Primorsko goranska županija vijesti

SVEČANO OBILJEŽENA OZNAKA IZVORNOSTI: Održan stručni skup pčelara na kojem je prezentiran cijeli postupak certificiranja Goranskog meduna


Oglasi

Kako bi proizvođačima meduna približili daljnje postupanje za prodaju i promociju organizirana je promocija zaštite izvornosti nadaleko poznatog Goranskog meduna te prezentacije cijelog provedenog programa zaštite

STARA SUŠICA – Kako je izgledao proces, koliko je dugo trajao te što znači proizvođačima certificirani proizvod, objašnjeno je, u subotu na stručnom skupu kojim je obilježeno stjecanje oznake izvornosti Goranskog meduna. Skup je održan u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici, u organizaciji Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, a u cilju promocije zaštite izvornosti nadaleko poznatog Goranskog meduna te prezentacije cijelog provedenog programa zaštite kako bi proizvođačima meduna približili daljnje postupanje za prodaju i promociju.

Nakon pozdravne dobrodošlice domaćina susreta, ravnatelja Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-e Dalibora Šoštarića, o postupku certificiranja govorila je Lidija Ercegovac, iz Bureau Veritas, akreditiranog tijela za provedbu audita i certifikacije, a o Goranskom medunu i značenju oznake izvornosti, Antun Arh, dopredsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i Branko Vidmar iz Udruge proizvođača meduna.

Uz predstavnike Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, skupu su nazočili proizvođači meduna, članovi Udruga proizvođača meduna i predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza.

Zaštita izvornosti Goranskog meduna

Nakon što je zaštićen na nacionalnoj razini 2019. godine, Goranski medun, ove godine dobio je i europsku zaštićenu oznaku izvornosti čime je naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

2019. godine Goranski medun zaštićen na nacionalnoj razini

Nacionalnu oznaku zaštićene izvornosti Goranski medun dobio je 2019. godine. Tome je prethodio proces registracije u Ministarstvu poljoprivrede koji je pokrenula Udruga proizvođača meduna koju vodi poznati goranski pčelar Branko Vidmar. Voditelj postupka bio je Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Rijeka a analize i specifikacije koje su prethodile dobivanju oznake izvornosti na nacionalnoj razini uz stručnu podršku Centra za poljoprivredu u ruralni razvoj PGŽ, sa 165 tisuća kuna financirala je Primorsko-goranska županija.  U cijelom procesu registracije bilo je najvažnije povezati proizvod s društvenim, prirodnim i geografskim aspektima na kojima se on nalazi, a zaštićena oznaka izvornosti za Goranski medun podrazumijeva da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme odvijaju u definiranom zemljopisnom području, u Gorskom kotaru.

EU  oznaka izvornosti

Pet godina nakon zaštite na nacionalnoj razini, Goranski medun dobiva EU znak zaštićene izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Time je Goranski medun ušao u listu odabranih i to 39 hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran i zaštićen u Europskoj uniji. Goranski medun proizvode je sive pčele (Apis mellifera carnica) i to od medne rose, svojim sastavom i kakvoćom značajno se razlikuje od većine drugih medova, karakterizira ga povišeni udio mineralnih tvari te može biti u tekućem ili kristaliziranom obliku.

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: