Primorsko goranska županija

VELIKA FOTOGALERIJA: Bili smo na probnom radu objekta za preradu voća u Staroj Sušici


Oglasi

STARA SUŠICA – Danas je Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije prezentirao probni rad objekta za preradu voća u Staroj Sušici. Prezentaciji novog pogona u sklopu Centra, prisustvovali su predstavnici Županije, župan Zlatko Komadina, njegov zamjenik Petar Mamula sa suradnicima te gradonačelnici i načelnici – osnivači Centra kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede.

4,4 milijuna kuna vrijedna investicija

Što je uljara za Primorje, ovaj Objekt u Staroj Sušici je za Gorski kotar“, istaknuo je župan Komadina u uvodu prezenatacije te 4,4 milijuna kuna vrijedne investicije u kojoj će se uskoro krenuti sa realizacijom njene glavne svrhe a to je pružiti svim zainteresiranim obiteljskim gospodarstvima usluge prerade voće. Objekt za preradu voća nalazi se u blizini Centra za velike zvijeri a s obzirom da je cijeli prostor u vlasništvu Županije, ideja je urediti objekte na način da prezentiraju poljoprivredu i tradiciju Gorskog kotara te pridonesu vrijednoj turističkoj promociji ovog kraja, istaknuo je tom prigodom župan Komadina.

Korisnici usluge  pogona neće plaćati naknadu

Ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić koji je okupljene sudionike proveo kroz novi pogon objasnio je cijeli procesa prerade jabuka u sok, ističući kako je riječ isključivo o ekološkoj proizvodnji i proizvodima bez primjesa i dodataka te naglasio da korisnici usluge tog pogona neće plaćati naknadu, već samo potrošnju energenata i ambalažu. Za izgradnju objekta za preradu voća u Staroj Sušici, oko tri milijuna kuna osigurano je iz proračuna PGŽ-a, 400 tisuća kuna europska su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja a 650 tisuća kuna vrijednost je opreme u čijoj nabavci su sudjelovali JLS-ovi, osnivači Centra uz koje je PGŽ izdvojila još dodatnih 300 tisuća kuna.

Objekt je namijenjen i edukaciji

Objekt se sastoji od rashladne komore, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerije za jaka alkoholna pića. Uz osnovnu  preradu voća, objekt je namijenjen i edukaciji poljoprivrednih gospodarstva i studenata u suradnji s Veleučilištem u Rijeci gdje je uz podršku Primorsko-goranske županije ranije pokrenut studij agroturizma, te organizirana stručna praksa u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.

Oglasi

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar, pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: