politika

S PRIJEDLOZIMA ZA SPAS GORSKOG KOTARA OGLASIO SE I HDZ: Županija može bolje i više a ova Vlada ima sluha za Gorski kotar i rezultati se vide


Oglasi

GORSKI KOTAR – Uoči sutrašnje prve sjednice Županijske skupštine u Gorskom kotaru i to u Ravnoj Gori, nakon PGS-ovaca, sa svojim mjerama i prijedlozima za spas Gorskog kotara oglasili su se i HDZ-ovci.

Županija može bolje i više

Da Vlada ulaže znatna sredstva u razvoj Gorski kotar a da bi Županija trebala uložiti više napora u razvoj ovog kraja, smatraju Vijećnici kluba HDZ-a PGŽ-e koji su to istaknuli u svom priopćenju. – Nitko ne kaže da Županija ne ulaže u Gorski kotar, ali s obzirom na svoje mogućnosti i ovlasti smatramo da može bolje i više. Iz materijala koji stiže na klupe vijećnika Skupštine PGŽ  koja će se održati u Ravnoj Gori to nije razvidno, jer isti sadrži niz prijedloga usmjerenih prema Vladi.

Ne predlažu se konkretne mjere

Međutim, ne predlažu se konkretne mjere kojima Županija u okviru svojih mogućnosti i ovlasti mogu poboljšati standard stanovnika Gorskog kotara, stoji u priopćenju kluba vijećnika HDZ-a PGŽ koji ističu da je upravo to razlog zbog kojeg će kao vijećnici predložiti Skupštini realne i konkretne mjere kojima se može pomoći gradovima i općinama Gorskog kotara u provođenju razvojnih projekata, ali i mjere usmjerene na stanovništvo Gorskog kotara. – Prije svega, predlažemo da se za postojeći Fond za Gorski kotar  u proračunu za 2023. godinu osigura 15.000.000,00 kn , te da navedeni iznos predvidi u projekciji proračuna za 2024. godinu i 2025. godinu.

Oglasi

Sufinancirati II. fazu unapređenja vodoopskrbe i kanalizacije

Također, predlažemo da se u narednom  razdoblju od strane PGŽ osigura sufinanciranje II. faze projekta unapređenja vodoopskrbe i kanalizacijske infrastrukture u Gorskom kotaru u vrijednosti 5% od ukupne vrijednosti projekta. Naime, kako je pokrenut postupak za sklapanje Okvirnog sporazuma između Vlade RH i Švicarskog saveznog vijeća ukupne vrijednosti 401,5 milijuna kuna, prema postojećem prijedlogu u obzir bi došle općine Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad. Kod prve švicarske darovnice kojom su bile obuhvaćene Općine Brod Moravice, Fužine i Grad Delnice čelnici navedenih JLS muku su mučili jer su kao korisnici projekta vrijednog 230 milijuna kuna morali sami osigurati 10% vrijednosti projekta. Pomoć im je pristigla tada iz Ministarstva regionalnog razvoja koje je preuzelo obvezu plaćanja dijela  od 5% i bez čije pomoći  projekat ne bi bio ostvaren . Kod ove druge faze ulaganja također će se od općina tražiti sufinanciranje pa predlažemo da ovaj put Županija PG pomogne goranskim JLS sa navedenih 5%.

Županija treba osigurati financijska sredstva za prijevoz učenika

Nadalje predlažemo da Županija osigura financijska sredstva za prijevoz učenika razredne nastave  osnovnih škola na području jedinica lokalne samouprave koja stanuju na udaljenosti manjoj od tri kilometara, te učenicima predmetne nastave (5.-8. razred) koji stanuju na udaljenosti manjoj od pet kilometara od škole, te da se žurno izradi mreža autobusnih linija kojima bi se osigurao svakodnevni prijevoz  učenika i studenata, te ostalih stanovnika sa područja Gorskog kotara, a za što su sredstva osigurana u državnom proračunu.

Oglasi

Mjera usmjerena na goranske OPG-ove

Osim navedenih mjera kojima se neposredno rasterećuju općinski proračuni i pomaže goranskim JLS provođenje razvojnih projekata, predlažemo i mjeru usmjerenu na goranske OPG-ove na način  da se prilikom raspisivanja javnih poziva za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi  izmijene uvjeti natječaja na način da se uvjet zapošljavanja za Obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa područja Gorskog kotara izostave iz javnog poziva.

Povrat prihoda  koje se ostvaruje na ime poreza na dohodak

Budući se županija često obraća državi sa prijedlogom poreznog rasterećenja stanovnika Gorskog kotara, tako se i PGŽ predlaže porezno rasterećenje građana Gorskog kotara. Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Narodne novine broj:127/17, 138/20) odredbom čl. 5  određeno je da se prihod od poreza na dohodak raspodjeljuje  na udio općine odnosno grada 74%, udio županije 20% i udio za decentralizirane funkcije 6%.Iz proračuna PGŽ za 2022. godinu razvidno je da prihodi od navedenog poreza iznose 175 milijuna kn.  Predlaže se da  Županija od ukupnog prihoda  koje ostvaruje na ime poreza na dohodak dio  povrati stanovnicima Gorskog kotara.

Ova Vlada ima sluha za Gorski kotar

Hoće li se to učiniti neposredno građanima ili putem njihovih JLS ili bi se taj iznos uplatio u proračune gradova i općina Gorskog kotara koji će dalje ulagati u određene projekte i programe, to ostavljamo na odlučivanje Županiji, stoji u priopćenju kluba vijećnika HDZ-a u kojem uz mjere koje predlažu podsjećaju kako je i koliko Vlada pomogla Gorskom kotaru. – Da ova Vlada ima sluha za Gorski kotar govori u prilog činjenica da se u isti ulažu znatna novčana sredstva. U mandatu ove Vlade od 2016 do srpnja 2022.g. putem nacionalnih programa, prvenstveno kroz Program podrške brdsko- planinskim područjima u projekte s područja Gorskog kotara uloženo je 32,8 milijuna kuna, kroz Fond za razvoj brdsko-planinskih područja uloženo je dodatnih 6,1 milion kuna, a ukupna uložena sredstva za 105 provedenih projekata na području Gorskog kotara iznose 38,9 milijuna kuna. Moramo spomenuti da je ova Vlada  doskočila u pomoć i kroz Fond za sufinanciranje EU projekata pa je tako dobiveno dodatnih 14,5 milijuna kuna, prije dva mjeseca kroz Program podrške brdsko planinskom području dobiveno je dodatnih 5,6 milijuna kuna.

Oglasi

Rezultati se vide

U konačnici, rezultati se vide: tu su dva nova vrtića: u Ravnoj Gori i Fužinama, cesta Hrvatsko – Ložac, a tu je i projekt Zaželi koji na području PGŽ- a provodi kroz čak 19 projekata čime se zapošljava oko 200-ak žena, pretežno upravo na području Gorskog kotara. Tu je još i niz mjera koje su od strane ove Vlade donesene u cilju pomoći svim građanima Republike Hrvatske kao što je povećanje mirovine, energetski dodatak, kontinuirani rast plaća, socijalnih davanja i mnoge druge, a posebno moramo spomenuti i jesenski paket Vlade kojim se ciljano pomaže svima pa tako i stanovnicima Gorskog kotara da lakše prebrode ovaj globalni val  poskupljenja, a koji paket zaista pozdravljaju sve ciljane skupine, stoji u današnjem priopćenju kluba vijećnika HDZ-a PGŽ nakon održane tiskovne konferencije na kojoj su nazočili Ivan Jakšić, Sanjin Vrkić, Ivana Pečnik Kastner, Sanja Beljan Brkić, Marina Tomić, Miroslav Hrgovčić  i Damir Popov.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Primorsko-goranski HDZ, na fotografiji Ivan Jakšić, Sanjin Vrkić, Ivana Pečnik Kastner, Sanja Beljan Brkić, Marina Tomić, Miroslav Hrgovčić  i Damir Popov

%d blogeri kao ovaj: