sport i školstvo

BOKSAČKI KLUB DELNICE PRIOPĆENJEM SE OBRATIO JAVNOSTI: Zašto smo mi, osvajači brojnih medalja, svrstani tek u treću kategoriju sportova?


Matteo Komadina s trenerom Kristijanom Hodakom

DELNICE – Povratak boksu nakon trogodišnje pauze Delničan u dresu BK Rijeke Matteo Komadina okrunio je zlatom na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kategoriji do 64kg gdje je osvojio i titulu najboljeg tehničara prvenstva. Taj spektakularni povratak delničkog boksača pokrenuo je slavlje i ponos Delničana na sportski uspjeh svog sugrađanina ali i raspravu vezanu uz pitanje transfera njega i trenera u riječki klub kao i odnosa delničkih sportskih institucija prema tamošnjem boksu i boksačkom klubu. Nakon brojnih pristiglih pitanja i u Upravu kluba, Upravni odbor BK Delnice reagirao je i poslao priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Zašto se Matteo odlučio nakon toliko godina u dresu BK Delnice nastupiti za “Rijeku”?

Delničanin Matteo Komadina, nakon trogodišnje pauze, vratio se boksu. Povratak je okrunio zlatnom medaljom na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore i titulom najboljeg tehničara prvenstva. U upravu kluba ovih dana pristižu brojna pitanja vezana uz transfer jednog od najtrofejnijih delničkih boksača i njegova trenera, zašto se Matteo odlučio nakon toliko godina u dresu BK Delnice nastupiti za “Rijeku” te zašto  njegov trener, zamjenik izbornika Hrvatske boksačke reprezentacije Kristijan Hodak koji je 15 godina mukotrpno stvarao Boksački klub “Delnice” sada vodi boksače Rijeke.

Boksači gradu donijeli brojne medalje

Od 2006. godine kad je osnovan Boksački klub Delnice, naši su boksači gradu donijeli 34 medalje samo s državnih natjecanja. Šest puta osvajali su prvenstvo Hrvatske u seniorskom uzrastu, dva puta u juniorskom i tri puta u kadetskom. Dorjan Marko gradu je podario brončanu medalju s Europskog kadetskog prvenstva.Pet medalja, od čega dvije zlatne, osvojene su na prestižnim međunarodnim turnirima. Komadina je nastupao u svjetskoj boksačkoj ligi (WSB) s najboljim borcima svijeta te ostvario peti plasman na Europskim igrama u Bakuu 2015. Sve te godine iza našeg kluba nisu stajale sportske institucije grada Delnica, izuzev GSC-a u mandatu Alena Udoviča .

Sportska zajednica kao privatna riznica Izvršnog odbora

Za odlazak Dorjana Marka na Europsko kadetsko prvenstvo u Rusiju novce su u zadnjem trenutku skupili prijatelji kluba, a Dorjan je s tog prvenstva donio prvu (brončanu) medalju toga uzrasta u povijesti Hrvatske. Do kulminacije je došlo kada Sportsku zajednicu Grada Delnica preuzima aktualni izvršni odbor u sastavu: Goran Rački, Mario Štimac,Viktor Šporčić, Mladen Jovanović, a na čelu s osovinom Dražen Tomić-Dragan Naglić koji se ponašaju kao da je Sportska zajednica njihova privatna riznica.

Boksački klub Delnice svrstan u treću kategoriju sportova

Odmah po preuzimanju Sportske zajednice na vidjelo izlazi njihova otvorena averzija i netrpeljivost prema našem klubu. Boksački klub Delnice izmjenom pravilnika o financiranju svrstan je u niži bodovni rang da bi početkom ove godine donošenjem novog pravilnika svrstan u treću kategoriju sportova, iza skijaškog, nogometnog i kuglačkog kluba u prvoj kategoriji te biatlonskog, sanjkaškog i ženskog kuglačkog kluba u drugoj kategoriji. Zar jedan klub koji je u posljednjih petnaest godina ostvario zavidne rezultate i čiji je sportaš 6 puta bio proglašen najboljim sportašem Grada zaslužuje rangiranje u istoj skupini s rekreativnim veteranskim kuglačkim klubom, a ispod klubova koji već godinama egzistiraju u najnižim ligaškim natjecanjima?. Također  u vrijeme lockdowna 2020. s adrese predsjednika SZ Dragana Naglića Stožeru civilne zaštite upućene su lažne prijave o održavanju treninga delničkih boksača iako smo bili prvi koji su treninge u potpunosti obustavili.

6 klubova prima 82,4% ukupnih financijskih sredstava sportske zajednice

Takve podmukle degradacije i podmetanja ne mogu se protumačiti drukčije nego kao osvetnički čin aktualnog vodstva na čelu s predsjednikom Naglićem zbog našeg ukaza na dugogodišnje netransparentno i samovoljno dijeljenje proračunskog novca, što se najbolje ogleda u činjenici da 6 klubova  Izvršnog odbora SZ ( Skijaški klub “Goranin”, Biatlonski klub, Nogometni klub “Goranin”, Kuglački klub “Goranin”, Ženski kuglački klub “Goranin”,Plivački klub) dodjeljuju sebi 293.000kn odnosno 82,4% ukupnih financijskih sredstava sportske zajednice dok samo dva kluba predsjednika SZ Dragana Naglića koriste 110.000kn odnosno 30,8% svih sredstava.

U Delnicama nema sredstava za vrhunski rezultat najtežeg olimpijskog sporta

Istodobno, Boksačkom klubu “Delnice” dodijeljeno je svega 20.000kn. Očigledno u Delnicama nema sredstava za vrhunski rezultat najtežeg olimpijskog sporta ali ima za financiranje čak tri kuglačka i dva skijaška kluba. U Delnicama nema mjesta ni za rad zamjenika izbornika Hrvatske boksačke reprezentacije Kristijana Hodaka koji je u samo dvije godine BK “Rijeka” doveo na razinu najboljeg kluba u Hrvatskoj ali ima za rad  polurekreativnih klubova koji već godinama egzistiraju u najnižim sustavima natjecanja.

Svojevremeno ugašen prvoligaški stolnoteniski klub kao i košarkaški klub

Zbog takvog parazitskog odnosa prema sportu uskih interesnih skupina u Delnicama je svojevremeno ugašen prvoligaški stolnoteniski klub kao i košarkaški klub koji je nastupao u 2.B ligi. Po svemu sudeći čelnim ljudima SZ bilo bi drago da u Delnicama nestane i Boksački klub jer vrhunski rezultat njima je remetilački faktor, iziskuje puno truda i odricanja. Jednostavnije je financirati opijanja uz kotrljanje kugle. No koliko god truda uložili BK Delnice neće nestati, stoji u priopćenju Upravnog odbora BK Delnice.

FOTO: Facebook.com/BK Delnice

%d blogeri kao ovaj: