Primorsko goranska županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA ODRŽANA U RAVNOJ GORI: U naredne tri godine u Gorski kotar uložit će se 54 milijuna kuna


Oglasi

RAVNA GORA – Primorsko-goranska županija u naredne tri godine uložit će 54 milijuna kuna u Gorski kotar, od toga 21 milijun kuna u Fond za Gorski kotar, odnosno proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike, turizam i ruralni razvoj 18 milijuna kuna te 15 milijuna za cestovnu infrastrukturu, zaključeno je to nakon višesatne rasprave o stanju u Gorskom kotaru na današnjoj sjednici Županijske skupštine PGŽ koja se po prvi puta održala u goranskom kraju i to u Ravnoj Gori. Kako javljaju iz Županije, županijski vijećnici podržali su takav prijedlog koji je kroz amandman uputio župan Zlatko Komadina, a kojim se i dodatno traži od Vlade RH donošenje konkretnih mjera za demografsku i gospodarsku revitalizaciju tog jedinstvenog brdsko-planinskog područja. Kako je naglasio župan Komadina, ova ulaganja realna su i održiva u PGŽ proračunu te dodao kako samo s godišnjim izdvajanjem u Fond za GK od sedam milijuna kuna godišnje, Županija vraća u proračune goranskih gradova i općina sve što je s ovog područja uprihodovala iz poreza na dohodak. Od Vlade RH zatražit će se tako osiguranje 100 postotnog financiranja projekata kroz EU, nacionalne ili programe bilateralne suradnje, ravnopravni statusa poduzetnika Gorskog kotara u odnosu na druge nerazvijene hrvatske regije koji jamči maksimalni iznos sufinanciranja projekata te usvajanje Plana razvoja brdsko-planinskog područja, istaknuto je u raspravi Komadina koji je amandmanima prihvatio i prijedloge klubova PGS-HSS i HDZ, a jedan je od zaključaka Županijske skupštine prijedlog donošenja dodatnih zakonskih rješenja kojima će se uvažiti osobitosti te osigurati mjere za demografski razvoj Gorskog kotara.

Oglasi

U sklopu višesatne rasprave po toj prvoj točci dnevnog reda Skupštine a posvećenoj stanju u Gorskom kotaru s naglaskom na aktivnosti Primorsko-goranske županije na poticanju razvoja goranskog kraja u detaljnom izvještaju koji je dostavljen vijećnicama navedena su sva ulaganja, aktivnosti i prijedlozi prema RH vezani uz kvalitetnije kreiranje razvojnih politika i jačanje lokalnih proračuna, kao i uvažavanje specifičnosti života na goranskom području u kontekstu kandidiranja projekata na EU fondove. Kako je u prezentaciji naveo resorni pročelnik Ljudevit Krpan, iako postoji pravna podloga za dodatno poticanje razvoja Gorskog kotara s nacionalne razine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU do danas nije donijelo Godišnji plan provedbe programa razvoja brdsko-planinskih područja.

Zbog velikog broja JLS-ova obuhvaćenih Zakonom o brdsko-planinskom području, smanjena je mogućnost razvojnih ulaganja, a s nacionalne razine potrebno prepoznati osobitosti i razvojne specifičnosti Gorskog kotara. U izvještaju se referiralo i na zaključke konferencije „Gorski kotar u fokusu“ koju je PGŽ organizirala 2019. godine, a u kojoj je detektirano deset temeljnih mjera za aktiviranje goranskih resursa te osiguranje razvoja Gorskog kotara, od nužnosti fiskalne i funkcionalne decentralizacije, revalorizacije napuštenih te izgradnja novih stambenih objekata uz sufinanciranje države, smanjenje doprinosa na plaće te oslobođenje poreza na dobit za poduzetnike iz Gorskog kotara.

Oglasi

Na žalost, također, ništa od toga nije uvaženo. Istaknuta su i dosadašnja, kao i plan budućih mjera poticanja regionalnog razvoja i ulaganja u sektore školstva, zdravstva, socijalne politike i mladih, infrastrukturu, poduzetništva, turizma, poljoprivrede i drugih. Kako je navedeno, u razdoblju 2013. – 2021. Primorsko-goranska županija je s područja jedinica lokalne samouprave u Gorskom kotaru prikupila 57,8 milijuna kuna dok je na područje tih jedinica usmjerila ukupno 142,2 milijuna kuna proračunskih sredstava, bez decentraliziranih sredstava, odnosno Županija je u proteklih devet godina na području Gorskog kotara utrošila 84,4 milijuna kuna više nego što je uprihodovala. Ukoliko se tome pridodaju i sredstva ŽUC-a PGŽ, ukupno je u tom periodu u Gorski kotar uloženo 267,7 milijuna kuna, gotovo trostruko više od uprihodovanih sredstava u visini od 101,6 milijuna kuna. U narednom razdoblju PGŽ će, među ostalim, inzistirati na pripremi i usvajanju Zakona o Gorskom kotaru te se zalagati za decentralizirano upravljanje resursima i poticajne mjere za građane i poduzetnike dok će za sufinanciranje projekata s područja Gorskog kotara osigurati veća proračunska sredstva. Ured RRA PGŽ u Delnicama nastavlja besplatno pomagati pripremu i provedbu EU projekata uz zalaganje Županije da se osiguraju posebni pozivni natječaji za Gorski kotar te prioritetno bespovratno i 100 postotno financiranje projekata, stoji u priopćenju Županije sa sjednice Skupštine održane u Ravnoj Gori na kojoj su u raspravi sudjelovali svi članovi Županijske skupštine i svi su iskazali nužnost jačanja svih oblika potpora, kako od razine države, tako i od razine Županije, u očuvanje života i jačanju gospodarstva u svim dijelovima Gorskog kotara.

Županijskim vijećnicima obratili su se i saborski zastupnici Majda Burić i Tomislav Klarić koji su naglasili dosadašnja ulaganja Vlade RH u područje Gorskog kotara, a u svojim obraćanjima, stoji u priopćenju, goranski načelnici i gradonačelnici isticali su kako sve te mjere i ulaganja nisu uspjele zaustaviti negativne demografske trendove te da sa svih razina vlasti goransko područje treba početi tretirati posebnim mjerama i zakonima. Članove Skupštine pozdravio je domaćin, načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, a ispred Koordinacije gradova i općina Gorskog kotara, predsjednik Damir Grgurić, kazao je kako je Gorski kotar specifično područje koje iziskuje posebne mjere.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: