gospodarstvo

O OGROMNOM POVEĆANJU USLUGA ODVOZA SMEĆA OGLASIO SE I SDP: Neznanje, nerad i nedostatak financija za održavanje golemog komunalno-političkog sustava više se ne može prikrivati lažima i manipulacijom


Oglasi

VRBOVSKO – Na najave gradonačelnika Vrbovskog o enormnom povećanju cijena odvoza smeća promtno se oglasio vrboščanski SDP. Stav SDP-a Vrbovsko o tome iznosi njihov čelnik Petar Mamula u priopćenju koji prenosimo u cjelosti –

Trebalo je kvalitetnije organizirati gospodarenje otpadom

Pripremanje terena za poskupljenje odvoza otpada u Gradu Vrbovskom počelo je puno prije jučerašnje presice gradonačelnika Mufića. Već dugo traju njegove izjave u kojima se krivi centar na Marišćini i Županiju za nadolazeće poskupljenje odvoza otpada umjesto da je za to vrijeme kvalitetnije organizirao gospodarenje otpadom na području grada Vrbovskog. To je propušteno vrijeme nad kojim sada možemo samo uzdisati, ili naravno kao gradonačelnik Mufić, koristiti ga za političko prepucavanje na međustranačkoj razini.

Problemu otpada na lokalnom nivou treba postupiti na potpuno drugačiji način

To nažalost našim građanima neće donijeti ništa dobro. Troškovi će porasti i njih netko mora podmiriti, ili će to učiniti građani iz svojeg džepa ili grad iz gradske blagajne koja se opet puni iz džepova naših građana. A kako je gradonačelnik u svojoj izjavi za medije prozvao i SDP, evo prilike da mu i odgovorimo. Već smo dugo upozoravali, a ta upozorenja i prijedloge za poboljšanje sustava gospodarenja otpadom na području Vrbovskog smo iznijeli i u našem predizbornom programu, da se problemu otpada na lokalnom nivou treba postupiti na potpuno drugačiji način.

Oglasi

Odgovornost za gospodarenje otpadom i  kvaliteta tog gospodarenja je najveća na lokalnom nivou

Osim fizičkih ulaganja u sanaciju postojećih deponija i kupnju komunalne opreme, dakle kamiona i spremnika za odlaganje otpada, puno više vremena i sredstava je trebalo uložiti u edukaciju i poticanje građana na primarnu selekciju otpada. Sustav gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj je kompleksno područje i ima barem dvije osnovne dimenzije, onu na papiru u obliku Zakona i Pravilnika, i onu u stvarnom stanju na terenu. Kako god bilo, odgovornost za gospodarenje otpadom i  kvaliteta tog gospodarenja je najveća na lokalnom nivou. Odgovornost je i na svima nama, građanima koji proizvodimo otpad.  Nakon toga se zadaci stavljaju pred općine i gradove i njihova komunalna društva, i na kraju na centre za gospodarenje otpadom koje je zakonodavac zamislio i u njih stavio tehnologiju kakvu sada imamo na Marišćini i istarskom Kaštjunu koji su prvi izgrađeni i pušteni u pogon, dok najveći broj njih tek treba zaživjeti.

Stimulirati one koji selektiraju tako da im odvoz otpada bude u potpunosti besplatan

U tom kompleksnom i u stvarnosti vrlo neuređenom području gospodarenja otpada u Republici Hrvatskoj treba puno truda i energije uložiti u razgovor i komunikaciju na svim razinama, kako između institucija tako i prema našim građanima. To je nažalost što gradonačelnik Mufić ne radi. Umjesto da educira i potiče svoje građane da primarno selektiraju otpad na kućnom pragu, i kako smo mi u SDP-u predlagali, financijski stimulira one koji selektiraju na način da im odvoz otpada bude u potpunosti besplatan te na taj način smanji ukupne količine otpada koje bi iz Vrbovskog stizale na Marišćinu i ukupni iznos koji Komunalac mora za tu svrhu izdvajati, on je problem riješio na način da je optužio, pogađate naravno – SDP!

Golemi komunalno-politički sustav koji je izgradio

Svoje neznanje, nerad i nedostatak financijskih sredstava za održavanje golemog komunalno-političkog sustava koji je izgradio, Gradonačelnik više ne može prikrivati lažima i manipulacijom te svaljivanjem krivnje na nekog drugog. Treba jednostavno početi komunicirati i uvažavati sugestije i savjete drugih i otvoreno priznati i reći „da dragi moji sugrađani, odvoz otpada će vam poskupjeti jer sam ja pogriješio i nisam dobro radio, jer sam radio onako kako ja hoću, a ne onako kako bi bilo dobro i u vašem interesu“. Vjerujem da bi se onda dogodilo kao u onoj narodnoj „priznaj i pola ti se prašta“. Ovako neće biti dobro niti za gradonačelnika, a još manje za naše sugrađane, zaključuje u svom priopćenju predsjednik SDP-a Vrbovsko, Petar Mamula.

Oglasi


AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, Petar Mamula

%d blogeri kao ovaj: