GORSKA PISMA (ČITATELJA): Ispravak netočnog krajolika


Most iznad kanjona Kamačnika

Most iznad kanjona Kamačnika

GORSKI KOTAR – Kamačnik je zaštićeni krajolik. Da bi to ostao intervencije u krajolik treba svesti na nužni minimum. I to se radi. Kamačnik nije dječje igralište nego većim dijelom surova prirodna priroda. Ne može biti prirodnija. To podrazumijeva da ga posjetiti bez pogibelji mogu posjetitelji vični povećanom tjelesnom naporu i s nešto iskustva u kretanju šumskim stazama gdje je za očekivati omanje prepreke u vidu korijenja, ponekog kliskog kamena i tome slično. Sigurnost posjetitelja prvenstveno je na njima samima jer Kamačnik nije korzo. Osobno sam svojih mrvicu više od stotinu kilograma prošetao svim stepenicama i mostovima i uvjerio se kako su posve sigurni uz ogradu-razumne uporabe. Poslušno dijete u pratnji odgovornog roditelja neće ni u jednom trenutku biti izloženo opasnosti. Grupne posjete djece treba zabraniti. Ako bi se Kamačnik doveo na tu razinu sigurnosti da se može garantirati sigurnost đačkih ekskurzija nepovratno bi se uništio kao djelić prirode što mu i jest svrha. Na cijeloj stazi našao sam samo tri slike čovjekove nazočnosti;

1

2

3

Kamačnik je stradao od ledene nepogode kao i ostatak Gorskog kotara ali……to je u slučaju Kamačnika prirodna nepogoda koja je ostavila prirodne posljedice i jedino što je razumno to je i učinjeno- sa staza su maknuta srušena stabla i ostavljena daljnjoj skrbi prirode i to nipošto nije kataklizmičan pejzaž već nešto posve prirodno i vjekovima opetovano. Ta su stabla upravo tamo gdje i spadaju . Uostalom ona će još godinama svjedočiti da Gorani nisu lovili u mutnom tražeći pomoć države kad se to dogodilo.
Sreća je što se onaj vijadukt vidi samo na malom isječku puta jer ga skriva vegetacija i njegovo postojanje više odaje slabašni šum ponekog kamiona……ali…..drukčije nije bilo moguće.
I na kraju…..taj mali dodir opasnosti i nagovještaj straha i svijest kako smo mali i prolazni razlog su da netko iz Zagreba ili Rijeke ili već-od-kud odvoji vrijeme i novac.

Mladen Šepić

Mladen Šepić


Mladen Šepić-Barba

Sva mišljenja, stavovi i zaključci izneseni od strane autora Gorskih pisama čitatelja su isključivo njihovi privatni i kao takvi ne predstavljaju mišljenja, stavove i zaključke portala gorskenovosti.net
Imate li i Vi misli koje želite podjeliti sa čitateljima Gorskih novosti pošaljite mail sa tekstom na gorskenovostinet@gmail.com sa naznakom za Gorska pisma (čitatelja) i ostavite svoje podatke.Kategorije:gorska pisma (čitatelja)

Oznake:, , , , ,