gorske novosti specijal

GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – KRONOLOGIJA PROPASTI HRVATSKOG OLIMPIJSKOG CENTRA: Dva požara zapečatila sudbinu Bjelolasice


OGULIN/JASENAK: Kada je krajem siječnja 2011. vatrena stihija progutala središte HOC Bjelolasica smještenog u Jasenku na području Grada Ogulina uslijedila su obećanja o brzoj obnovi tog sportsko-turističkog središta i povratku zaposlenika na radna mjesta. Tada nitko nije niti pomislio da će gotovo tri godine kasnije zgarište i dalje stajati napušteno i netaknuto a HOC Bjelolasica nikada otvoriti svoja vrata. U tom proteklom višegodišnjem razdoblju niza krahova, neispunjenih obećanja i polagane propasti zadnji udarac koji je pogodio HOC Bjelolasicu dogodio se sinoć kada je nova vatrena stihija progutala restoran Sabljaci. Stoga donosimo kronologiju zbivanja od jutra 25. siječnja 2011. do danas.

Šokirani svi a najviše radnici

Prve i očekivane reakcije bile su od strane ogulinskog gradskog čelništva koje je događaj nazivalo katastrofom i velikm udarcem za HOC Bjelolasica. Podsjećalo se tada da je nesreća veća budući je baš prije požara HOC ušao u Vladin program oporavka gospodarstva kao jedno od najvećih kapitalnih ulaganja u turizmu. No ipak najšokiraniji su bili radnici – njih 150 koji su preko noći ostali bez svojih radnih mjesta ogorčeni tada i spoznajom da će prema predviđanjima obnova srca HOC-a trajati od najmanje šest mjeseci do cijele godine ni ne sluteći da se u idućih šest mjeseci osim pukih obećanja ništa neće napraviti.

Olimpijski centar trebao postati hostel?

A obećanja su samo pristizala. Tako je tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs na zgarištu kazao da za Bjelolasicu postoji čitav niz dobrih projekta koji se mogu kandidirati za novac iz europskih fondova. – Vidjet ćemo može li se kotlovnica osposobiti kako bi se u funkciju stavili paviljoni koji nisu zahvaćeni vatrom, a koji se griju pomoću te kotlovnice koja je izgorjela. Krajem veljače razmatraju se opcije kako bi privremeno, a do konačne obnove, turističko naselje moglo preživljavati. Jedna od ideja bila je pretvaranje HOC-a Bjelolasica u – hostel. Dok su se razmatrale te ideje a Vlada i Nadzorni odbor HOC-a pokušavali pronaći model kojim bi u budućnosti Bjelolasica uopće mogla funkcionirati oko stotinjak radnika HOC-a još uvijek ne zna kakva im je sudbina.

Vratiti sjaj jači nego li je bio prije

Sredinom travnja ondašnji ministar turizma Damir Bajs poručio je u Karlovcu kako će njegovo ministarstvo i Vlada, učiniti sve da se Bjelolasica vrati u funkciju. Tada je kazao da su se još prije požara, za taj prostor intenzivno radili projekti te će se uspjeti Bjelolasici  vratiti sjaj, jači nego li je bio prije. Krajem travnja stotinjak se djelatnika okupilo u restoranu HOC-a na jezeru Sabljaci, želeći čuti nešto više o svojim daljnjim sudbinama. Preneseno im je da će manji broj ljudi ostati raditi u  restoranu na Sabljacima, a dio u Begovom Razdolju a da za 25 radnika HOC-a postoji mogućnost da do studenog budu zaposleni na Plitvičkim jezerima. No na sastanku su se mnogi najviše raspitivali o ostvarivanju njihovih prava oko dobijanja otpremnine i odlaska na Zavod za zapošljavanje.

Na meti kradljivaca

Krajem svibnja Bjelolasica se našla i na meti kradljivaca. Provaljeno je u jedan od objekata i ukradena je alpinistička oprema i pribor te više komada električnih bušilica i brusilica i drugi alat vrijedni 50 tisuća kuna.

U pripremi međunarodni natječaj

Više o tome što se radi na rješavanju Bjelolasice saznaje se na sjednici Županijske skupštine gdje je istaknuto da HOC prelazi u Agenciju za upravljanje državnom imovinom te se čeka njeno registriranje a potom formiranje novog Nadzornog odbora i Skupštine u koju će ući i predstavnici radnika i ministarstva. Sama premijerka Jadranka Kosor najavila je da se priprema međunarodni natječaj za pronalazak stranog investitora.

Investitor nije došao ali se postavio ogromni – šator!

Sredinom prosinca 2011. U Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica završeni su radovi na postavljanju šator na mjestu središnje zgrade koju je početkom godine progutao požar. Šator dimenzija 24 sa 20 metara imao je kuhinju, aperitiv bar i restoran.

Ponovo zatvorili vrata

Krajem kolovoza 2012. Turističko-sportski kompleks Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica na području Grada Ogulina ponovno je zatvorio svoja vrata. A razlog je bio – elementarna nepogoda. Naime, suša je isušila i tamošnje izvore i naselje je ostalo bez vode.

Direktor dao neopozivu ostavku

Novi krah dogodio se u siječnju 2013. Neopozivom ostavkom na mjesto direktora Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, Željko Lipoščak napušta brod koji već dvije godine nezaustaljivo tone u totalnu propast. Svoj ostavku kao i razloge, kako prenose mediji, nije želio komentirati. U veljači dolazi novi direktor s ambicioznim planovima od koji se nije ništa realiziralo.

Predstečajna nagodba i strateški partneri?

Početkom prosinca 2013. Savjetodavno vijeće Ministarstva financija  HOC-u Bjelolasica odobrilo je dodatnih 90 dana za postizanje predstečajne nagodbe. Razlog je bilo navodno pojavljivanje dva strateška partnera.

Izgorio im i restoran Sabljaci

Samo nekoliko dana kasnije dogodio se još jedan, po tko zna koji, težak udarac za HOC Bjelolasicu. Nešto prije ponoći 6. prosinca zapalio se restoran “Sabljaci” Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica a objekt je u potpunosti  uništen.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar, Gorske novosti, arhiva

%d blogeri kao ovaj: