NAKON ČETIRI GODINE: Uhvaćen i obilježen još jedan ris – Tomo


Ris s ogrlicom

MRKOPALJ – U šumama Bjelolasice na području Mrkoplja nedavno je provedena akcija hvatanja i obilježavanja mladog mužjaka risa. U cilju istraživanja i praćenja kretanja te rijetke i zaštićene vrste životinje koja uz vuka i medvjeda pripada porodici velikih zvijeri, uhvaćenom risu nakon hvatanja stavljena je satelitska radiotelemetrijska ogrlica.

 

Osma obilježena jedinka

 

U akciji su sudjelovali članovi Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu te djelatnici Uprave šuma podružnice Delnice. Uhvaćeni ris nazvan Tomo starosti dvije do tri godine i težine 21 kilogram, osma je jedinka obilježena za praćenje na području Hrvatske i to četiri godine nakon zadnjeg hvatanja i obilježavanja a u proteklih jedanaest godina koliko se provodi takav način istraživanja te ugrožene vrste velike zvijeri. Budući su risovi vrlo povučene životinje daljinsko praćenje ogrlicama do sada je dalo puno saznanja o načinu njihova života a čemu će sada doprinjeti i obilježeni Tomo.

 

Gorski kotar  jedno od najznačajnijih područja gdje žive sve tri velike zvijeri

 

Prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode i brošure Natura 2000 i velike zvijeri u Gorskom kotaru izrađene u sklopu PHARE projekta, Hrvatska je jedan od rijetkih zemalja Europe a Gorski kotar jedno od najznačajnijih područja gdje žive sve tri vrste velike zvijeri – medvjed, vuk i ris. Ris, latinskog imena Lynx lynx u prošlosti je živio na gotovo cijelom prostoru europskog kontinetna. Kako je smatran štetočinom i zbog intenzivnog lova s vremenom je došlo do smanjenja njegove brojnosti i nestanka iz mnogih područja.

 

60-tak jedinki

 

Smatra se da je početkom 20. stoljeća ris nestao i sa teritorija Hrvatske koji se na ove prostore vratio nakon 1973. godine ponovnim naseljavanjem u Sloveniji gdje je u kočevske šume pušteno 6 risova dovezenih iz Slovačke. Grube procjene govore o maksimalno 60 jedinki risa na području Hrvatske i to Gorskog kotara i Like međutim čije se brojčano stanje smanjuje

 

Više razloga ugroženosti

 

Jedan od specifičnih razloga ugroženosti populacije risa koja nastanjuje naše prostore je velika genetska srodnost, negativan utjecaj ima i nedostatak plijena, nezakonit lov i gusta mreža prometnica koja umanjuje njihov životni prostor te otežava kretanje, pronalazak partnera i potragu za hranom.

 

Četiri vrste risa

 

U svijetu su poznate četiri vrste risa koji pripadaju porodici mačaka a Euroazijski ris je najveća mačka koja obitava na području Hrvatske. Težina odraslog risa se kreće od 16 do 30 kilograma, životni vijek mu je 12 godina u prirodi i do 21 godine u zoološkim vrtovima. Mužjak i ženka borave zajedno jedino u vrijeme parenja od sredine veljače do kraja ožujka, u leglu mogu imati i do 4 mladunca a važan čimbenik u staništu risa je dovoljna raspoloživost plijena a to su divlji parnoprstaši – srna i jelen.

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, PGŽKategorije:kultura i zabava

Oznake:, ,

%d blogeri kao ovaj: