ostalo

GORSKI TJEDNIK: Od humanitarne akcije do Goranskih glasa


Porast noćenja u Gorskom kotaru
Porast noćenja u Gorskom kotaru

 

GORSKI KOTAR– Gorani su u ovaj tjedan ušli uspješno realiziranom velikom humanitarnom akcijom za desetogodišnju delničku djevojčicu Dijanu Pašić. Akciji koju su pokrenuli djelatnici delničke ispostave Hitne medicinske pomoći odazvali su se mnogi dobročinitelji i svojim donacijama pomogli u prikupljanju sredstava potrebnih za kupnju Vest aparata neophodnog u liječenju djevojčice Dijane. U sklopu akcije na samoj završnici održan je i humanitarni koncert Tomislava Bralića i klape Intrade za koji je prodano 1600 karata a na kojem je ček u iznosu od 134.350 kuna, ukupno prikupljenih sredstava tijekom akcije, uručen Dijani.

Krizma u Skradu

Sveti sakrament  krizme u mjesnoj crkvi Svetog Antuna primilo je devetnaestoro mladih Skrađana, učenika osmog i prvog razreda srednje škole. Svetu potvrdu podjelio im je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je i predvodio to veliko crkveno slavlje u pratnji mjesnog župnika Stjepana Porkulabića.

Turistički rezultati

Turistički pak djelatnici protekli su tjedan zbrajali prve ovogodišnje rezultate dolazaka i noćenja gostiju. Iako uskrsni blagdani a onda i prvomajski praznici nisu donjeli porast u turističkom prometu u prva četiri mjeseca goranska mjesta bilježe porast od 11 posto u dolascima a 12 posto noćenjima gostiju u odnosu na prošlu godinu. Najviše gostiju bilo je u Mrkoplju koje predvodi i u noćenjima, slijedi Ravna Gora, Delnice pa Fužine.

Bespovratna sredstva skradskom PINS-u

Jedan od 23 ugovora za bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva a u sklopu projekta Mladi na tržištu rada financiranog od strane EU fondova, potpisao je i skradski PINS. Za projekt Zapošljavanje mladih za održivi razvoj Gorskog kotara PINS je dobio oko 500 tisuća kuna a sredstva će biti iskorištena za nezaposlene mlade bez radnog iskustva od 15 do 24 godine, s niskim stupnjem kvalifikacija i vještina kao i za fakultetske obrazovane osobe stare do 29 godina. Provedbu tog projekta uz EU koja ga financira sa 84 posto sredstava, financirati će i HZZ-e s osam posto, PINS sa dva posto te sa 6 posto goranske samouprave.

Goranski glasi

Pred kraj tjedna a prije vikend događanja, u skradskom Domu kulture zaorili su se Goranski glasi. Na toj tradicionalnoj 17. po redu goranskoj glazbenoj manifestaciji kojoj je cilj očuvanje goranske glazbene i plesne tradicije nastupio je rekordan broj sudionika njih čak 350 učenika osnovnih škola, pjevačkih zborova te folklornih grupa iz cijelog Gorskog kotara koji su još jednom pokazali bogato dječje glazbeno stvaralaštvo koje njeguju.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, arhiva

%d blogeri kao ovaj: