gospodarstvo

GORDIJSKI CRV – NERAZMRSIV ČVOR ZA LOKALNU VODOOPSKRBU: Postojanje crva ukazuje da vodoopskrbni sustav nije dovoljno zaštićen


Izgleda da je u vodi pronađen Gordijski crv

VRBOVSKO – Nakon naše obavijesti o ponovnom pojavljivanju crvenih glista u pitkoj vodi u naselju Senjsko  i upita što namjeravaju učiniti te što savjetuju korisnicima tijekom dana dobili smo odgovor od direktorice Voda Vrbovsko Nikoline Mamule.

Iz Voda Vrbovsko tvrde da su gliste/zmijice izašle iz kućne instalacije

Ona ističe da kao niti prije sedam  godina tako niti sada, gliste/zmijice nisu izašle iz javne vodoopskrbne mreže već iz interne kućne instalacije koja je u vlasništvu korisnika. Takvi organizmi, pojašnjava Mamula, razvijaju se u stajaćim vodama, vrlo teško u protočnim cijevima, a sve da je do toga i došlo, one se vjerojatno ne bi pojavile na samo jednom priključku, niti bi prošle kroz filter tvornički ugrađen na vodomjeru.

Nikolina Mamula, direktorica Voda Vrbovsko

U komunalnim vodnim građevinama nisu zamijećeni nikakvi organizmi…

Kao i ranije, one su se vjerojatno razvile uslijed stajanja vode u internoj instalaciji korisnika, ističe Mamula te dodaje da je samo u posljednjih mjesec dana na području naselja Senjsko izvršeno godišnje redovno čišćenje i dezinfekcija vodospreme, kao i ispiranje cjevovoda, prilikom čega u komunalnim vodnim građevinama nisu zamijećeni nikakvi organizmi. Također, poslijednja, kao i ostale analize vode pokazuju sukladnost iste sa parametrima propisanim Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju, stoji u odgovoru direktorice Voda Vrbovsko Nikoline Mamule.

…no od ponedjeljka vršiti će se dodatne analize

Naknadno prvom odgovoru pristigla je i dopuna u kojoj direktorica Mamula dodaje – Kako bismo osigurali dodanu kontrolu vode za piće uslijed sumnje u njenu kakvoću, iskazane od strane jednog korisnika, Vode Vrbovsko d.o.o. će od ponedjeljka vršiti uzastopne analize vode za piće na lokaciji korisnika usluge, počevši od ponedjeljka. O navedenim uzorkovanjima i analizama korisnici će biti obaviješteni putem službenih stranica Voda Vrbovsko d.o.o., kao i o daljnjim mjerama ovisno o pokazateljima analize gdje su dostupne i sve dosadašnje analize.

Vrbovsko nije izdvojen slučaj takvih pronalazaka u pitkoj vodi

 Za utjehu je da Vrbovsko nije izdvojen slučaj takvih pronalazaka u pitkoj vodi. Zadnji je zabilježen u Đakovu prije dvije godine kada su iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije podrobno objasnili o čemu se radi. Organizam je to naziva Gordijski crv, nametnik je u kukcima te niti jednim dijelom svog životnog ciklusa ne živi u čovjeku ili probavilima toplokrvnih životinja, što drugim riječima znači da je potpuno bezopasan te da slučajnim ulaskom u probavni trakt ne izaziva patološke promjene.

Vodoopskrbni sustav nije dovoljno zaštićen

Njihova pojavnost ukazuje da vodoopskrbni sustav nije dovoljno zaštićen od ulaska kukaca ili kontakta s površinskom vodom te da iako nemaju izravan utjecaj na zdravlje, prema postojećim propisima u našoj zemlji njihovo prisustvo nije dozvoljeno u pročišćenoj vodi, odnosno vodi za ljudsku potrošnju. U slučaju pronalaska ovog organizma potrebno je obaviti mehaničko čišćenje vodoopskrbnog sustava, ispumpavanje zdenaca te hiperkloriranje sustava, preporuka je od prije dvije godine iz Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-e.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti/ilustracija

%d blogeri kao ovaj: