ostalo

NAKON REAKCIJE GRAĐANA : Višegodišnje izlijevanje iz septičke jame riješeno za par dana ali i otkriven jedan od uzroka problema…


Oglasi

VRBOVSKO – Izlijevanja septičke jame u stambenom kompleksu NIZ u središtu Vrbovskog, koji je prije dva mjeseca prelio čašu strpljenja tamošnjih stanovnika pa su i javno reagirali, uspješno je riješen. Nakon što smo tada, objavili njihovu javnu reakciju, višegodišnji problem koji ih je doslovno gušio riješen je za samo par dana.

Jedan od uzroka izlijevanja otkriven prilikom čišćenja jame

Da je na opće zadovoljstvo stanara zgrada ali i stanovnika okolnih ulica sada konačno sve uredu te da je jama temeljito sanirana i dovedena u stanje nepropusnosti i čistoće javio nam je jedan od predstavnika stanara stambene zgrade, Željko Glavić. No uz to u svojoj reakciji Glavić je prvenstveno želio ukazati na drugi problem koji je jedan od uzroka izlijevanja a koji se otkrio prilikom čišćenja jame. Naime, kako objašnjava Glavić, prilikom čišćenja i saniranja septičke jame u istoj je pronađeno hrpa materijala koja tu ne pripada od madraca do građevinskog otpada. Sve je dokumentirano i u izvješću vodnog redara, ističe Glavić koji smatra da u cilju dugoročnog rješenja sada sanirane jame treba skrenuti pozornost na te aktivnosti nesavjesnih i neodgovornih pojedinaca.

Nitko nije reagirao dok nije objavljeno u GORSKIM NOVOSTIMA

Glavić je mišljenja da će na to utjecati i objava ovog članka kao što je rezultirao onaj prvi jer kako kaže, sâm sam duže vrijeme i u gradu i predstavnicima stanara ukazivao na problem izlijevanja jame no nitko nije reagirao dok nije objavljeno u GORSKIM NOVOSTIMA.

Oglasi

Izvješće vodnog redara

O svim navedenim Glavićevim tvrdnjama dobili smo potvrdu i kod vodnog redara. Nakon što smo mu jutros poslali upit  što je utvrđeno prilikom pregleda septičke jame i kakvo je bilo zatečeno stanje te da li je u sanaciji koja je obavljena, napravljeno što je i trebalo?, vrlo brzo stigao je odgovor nadležnog vodnog redara Voda Vrbovsko Željka Dragovića u kojem stoji : 

U okviru nadležnosti vodnog redara sačinjen je zapisnik od 03.siječnja 2023.:

Višestambena/poslovna zgrada (NIZ) na adresi Franje Račkog od kućnog broja 1 do 15, Vrbovsko je u suvlasništvu  stanara navedene zgrade i Grada Vrbovskog, zatečeno je sljedeće stanje:

– na terenu je bilo vidljivo da postoji septička ili sabirna jama, ali nije moguće bilo jasno razaznati način odvodnje sanitarne otpadne vode

– u trenutku očevida bilo je vidljivo očito izlijevanje 10 – ak metara ispod glavne septičke i sabirne jame

– u blizini izlijevanja se nalazi betonsko okno koje je oštećeno budući da nema prikladnog poklopca samog okna.

Po sačinjenom zapisniku isti je poslan svim predstavnicima stanara stambene zgrade, Rumat – u d.o.o. kao poduzeću koje upravlja stambenom zgradom i Odsjeku za komunalni sustav Grada Vrbovskog.

U najkraćem mogućem roku izvršeno je čišćenje septičke jame, od strane izvođača radova Odvoz fekalija, vl. Mišel Grdešić. Radovi su izvršeni u periodu od 10. siječnja 2023. godine do 13. siječnja 2023. godine. Prilikom čišćenja septičke jame pronađen je otpadni materijal (kamen, drvene gredice, daske, madraci).

Radovi koji su izvršeni prilikom čišćenja septičke jame:

  • Odvoz krutog taloga
  • Mehaničko i ručno razbijanje i miješanje krutog taloga VT pritiskom u septičkoj jami
  • Dovoz čiste vode i ispiranje taložnice VT pritiskom
  • Ručno vađenje otpadnog materijala
  • Ispitivanje septičke jame na vodonepropusnost nakon čišćenja

Prema izvješću izvođača radova čišćenja, septička jama je ispravna te nisu bili potrebni dodatni radovi na sanaciji iste, stoji u odgovoru vodnog redara Voda Vrbovsko Željka Dragovića.

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Ustupljena fotografija

%d blogeri kao ovaj: