sport i školstvo

ODGOVOR SPORTSKE ZAJEDNICE GRADA DELNICA: Rezultati BK Delnice su zavidni no posljednjih godina ipak skromniji stoga nema mogućnosti da se „živi na staroj slavi“


DELNICE – Na netom objavljeno priopćenje Boksačkog kluba Delnice odmah je reagirala Sportska zajednica Grada Delnica dopisom Izvršnog odbora Zajednice. Reakciju Izvršnog odbora SZGD prenosimo u cijelosti : 

Prije svega želimo naglasiti da Sportska zajednica Grada Delnica(SZ GD) trenutno broji 18 punopravnih članica o kojima se brine po principu jednakosti i sukladno Statutu SZ GD. Izvršni odbor (IO) SZ GD, njegovi članovi, kao i predsjednik SZ GD i tajnik već su u nekoliko navrata prozivani od strane jedne od članica SZ GD, Boksačkog (BK) Delnice koji je konstantno jedini nezadovoljan radom i odlukama IO SZ GD.

Matteo Komadina bio je i jedini protukandidat sadašnjem predsjedniku Draganu Nagliću

Usput želimo napomenuti da je član Skupštine SZ GD od strane BK Delnice u proteklom mandatu također bio i član IO SZ GD (Barbara Renka, Kristian Hodak, pa Ivan Topić). Matteo Komadina bio je i jedini protukandidat sadašnjem predsjedniku Draganu Nagliću na izborima za predsjednika SZ GD na izbornoj Skupštini 8. veljače 2019. godine, no s manje osvojenih glasova nije postao predsjednik SZ GD.

Prvi novci dodjeljeni su BK Delnice za odlazak Dorjana Marka na Europsko kadetsko prvenstvo

SZ GD veseli se svim uspjesima svojih sportaša, a pogotovo onim vrhunskim, a što potvrđuje i konstantnim održavanjem proglašenja najboljih sportaša Grada Delnica već od 2014. godine, odnosno od kada je SZ GD i započela s radom. Na samom početku rada SZ GD od prvih financijskih sredstava koje smo dobili, ne od Grada Delnica, već od Zajednice sportova PGŽ u iznosu od 3.000 kn odlukom IO SZ GD 1.000 kn je dodijeljeno BK Delnice za odlazak Dorjana Marka na Europsko kadetsko prvenstvo u Rusiju gdje je osvojio brončanu medalju.

Na Javnim raspravama nije bilo konkretnih amandmana na Pravilnik

Nezadovoljni raspodjelom financijskih sredstava već za 2020. godinu BK Delnice na Skupštini SZ GD,12. veljače 2020. traži izmjene Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava. Zaključak je Skupštine da se formira radna skupina za izradu novog Pravilnika, što je IO SZ GD i učinio na svojoj sjednici 9. lipnja 2020. godine, te je formirao širu radnu skupinu, a potom i užu radnu skupinu sa zadatkom donošenja novog Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava. Za članove ţe radne skupine imenovani su Matteo Komadina, Ivica Urbanc i Goran Rački. Radni materijal novog Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava uža radna skupina predstavila je u nekoliko navrata (3. listopad 2020., 12. listopad 2020. i 11. prosinac 2020.) na Javnim tribinama uz mogućnost podnošenja amandmana. Na tim Javnim raspravama nije bilo konkretnih amandmana na Pravilnik od strane BK Delnice, niti je bilo ikakvih prigovora na prijedlog novog Pravilnika.

Nitko od klubova nema mogućnosti da „živi na staroj slavi“

Svim klubovima, pa tako i BK Delnice bilo je omogućeno da prisustvuju prilikom ubacivanja pristiglih podataka za 2021. godinu i bodovanja po novom Pravilniku, a prisutna članica BK Delnice Barbara Renka nije imala primjedbi na unesene podatke. Pravilnik je usvojio IO SZ GD na svojoj sjednici 15. prosinca 2020. godine, kao i Skupština SZ GD na sjednici 10. veljače 2021. godine. Usvojeni novi Pravilnik o kategorizaciji i bodovanju amaterskih sportskih udruga/klubova SZ GD temelji se na bodovanju rezultata iz protekle godine, tako da nažalost nitko od klubova nema mogućnosti da „živi na staroj slavi“ i osvojenim medaljama u proteklih 15 ili više godina za klubove i sportove sa dužom tradicijom.

BK Delnice je po pravilniku i pripadajućim  bodovima trebao dobiti 16.800 kn

BK Delnice je izračunom po pravilniku i pripadajućim bodovima trebao dobiti 16.800 kn financijskih sredstava za 2021. godinu, no prijedlog IO SZ GD je bilo povećanje na 20.000 kn što je Skupština SZ GD i prihvatila u sklopu Financijskog plana za 2021. godinu i Detaljnog plana raspodjele financijskih sredstava za 2021. godinu. SZ GD iz svojih proračunskih sredstava financira sportske klubove Grada Delnica temeljem Pravilnika, a stavljajući naglasak na financiranje rada s mladima, dok svaki sportaš koji svojim radom i rezultatima postane član neke od reprezentacija Hrvatske, njegovo daljnje financiranje u reprezentaciji mora i treba preuzeti domicilni sportski savez ili Hrvatski olimpijski odbor, a ne više SZ GD.

Boksačko korištenje dvorane po tržišnim vrijednostima košta preko 100.000,00 kn

SZ GD pored redovnog rada klubova financira klubovima i korištenje sportskih objekata Goranskog sportskog centra (GSC-a), a u tom segmentu BK Delnice ima najviše sati, odnosno svakodnevno korištenje boksačkog prostora u sportskoj dvorani i 350 sati korištenje sportske dvorane što po tržišnim vrijednostima iznosi preko 100.000,00 kn, a to su također sredstva koja SZ GD izdvaja da bi BK Delnice mogao trenirati i djelovati.

Rezultati BK Delnice su zavidni no posljednjih godina ipak skromniji

Točno je da su rezultati BK Delnice zavidni, no posljednjih godina ipak skromniji, pored toga u promatranom razdoblju koje prati Pravilnik BK Delnice ima gotovo 80% članova rekreativaca, jedini nema svojih vlastitih financijskih sredstava, odnosno članarine, nema kategoriziranih sportaša, ne organizira županijska, državna ili međunarodna natjecanja, već isključivo treninge, a što je i rezultiralo, na osnovu sakupljenih bodova u promatranom razdoblju, kategorizacijom BK Delnice kao nositelja kvalitete boksačkog sporta u II. Skupinu sportova, odnosno u III. Skupinu klubova na području Grada Delnica za 2021. godinu po novom Pravilniku, čiji je tvorac kao član uže radne skupine i Matteo Komadina, član BK Delnice.

Zlonamjerno korištenje javnog prostora od strane BK Delnice

Činjenica je da je Matteo Komadina 5 puta proglašen za sportaša godine Grada Delnica od strane SZ GD i to od 2014. do 2018. godine, jednom čak i uz glas člana IO SZ GD i njegovog trenera Kristiana Hodaka protiv, no također je činjenica da BK Delnice u protekle dvije godine ima jedino Klaru Jedriško kao najbolju sportašicu juniorku. Insinuiranje, podmetanje ili jednostavno zlonamjerno korištenje javnog prostora od strane BK Delnice o krivnji IO SZ GD za gašenje Stolnoteniskog kluba „Petehovac“ Delnice (još 2009. godine kada SZ GD nije niti postojala), Košarkaškog kluba Delnice (2019. godine zbog nefunkcioniranja kluba) i zaboravili su na gašenje Karate kluba „Delnice“ (2020. godine zbog bolesti trenera) ispod je svih kriterija, moralnosti i međusobnog uvažavanja, kao i svi komentari i omalovažavanje ostalih klubova SZ GD i sportova koji egzistiraju u Gradu Delnicama koje BK Delnice iznosi u svom priopćenju.

SZ GD krovna je organizacija sporta koja radi za dobrobit svih sportova, sportaša i klubova

Iz tog razloga odluka IO SZ GD je da Etički odbor (EO) SZ GD sukladno svojim ovlastima i Statutu SZ GD preispita priopćenje BK Delnice i donese svoje očitovanje u svezi odgovornosti BK Delnice, te da EO SZ GD svoju odluku dostavi IO SZ GD na daljnje postupanje. Imalo bi se još mnogo toga napisati o BK Delnice, no ne želimo ovim priopćenjem povećavati tenzije niti želimo da ovo preraste u dopisivanje, već želimo da svi, pa tako i BK Delnice, shvate da je SZ GD krovna organizacija sporta Grada Delnica koja radi za dobrobit svih sportova, sportaša i klubova članica SZ GD. No, svima nama treba biti i jasno da Grad Delnice i SZ GD imaju sportske i financijskem uvijete koje imaju i da svaki sportaš, sportašica ili trener ima pravo, da bi ostvario napredak svojih rezultata, da bi postigao više u svom sportskom životu, odabrati neku drugu sredinu, neke vjerojatno bolje uvijete, više financijskih sredstava, bolje treninge, a što je pretpostavljamo i razlog odlaska Mattea Komadine i Kristijana Hodaka, ali zasigurno i drugih delničkih sportaša, nogometaša Karla Bliznaca i Adriana Đukića u HNK Rijeka, Mateja Mrle, Karla Petranovića i Matije Markovčića u NK Pomorac Kostrena, Alena Dedića u NK Grobničan, te kuglača Marka Jakljevića u prvoligaški Kuglački klub Zadar, kuglačica Eme Tomašić i Lorene Kamber u prvoligaški Kuglački klub Rijeka, te brojnih drugihu bliskoj nam prošlosti, a što je i jedini pravi odgovor na pitanje BK Delnice: „Zašto odlaze naši sportaši?“, stoji u dopisu Izvršnog odbora Sportske zajednice Grada Delnica.

FOTO: Ilustracija Photo by Matthew Payne on Unsplash

%d blogeri kao ovaj: