politika

ODJECI OBILJEŽAVANJA OBLJETNICE MIROVNOG SPORAZUMA: „Novosti“ oduševljene, Mufić suzdržan a „Narod“ kritičan


Oglasi

VRBOVSKO – Svečano obilježavanje 30. godišnjice “Dogovora o održanju mira u Gorskom kotaru“ odjeknulo je različitim reakcijama. Bilo je tu oduševljenja, suzdržanosti ali i kritičnosti. O toj velikoj obljetnici u sklopu koje je održan Okrugli stol tjednik Novosti objavio članak pod naslovom Dogovor koji je pobijedio rat, autora Vladimira Jurišića.

Sve bi bilo drugačije

U članku su prenesene izjave nekih sudionika okruglog stola, neposrednih aktera i inicijatora mirovnog rješenja te je istaknuto –  Sve bi to bilo drugačije da 1992. nekolicina razumnih ljudi nije inicirala potpisivanje jedinstvenog Dogovora o miru koji su razboriti i hrabri mještani objeručke prihvatili i revnosno provodili sve do kraja rata, stoji u članku tjednika Novosti.

Oglasi

Gradonačelnik Mufić sporazum vidio prije dva tjedna, možda i manje

Tjednik Novosti u svom tekst zabilježio je i izjavu gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića koja, po autoru, bitno odudara iz opće atmosfere skupa. Tako pod nadnaslovom Neupućeni gradonačelnik Mufić stoji – Gotovo da i nema stanovnika Vrbovskog koji barem nešto ne zna o mirovnom Dogovoru pa zbog toga u dobroj mjeri začuđuje činjenica da gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić kaže: Prvi put sam taj sporazum vidio prije dva tjedna, možda i manje. U razgovoru s ljudima na terenu zaključio sam da baš i nisu taj Dogovor doživjeli pozitivno kako se on danas predstavlja. Bilo bi bolje da se raspravi kako se Dogovor ocjenjuje povijesno, a ne da nam politika nešto nameće u dnevno političke svrhe – ne trepnuvši je izjavio očito loše informirani višemandatni gradonačelnik Mufić, piše tjednik Novosti.

Uz suzdržanog Mufića kritički su na obljetnicu reagirali na portalu Narod.hr. Tjedan dana poslije, a prije dva dana, na tu temu obilježavanja obljetnice portal Narod.hr, razgovarao je s izv. prof., dr. sc. Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. U tekstu pod naslovom Pupovčev SNV slavi mir u Gorskom kotaru, no Ante Nazor otkriva nam što se tamo događalo u vihoru srpske agresije na Hrvatsku, autorice Vlatke Polšak Palatinuš istaknuto je da SNV slavi postizanje dogovora koji zapravo obilježava predaju dijela oružja pripadnika srpske nacionalne manjine koje se dogodilo tek u ljeto 1992. i to kada je već bilo jasno da se JNA zajedno s domaćim pobunjenicima, neće moći probiti do Gorskog kotara i spojiti ga s tzv. Srpskom Krajinom a u nastavku donosi opširno  objašnjenje  Ante Nazora zašto se tijekom Domovinskog rata na tom području, za razliku od većine drugih područja na kojima su Srbi živjeli u većem broju, održao mir.

Oglasi

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, Nensi TATAR, screenshoot Novosti/Narod

%d blogeri kao ovaj: