kultura i zabava

U RODNOJ ŽUPI PLEŠCE, NA 90-TI ROĐENDAN: Amaliji Žagar, Malke uručena Apostolska papinska povelja


Oglasi

PLEŠCE – Svečanom svetom misom u rodnoj Župi Presvetog Trojstva – Plešce, u nedjelju je obilježen 90-ti rođendan Amalije Žagar, Malke, kojoj je tom prigodom i uručena Apostolska papinska povelja Njegove Svetosti Pape Franje. Uz slavljenicu crkvenoj proslavi je nazočila njena brojna obitelj i ostali vijernici, a misu su služili vlč. g. Josip Tomić, upravitelj rodne župe slavljenice, vlč.g. Gregor Kunej, župnik slavljenice iz župe Osilnica, te prečasni g. Jože Milčinovič, župnik i dekan iz Kočevske Reke.

Kako stoji u objavi Župe Presvetog Trojstva – Plešce, upravitelj vlč. Tomić, u propovjedi je istaknuo da su ljudi Staroga zavjeta blagoslovom smatrali dug život i brojno potomstvo, što se kod slavljenice u potpunosti očitovalo. -Gospođa Malka svoj “životni program” kao da je temeljila na Kristovim blaženstvima, prolazeći i životne nedaće i brige, ali sve s vjerom u Boga, kazao je vlč. Tomić te dodao. – Svete sakramente primila je u logoru u Italiji, a od Boga se nikada ne odvaja, pa ni sada, kada redovito prima sakramente i nazoči svetoj misi kad joj snage dopuste. Upravo zato je primjer starozavjetnog pravednika, koji se uvijek uzda u Boga.

Na kraju svečane svete mise čestitku je slavljenici Amaliji Žagar uputio vlč. g. Kunej, župnik Župe Osilnica, ističući tegobe koje je Malka u mladosti prošla u zarobljeništvu, a koje su ju izgradile u osobu čvrste vjere u Boga a potom joj je upravitelj Župe Plešce i uručio Apostolsku papinsku povelju Njegove Svetosti Pape Franje kojom joj je podijelio Njegov apostolski blagoslov, kao i cijeloj obitelji. Tom prigodom vlč. Tomić uputio je zahvalu prečasnom dekanu iz Kočevske Reke, te župniku iz Osilnice na dolasku i svećeničkom zajedništvu kojim se pokazuje narodno zajedništvo Hrvata i Slovenca ovog kraja.

Nakon mise koju je svojim pjevanjem uveličao župni pjevački zbor Župe Plešce, organiziran je prijem u župnom dvoru, a potom je održan obiteljski ručak proslave 90-tog rođendan Amalije Žagar, Malke iz Bezgovice, Župa Osilnica, rođene 17.2.1933. u Donjim Žagarima.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Župa Presvetog Trojstva – Plešce

%d blogeri kao ovaj: