Primorsko goranska županija

I GORANI IMAJU PROIZVOD ZAŠTIĆENE IZVORNOSTI : Goranski medun dobio EU oznaku


Oglasi

GORSKI KOTAR – Nakon nacionalne, Goranski medun, sada je dobio i europsku zaštićenu oznaku izvornosti.  Objavila je to Europska komisija u Službenom listu Europske unije a time je naziv proizvoda, Goranski medun, upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Oglasi

2019. godine Goranski medun zaštićen na nacionalnoj razini

Nacionalnu oznaku zaštićene izvornosti Goranski medun dobio je 2019. godine. Tome je prethodio proces registracije u Ministarstvu poljoprivrede koji je pokrenula Udruga proizvođača meduna koju vodi poznati goranski pčelar Branko Vidmar. Voditelj postupka bio je Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Rijeka a analize i specifikacije koje su prethodile dobivanju oznake izvornosti na nacionalnoj razini uz stručnu podršku Centra za poljoprivredu u ruralni razvoj PGŽ, sa 165 tisuća kuna financirala je Primorsko-goranska županija.  U cijelom procesu registracije bilo je najvažnije povezati proizvod s društvenim, prirodnim i geografskim aspektima na kojima se on nalazi, a zaštićena oznaka izvornosti za Goranski medun podrazumijeva da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme odvijaju u definiranom zemljopisnom području, u ovom slučaju Gorskom kotaru.

Oglasi

EU  oznaka izvornosti

Pet godina nakon zaštite na nacionalnoj razini, Goranski medun dobiva EU znak zaštićene izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Time je Goranski medun ušao u listu odabranih i to 39 hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran i zaštićen u Europskoj uniji. Goranski medun proizvode je sive pčele (Apis mellifera carnica) i to od medne rose, svojim sastavom i kakvoćom značajno se razlikuje od većine drugih medova, karakterizira ga povišeni udio mineralnih tvari te može biti u tekućem ili kristaliziranom obliku.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : pgž.hr

%d blogeri kao ovaj: