crna kronika

MIŠJA GROZNICA TRESE GORSKI KOTAR: Više od dvadeset oboljelih u Čabru – zaraza zabilježena i u Delnicama, Fužinama te Ravnoj Gori


GORSKI KOTAR – Dolaskom toplijih dana u Gorskom kotaru povećava se i rizik zaraze mišijom groznicom. Najizloženiji toj zarazi  koja se ne prenosi s čovjeka na čovjeka su šumari ali i ostali posebice izletnici kojih je u ovo doba godine po goranskim šumama sve više.

Najugroženiji Gerovo i Delnice

Najproblematičnije stanje je na području Grada Čabra i to Gerova, gdje je zaražen priličan broj šumara ali i drugih ljudi a prema podacima Stožera civilne zaštite Grada Čabra, tijekom prošlog tjedna evidentiran je 21 oboljeli. Prvi slučaj prije više od mjesec dana zabilježen je u Fužinama a prema labaratorijskim nalazima zaraženih trenutačno najugroženija goranska mjesta su Gerovo i Delnice, dok Fužine i Ravna Gora bilježe manji broj.

Oprezno u šumu

Oprezno u šumu!, upozorenje je objavljeno ovih dana na službenim stranicama Hrvatskih šuma u kojem između ostalog stoji –   Svake godine u ovo vrijeme pojave se slučajevi zaraze hemoragijskom vrućicom s bubrežnim sindromom (HGBS), poznatijom kao “mišja groznica”. Riječ je o opasnoj virusnoj infektivnoj bolesti koju uzrokuju hantavirusi. Nositelji virusa su miševi i voluharice, a do zaraze čovjeka dolazi najčešće prilikom boravka u prirodi, u neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca, posebice udisanjem prašine ili aerosola koji sadrže uzročnike, stoji u obavijesti HŠ-a koja završava s podatkom kako su ove godine zabilježeni slučajevi zaraze hemoragijskom groznicom na području Medvednice i Gorskog kotara. 

Mišje godine

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Hrvatskoj se slučajevi oboljenja od HGBS-a javljaju svake godine. U godinama u kojima dolazi do pojave velikog broja glodavaca (tzv. „mišje godine“) bilježi se i povećani broj oboljelih od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom (npr. 2002., 2012., 2017. godina). Isto tako navodi se da su pod najvećim rizikom od zaraze osobe koje rekreativno ili profesionalno u prirodi dolaze u izravan ili neizravan kontakt s malim glodavcima te da do zaraze može doći i u zatvorenim prostorima (podrumi, tavani, garaže) u kojima postoji aktivnost glodavaca.

Preventivne mjere

Preventivne mjeresu između ostalih čuvati hranu, piće i osobne stvari od glodavaca (odjeću ne odlagati na tlu), održavati higijenu ruku, ne piti vodu niti puniti boce iz šumskih izvora (koriste ih i glodavci), izbjegavati ležanje izravno na šumskom tlu (pogotovo blizu mjesta aktivnih rupa glodavaca)te plodove ubrane u prirodi dobro oprati prije upotrebe.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, Photo by Ryan Stone on Unsplash

1 comment on “MIŠJA GROZNICA TRESE GORSKI KOTAR: Više od dvadeset oboljelih u Čabru – zaraza zabilježena i u Delnicama, Fužinama te Ravnoj Gori

  1. Mladen Marušić

    Mišju groznicu treba ozbiljno shvatiti. Dug je oporavak. Mjesecima je oduzeta snaga. Susreo sam sa s njom u Vrbovskom prije dvije godine. Čovjek koji kosi travu imao ju je. Ovdje bi sve koji kose travu upozorio da nose maske dok kose. Rukavice i zaštitu očiju. Mišja gnijezda i izmeti na livadi koja se kosi znaju biti opasni jer se u obliku prašine pojave i zaraze čovjeka. Kosači oprez. Pranje ruku obavezno uz masku. Mišja groznica opasnija je od korone. Nema asimptomatskih tipova. Oporavak je višemjesečni uz sreću da vitalni organi ostanu pošteđeni.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: