osmišljen pod nazivom Gomirje Harmonika Mundijal 2020 bio je međunarodni festival harmonike koji je objedinio niz koncerata, prezentacija te smotru svirača heligonki.

Majstorska radionica maestra Marka Hatlaka

Prvi dan festivala započeo je majstorskom radionicom maestra Marka Hatlaka, istaknutog slovenskog harmonikaša. U Domu kulture u Gomirju sudionici radionice imali su priliku naučiti osnove sviranja na harmonici a kroz video prezentciju održano je i predstavljanje europskog susjedstva, organizacije GreenWise People iz Velike Britanije, koja će u cjelogodišnji program susjedstva Gomirje uskoro unijeti još jedan sadržaj – Šumsku školu za djecu i odrasle.

Svečano otvorenje festivala u dvorištu manastira

Nakon Doma kulture program se preselio u dvorište manastira Gomirje i crkve Sv. Jovana Preteče gdje je održano svečano otvorenje festivala – Gomirje Harmonika Mundijala 2020,  na kojem su nazočili i okupljene pozdravili predstavnici organizatora i njihovih partnera u projektu – zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, koji je ujedno i član tima susjedstva Gomirje EPK, zamjenica gradonačelnika Grada Vrbovskog Anđelka Mamula, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, predstavnica tima susjedstva Gomirje Nikolina Kosanović i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Okupljene pozdravlja zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula

Predana vremenska kapsula 27 susjedstava

Tom svečanom prilikom iz ruku susjedstva Kuti susjedstvu Gomirju predana je vremenska kapsula 27 susjedstava koja će se po završetku svih programa, s porukama susjedstava, pohraniti na 100 godina a program prvog dana u manastirskom dvorištu završio je Koncertom za harmoniku Marka Hatlaka iz Slovenije, uz uvodni nastup Marte Beljan iz Hrvatske.

Loški fantje iz Kupske doline

18. Smotra svirača heligonki i malih instrumentalnih sastava

Drugi dan festivala, održan je na nogometnom igralištu u Gomirju gdje je ugošćena 18. Smotra svirača heligonki i malih instrumentalnih sastava Gorskog kotara, u organizaciji delničke Udruge “Glazbeni susreti Gorskog kotara”. I ove je godine smotra privukla već uvriježene izvođače koji smotru prate i na njoj nastupaju od začetka, ali i mlade svirače heligonki s područja Gorskog kotara, Hrvatskog Primorja i Istre, što nas posebno raduje, istaknuo je predsjednik udruge “Glazbeni susreti Gorskog kotara”, Davor Grgurić, pojašnjavajući kako zbog situacije s korona virusom, ove godine smotra nije bila međunarodna, jer su izostali očekivani izvođači iz Slovenije i Slovačke.

Najmađi sudionici Alex Hrvatin iz Roča, Vanessa Jakac iz Buzeta i Luka Erent iz Plešca u Gorskom kotaru
… s organizatorom smotre, Davorom Grgurićem

Koncert Harmonika Mundijal Kvinteta 2020

Nakon smotre heligonki festivalska večer se nastavila koncertom Harmonika Mundijal Kvinteta 2020, pod vodstvom maestra Zorana Majstorovića na gitari i oudu, u kojem su zasvirali Venelin Mehić na harmonici, Robert Mikuljan na trubi, Bojan Skočilić na bas gitari i Rajko Ergić na bubnjevima a sve je završilo nastupom Bojan Banda, uz koje se plesalo do kasno navečer.

Nositelj inicijative udruga Gomirje u srcu 1599.

Udruga Gomirje u srcu 1599.  nositelj je inicijative susjedstva Gomirje, partneri u provedbi programa su im bili Manastir i crkva sv. Jovana Preteče te Nogometni klub Gomirje a u realizaciji manifestacije pomogli su SKD Prosvjeta Pododbori Gomirje i Moravice, Primorsko-goranska županija, Grad Vrbovsko te mještani Gomirja.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupili: Davor Grgurić/PGZ/Facebook.com/Gomirje u srcu 1599.

%d blogeri kao ovaj: