politika

TISKOVNA KONFERENCIJA HDZ-A: Uvođenje mobilnih ambulanti samo će dovesti do zatvaranja postojećih


Oglasi

GORSKI KOTAR – Uvođenje mobilnih ambulanti nije dobro rješenje za Gorski kotar, jer se time neće dodatno unaprijediti zdravstvena zaštita već suprotno a doći će i do zatvaranja postojećih ambulanti, smatraju županijski vijećnici HDZ-a ističući to na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su se uz pitanje pokretnih ambulanti osvrnuli i na temu sufinanciranja javne usluge u cestovnom prijevozu putnika u PGŽ-i.

Stimulirati dolazak zdravstvenog kadra u Gorski kotar

O županijskom projektu sustava mobilnih ambulanti na području Gorskog kotara, govorila je županijska vijećnica Sanja Beljan Brkić ističući da je taj projekat dobar za one sredine u kojima ne postoji infrastruktura  zdravstvene zaštite, ali u Gorskom kotaru sve općine i gradovi imaju  po jednu ili više ambulanti u kojima rade liječnici i svakodnevno pružaju zdravstvenu zaštitu. Pored toga, naglasila je Beljan Brkić,  u Delnicama djeluje i Dom zdravlja u okviru kojeg se osim opće pruža i specijalistička zdravstvena zaštita. – Dakle, cilj svakog projekta trebao bi biti poboljšanje postojećeg standarda, a u Gorskom kotaru smatramo da se to može postići na drugi način i to boljom opremljenošću postojećih ambulanti, uređenjem stanova i poduzimanje drugih mjera kojima će se stimulirati dolazak zdravstvenog kadra u Gorski kotar, te povećanjem broja patronažnih sestara čime će se ciljano pomoći starijem stanovništvu, istaknula je županijska vijećnica Beljan Brkić, pojašnjavajući stav HDZ-a o namjerama Županije oko uvođenja sustava tzv. mobilnih ambulanti u Gorskom kotaru.

Na području Gorskog kotara  postojeće linije se ne održavaju

Stav HDZ-a o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika u PGŽ-i iznjela je Ivana Pečnik Kastner, županijska vijećnica ističući da je to sufinanciranje od velike važnosti za opstojnost Gorskog kotara. – Vlada RH je u 2021. god. donijela Odluku o sufinanciranju javne usluge cestovnog prijevoza putnika za  razdoblje od 2021. do 2027. godine. Tom odlukom predviđeno je da će se iz državnog proračuna godišnje s najviše 428,1 milijun kuna sufinancirati javna usluga u cestovnom prijevozu putnika koju će ugovoriti županije i prijevoznici i to u iznosu do maksimalno 75 % ukupnog javnog doprinosa u cijeni javne usluge, podsjetila je Pečnik Kastner te naglasila da na području Gorskog kotara  postoji mreža linija, postojeće linije se ne održavaju, a Županija, kaže Pečnik Kastner, do sada nije iskoristila ponuđena novčana sredstva kojima bi se one stavile u funkciju.

Dogovoriti mrežu autobusnih linija kojima bi se osigurao prijevoz učenika i studenata

Na taj način direktno bi utjecala na poboljšanje standarda stanovnika Gorskog kotara koji i ovako imaju veće životne troškove od ostatka županije, smatra Pečnik Kastner te dodaje da su u HDZ-u stava da bi PGŽ trebala u suradnji s čelnicima goranskih samouprava te javnim prijevoznikom za linijski prijevoz dogovoriti mrežu autobusnih linija kojima bi se osigurao prijevoz učenika i studenata sa područja Gorskog kotara koji se školuju na području Grada Rijeka čime bi omogućili svakodnevno putovanje a u konačnici i utjecali na mogućnost da ta djeca po završetku škole/fakulteta ostanu u Gorskom kotaru. Uz Sanju Beljan Brkić i Ivanu Pečnik Kastner na tiskovnoj konferenciji HDZ-a PGŽ-e održanoj u Rijeci nazočili su i županijski vijećnici Ivan Jakšić i Sanjin Vrkić.

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, Gorske novosti , Primorsko-goranski HDZ

%d blogeri kao ovaj: