gospodarstvo

ZBOG POKUŠAJA PRODAJE HOTELA: Zaiskrilo između Nezavisnih i HDZ-a – optužbe pljušte na sve strane


Oglasi

SKRAD – Nakon Odluke o prodaji starog hotela Zeleni vir u Skradu zaiskrilo je između Nezavisne liste Danijela Bertovića i vladajućeg HDZ-a. Javna rasprava između te dvije stranke osvanula je na Facebook mreži.

HDZ se ne želi ozbiljno posvetiti radu

Naime, na svom službenom Facebook profilu prije par dana Nezavisna lista Danijela Bertovića objavila je svoje gledište o prodaji hotela u kojem između ostalog ističu neslaganje takvom odlukom uz stav kako hotel treba obnoviti, prozivajući vladajući HDZ da se ne želi ozbiljno posvetiti radu niti uopće krenuti u tu priču. Vrlo brzo pristigao je odgovor vladajućeg HDZ-a koji je na svom profilu “HDZ u Skradu” objavio reakaciju u kojoj iznosi svoj stav o procesu prodaje hotela ističući kako Nezavisni vijećnici ipak nisu bili protiv te Odluke. U nastavku teksta prenosimo objave rasprave. 

Pozadinu priče znaju samo oni koji su ga odlučili prodati

U objavi Nezavisne liste Danijela Bertovića tako stoji : Nažalost, na zadnjem općinskom vijeću donesena je odluka o prodaji hotela Zeleni Vir. Mukom kupljeni hotel ponovo je na prodaju. Nevjerojatno. Pozadinu priče znaju samo oni koji su ga odlučili prodati. Kako smo i krenuli u našu priču mi nezavisni smo se zalagali za obnovu hotela kroz EU fondove sve u cilju revitalizacije objekta i pokretanje dodatnih sadržaja zbog kojih bi taj objekt imao formu i smisao. Tako smo općinskom vijeću predložili amandman u kojemu smo detaljno opisali što treba učiniti kako bi sve krenulo sa mrtve točke. Odredili smo točne smjernice prema kojima bi bili konkurentni i neisključivi iz takvog projekta.

Oglasi

Tražili smo odgodu prodaje hotela

Takvi prijedlozi ne prolaze vladajuće (HDZ) od kojih se nitko ne želi ozbiljno posvetiti radu niti uopće krenuti u tu priču. Tražili smo odgodu prodaje hotela, s namjerom da se izradi cjelokupan projekat obnove hotela Zeleni Vir, ugostiteljskog objekta u Zelenom Viru, revitalizacije turističkih sadržaja i izgradnje novih koji bi se prijavio na EU fondove kroz mjeru C1.6. R1-I1 Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Općina Skrad i PINS su prihvatljivi prijavitelji na taj poziv. Ovdje govorimo o najnižem iznosu od 7.000.000,00 kn bespovratnih sredstava, sa 100% sufinanciranja od strane EU. Eto, otišlo u vjetar, a takvih prilika više neće biti. Hladne glave ne želimo se upuštati u bilo kakve rasprave tko je kriv i da li tako mora biti. Na kraju će im opet svi drugi biti krivi…, stoji u objavi Nezavisne liste Danijela Bertovića.

HDZ: Niti jedan član Nezavisne liste nije bio protiv

U reakaciji HDZ u Skradu piše : Objavom Nezavisne liste nositelja Danijela Bertovića proziva se Općinsko vijeće za donesenu Odluku o prodaji hotela, odnosno proziva se HDZ za donesenu Odluku iako niti jedan član Nezavisne liste nije bio protiv, već su 2 bila suzdržana, a jedan za donošenje te Odluke. Općina Skrad upoznata je s navedenim natječajem već puno prije nego što je pristigao amandman Nezavisne liste, odnosno početkom godine je razmatrala mogućnosti prijave na isti.

Oglasi

PINS  ispostavio fakture  od 120.000 kuna a prijava na natječaj nije napravljena

Općina Skrad je konstantno, od kada je (slažemo se, mukom kupila hotel) putem EU fondova pokušavala obnoviti objekt Hotela, i to prvi puta 2016. godine kada je PINS, tada vođen od strane direktora Danijela Bertovića, također napravio „detaljan opis“ ideje projekta za natječaj za koji su naveli da ga također „više neće biti“, kao što i sada Nezavisna lista navodi da je detaljno opisala svoje ideje za pripremu projektnog natječaja; za taj posao PINS-u je ispostavio fakture za konzultantske usluge od 120.000,00 kuna, a prijava na natječaj nije napravljena; drugi puta unutar Mjere 7 »temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020, kada je Općina Skrad pokušala revitalizirati objekt hotela prenamjenom u Društveni dom; Općina Skrad je izradila projektno-tehničku dokumentaciju u svrhu dobivanja građevinske dozvole i prijavila je projekt na natječaj međutim projekt nije prošao (Općina je 40. na listi od ukupno prijavljenih 250 Općina, samo 23 Općina su dobile projekte; Općina Skrad ostvarila je 65 od ukupno 70 bodova, do kojih je 5 izgubila na temelju kriterija „broj stanovnika“); u okviru ove prijave ostvaren je trošak od 130.000,00 kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije (trošak projektiranja objekta za dobivanje građevinske dozvole), troška konzultanta nije bilo.

Hotel u Skradu – jedni bi ga prodali, drugi ne

Prodaja hotela je ispravan put

Želimo se osvrnuti na prodaju hotela i reći da smatramo da je to ispravan put. Investitori su u našoj Općini dobrodošli, odnosno želimo ih privući i omogućiti im da ovdje ulažu svoja sredstva. Praksa ne pokazuje, a niti Zakon ne dozvoljava, da se Općina bavi ugostiteljskim poslom. S obzirom na prethodna iskustva, u prodaji Hotela smo i više nego savjesni i oprezni, i žao nam je da Nezavisna lista nije uočila da ne prodajemo hotel neoprezno, već smo upravo suprotno – maksimalno oprezni u tom postupku.

Hotel se mora staviti u funkciju unutar 5 godina od kupnje

Tko god od investitora ponudi najpovoljniju (najveću) cijenu, odnosno tko dobije javni natječaj biti će uvjetovan da u roku od 5 godina isti stavi u funkciju Hotela prema važećem Pravilniku o kategorizaciji. Ukoliko to ne učini, vlasništvo se, bez mogućnosti opoziva vraća na Općinu Skrad, kao i sva eventualno uložena sredstva. Svakako se nadamo da ćemo uspjeti u postupku prodaje i pronaći kvalitetnog investitora jer smatramo da će stavljanje u funkciju Hotela biti nositelj razvoja turizma na našem području. Ne treba bježati od investicija, već ih treba i poticati. Trebamo biti sretni ukoliko privučemo investitore koji će ulagati svoja sredstva u razvoj našeg kraja, stoji u objavi HDZ u Skradu.

Oglasi
“Rat” se vodi a gdje drugdje nego na – društvenoj mreži

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, Photo by Jakub Skafiriak on Unsplash, Nensi Tatar

 

%d blogeri kao ovaj: