gospodarstvo

ŽUPAN ZLATKO KOMADINA: Tražim decentralizaciju upravljanja šumama i strogu zabranu izvoza trupaca


Župan Zlatko Komadina (drugi lijevo) na 18.drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji

ŽUPANIJA – Sve glasnijem apelu Gorana da se zaustavi suluda eksploatacija goranskih šuma od koje najmanje imaju sami Gorani, pridružio se i župan Zlatko Komadina koji je na 18.drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji između ostalog izjavio nužnost decentralizacije upravljanja šumama i stroge zabrane izvoza trupaca.

Tražimo da se zaustavi izvoz trupaca

Gorski kotar je zeleno srce Hrvatske i ima ogromna količina drvne mase koja se eksploatira čak i više od mogućnosti prirodnog oporavka naših šuma. Tražimo da se zaustavi izvoz trupaca, jer i zakon kaže da se trupci mogu sjeći samo za obradu u Hrvatskoj, no nažalost svjedočimo da nije tako, izjavio je župan Komadina. Druga je stvar što je struktura naše drvne industrije uglavnom piljena građa, a malo finalnog proizvoda. Oko 4 posto prihoda PGŽ čini drvna industrija a 8 posto izvoza.

Od Carinske uprave tražiti podatke o izvozu drvne mase

Skoro sve što se proizvede, oko 90 posto se izvozi i to je dobro, no nedopustiv je izvoz same sirovine, rekao je Komadina te izrazio sumnju da se manipulira deklaracijama i najavio da će zatražiti od Carinske uprave podatke o izvozu drvne mase.  Ponovno tražimo od resornog ministarstva i premijera da se gospodarenje decentralizira i da bude u regionalnoj nadležnosti kao što je bilo nekada a da Hrvatske šume ostanu središnje tijelo za nadzor i upravljanje. Tada se  vodilo računa o malim pilanarima, o šumarskim poduzećima a u svrhu razvoja tog kraja.

Oni koji u šumi žive trebaju od šume i živjeti

Kao što su nam prebacili Državnu upravu, tako mogu i upravljanje šumama, a Vlada tvrdi da to nije moguće zbog postojećeg zakona. Onda taj Zakon treba hitno mijenjati, poručio je na konferenciji u Opatiji Komadina te zaključio kako oni koji u šumi žive, trebaju od šume i živjeti, no na primjeru Gorskog kotara to nije tako i zato je nužna  decentralizacija upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj, šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: pgz.hr

4 comments on “ŽUPAN ZLATKO KOMADINA: Tražim decentralizaciju upravljanja šumama i strogu zabranu izvoza trupaca

 1. Mačjansko jezero

  Što to nisi napravio kada si par sati bio ministar i imao svoju Vladu. Mozda bi ti Zoki dao po zubima.

  • Gor(s)ki

   ON je tada imao pametnijeg posla–pobjegao na bolovanje!
   “18.drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji “–što nisu TO organizirali negdje u Gorskom kotaru ?

 2. antonio

  Mudar je Zlatko, izgubio u Čabru od “Živog zida” ma izgubio pomeo ga “Živi zid” i počeo prepisivati od Antonia. Da li su to na vidiku neki transferi Zlatko u “Živi zid”.

 3. šume pjevaju

  Župane Vi stalno predlažete i imate neke ideje o kojima ne odlučujete i na koje nemate utjecaja. Dajte predložite konačno nešto za Gorski kotar na što možete utjecati. Vi jako dobro znate a znaju to i građani PGŽ od kojih sredstava su se 60-tih,70-tih,80-tih godina prošlog stoljeća radili hoteli, obala pa i “Krčki” most, od sredstava koja su dobivena prodajom šuma. Kao Župan imate “sukno i škare” i možete izdvojiti značajnija sredstva za Gorski kotar, neka Primorije i Otoci vrate “šumama” nešto od onoga što su šume uložile u Primorije i Otoke. Proračun PGŽ je oko milijardu i tristo tisuća kuna, izdvojite za Gorski Kotar 2-3%, dali je to puno, ustvari počnite vraćati “šumama” ono što su “šume” ulagale u Primorije i Otoke. Na to Župane možete utjecati, to Vi možete predložiti i odlučiti. Župane samo 2-3% a ne, ponavljam predlagati nešto što i Vi sami znate da se neće dogoditi a i to znaju i Vaše kolege koje su bile prisutne na toj konferenciji. Ne znam zašto to niste predlagali kada ste imali svoju Vladu (SDP-a) to se onda moglo lako riješiti, nego ste Gorskom kotaru (šumama) ukinuli i brdsko-planinski zakon. Ponavljam samo 2-3 %, Župane Vi to možete ako želite za zeleni dio PGŽ.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: