gospodarstvo

NAKON ČETIRI MJESECA NOVI CJENIK: Vrboščanima stiže pojeftinjenje odvoza smeća – saznajte za koji “vrtoglavi” iznos


Oglasi

VRBOVSKO – Samo četiri mjeseca od šokantnog povećanja cijena odvoza smeća od strane Komunalca Vrbovsko, cjenik se mijenja. Najskuplja cijena za odvoz smeća ne samo u regiji nego i šire smanjuje se, nećete vjerovati,  za cijelu – lipu!

Što stoji iza te iznenadne promjene cjenika?

Tom “veselom” viješću vrboščanski Komunalac obavijestio je svoje korisnike dopisom priloženim uz račun za kolovoz. U obavijesti Komunalac otkriva što stoji iza te iznenadne promjene cjenika i nevjerojatnog smanjenja cijene za jednu lipu. Tako u svojoj priloženoj Obavijesti piše Komunalac – Obavještavaju se korisnici da se mijenja cjenik donesen 5. travnja 2022. godine, a koji je u primjeni od 1. svibnja 2022. godine zbog omaške u izračunu poreza na dodanu vrijednost (u nastavku : PDV)… To znači da cijena minimalne javne usluge koja je do sada iznosila 91,21 kunu (80,71 kunu +PDV) po novom cjeniku iznosi 91,20 kuna.

Nekima i povećanje cijene

No to nevjerojatno smanjenje od jedne lipe se odnosi samo na kućanstva jer oni koji to nisu obrtnici, poduzetnici i ostali privrednici očekuje povećanje – isto tako za jednu lipu! Njihova cijena minimalne javne usluge odvoza smeća raste sa 1.116,86 kuna (988,38 + PDV) na 1.116,87 kuna. S omaškom ili bez nje Vrboščani će i dalje plaćati najskuplji odvoz smeća u regiji ali i šire.

Oglasi

Vrboščani plaćaju najveće cijene u regiji ali i šire

Komunalčeve paprene cijene duplo su veće (za kućanstva) odnosno iznose deset puta više (ne kućanstva) u odnosu na druge goranske samouprave. Brod Moravice, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad plaćaju 42 kune (fiksni dio za kućanstva) i 100 kuna (fiksni dio za ostale kategorije – poduzetnike), u Fužinama je fiksni dio za kućanstva 35 kuna a za ostale kategorije 70 kuna. No Vrbovsko nije najskuplje samo u Gorskom kotaru nego i u regiji gdje su daleko veći i razvijeniji gradovi puno jeftiniji. Za usporedbu, za Riječane je fiksni iznos cijene odvoza smeća 47 kuna a poduzetnike 105 kuna, u Puli je 40 kuna za kućanstva a poduzetnike 100 kuna, Umag ima 51 kunu za kućanstva a 71 kunu za poduzetnike. Oni malo papreniji ali još uvijek znatno ispod Vrbovskog su Krk gdje je za kućanstva fiksna cijena 69 kuna a za ostale 520 kuna te Mali Lošinj i Cres sa 70 kuna za kućanstva a 515 kuna za ostale. No Vrbovsko je znatno ispred i metropole Hrvatske gdje je fiksna cijena za fizičke osobe  45 kuna a 90 kuna za pravne.

Za ovakve cijene zaslužni su vijećnici Dražena Mufića i HDZ

Tom visokom mjestu na ljestvici najskupljih Vrboščani mogu zahvaliti  “zaslužnim ”  vijećnicima Nezavisne liste Dražena Mufića i to Jasni Božić, Iliji Vignjeviću, Borivoju Dokmanoviću, Draženu Domitroviću, Eduardu Krizmaniću i Šimunu Dujmoviću te HDZ-ovim vijećnicima Heleni Hlavač i Mladenu Božiću, koji su u na sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovskog digli ruku za tu šokantnu Odluku. Protiv Odluke su glasali i jedini je i javno osudili tek SDP-ovi i SDSS-ovi vijećnici.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, hnb.hr

%d blogeri kao ovaj: