politika

NEJEDINSTVO, NESUGLASJE I ODVAJANJE: Zašto goranski gradonačelnici bojkotiraju goranske načelnike?

Dobrodošli u Gorski kotar

Oglasi

GORSKI KOTAR – Koordinacija goranskih čelnika opet je u ozbiljnoj krizi. Ponavlja se scenarij od prije četiri godine po kojem suprotno motivu osnivanja Koordinacije do izražaja dolazi nejedinstvo, nesuglasje i odvajanje gradskih i općinskih čelnika.

Mufić iz Koordinacije izašao još 2019.

Prije četiri godine to su učinili načelnici, njih šest a sada svoj revolt ne dolaskom na sjednice iskazuju gradonačelnici, njih troje. Vrbovsko odnosno gradonačelnik Dražen Mufić iz te neformalne goranske organizacije i javno je istupio u ožujku 2019. godina a na njenim sastancima sve su rjeđe gradonačelnica Delnica i gradonačelnik Čabra.

Niti jedan od upitanih nije našao shodnim odgovoriti

Stoga smo ih upitali – Što je razlog novoj krizi, što treba promijeniti u radu Koordinacije i da li je to put ka odvajanju i razjedinjenju? Ista pitanja postavili smo i načelniku Skrada Damiru Grguriću koji  trenutno predsjeda Koordinacijom a čije vodstvo svakih šest mjeseci preuzima drugi čelnik. Iako do zaključenja teksta niti jedan od upitanih nije našao shodnim odgovoriti i iznijeti svoj stav zbog čega je nemoguće zajedništvo među Goranima podsjetimo što su bili razlozi prvog raskola.

Bojkot zbog ponašanja i podcjenjivačkog odnosa Mufića

Naime, kao što smo već naveli prvi je Koordinaciju i to 2019. napustio Mufić navodno zbog  podjela novca i to iz županijskog Fonda za Gorski kotar po principu svima jednako. No, pravi okidač dogodio se par mjeseci prije kada se šest načelnika odlučilo na protest, demonstrirajući ga nedolaskom na sjednicu a onda i javnom kritikom odnosa posebice Mufića prema ostalima. Naime, prilikom Mufićevog “domaćinstva” Koordinacije, u studenom 2018., sjednicu je bojkotiralo svih šest načelnika. Bio je to prvi raskol Koordinacije a razlog tome, kako su tada objasnili načelnici bilo je ponašanje i podcjenjivački odnos Mufića ali i tadašnjeg gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića, koje, tvrdili su, nije bilo temeljeno na jednakosti i ravnopravnosti.

Mufić goranske Općine nazivao Mjesnim odborima

Kako su tada u Novom listu izjavili, načelnik Mrkoplja Josip Brozović zamjerao im je podcjenjivački odnos kazavši da su glavni partibrejkeri gospoda Knežević i Mufić – Niti je g. Knežević Gorski kotar, niti su to Delnice! Gorski kotar, to smo svi mi, uključujući i »mjesne odbore«, kako g. Mufić naziva ostale goranske općine!, objasnio je Brozović.

Što je sada razlog da Gorani opet ne mogu skupa?

Da  moraju imati primjeren i ravnopravan položaj kao ljudi koji su na čelu svojih sredina, ma koliko one male bile, smatrao je i tadašnji načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković u Novom listu , po kojem je glavni problem bio u komunikaciji i neprihvatljivom potcjenjivanju nekih kolega. Jednakog mišljenja je bio i načelnik Fužina David Bregovac kojeg je smetalo međusobno nepoštivanje i nerazumijevanje a najjezgorvitije je to objasnio načelnik Ravne Gore, Mišel Šćuka kazavši tada da problem vidi u prevelikom egu Mufića i Kneževića. No, u međuvremenu su se odigrali lokalni izbori nakon kojih su u nekim sredinam izabrani i novi čelnici, poput Delnica pa je pitanje što je sada razlog da Gorani opet ne mogu skupa. Očekujemo da će upitani odlučiti ipak javnosti dati odgovore u kojem smjeru ide organizacija pokrenuta u cilju zajedništva.

Oglasi

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, Nensi TATAR

%d blogeri kao ovaj: