GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – KAMENOLOM HAMBARIŠTE: Tri gradonačelnika nisu uspjela sanirati kamenolom iz kojeg se i nakon desetljeća od zatvaranja potajice i organizirano izvlači pijesak


WP_20170303_16_49_02_Pro

 

VRBOVSKO – Nakon punih deset godina koliko je već prošlo od prestanka eksploatiranja kamenoloma Hambarište u Vrbovskom na čijoj se sanaciji nije se učinilo ništa već mjesecima se nešto događa. Preostali pijesak i kamen netko izvlači, jedno vrijeme su čak u ograđenom polju bila i dva stroja a pod zadnje za bolji pristup izravnan je prilaz na ulaz kroz rampu koja je inače zaključana lokotom.

 

WP_20170825_17_34_54_Pro

 

Pitanje sanacije nije riješila niti jedna vlast u Vrbovskom

 

Očito ti radovi nemaju veze sa sanacijom a sigurno ne niti sa nastavkom eksploatacije jer koncesionar čija je tabla još uvijek u ograđenom polju a to je Viadukt ove godine otišao je u stečaj. Kamenolom Hambarište za razliku od drugih takvih sličnih eksploatacijskih polja nije na nekom zabačenom mjestu nego uz samu državnu prometnicu inače jednu od najderutnijih na području Grada Vrbovskog koja spaja Vrbovsko s Gomirjem. Taj nekoć vrijedan izvor sirovine utkan u autocestu Rijeka-Zagreb već deset godina je napušteno amfiteatarsko grotlo i očito prevelik zalogaj svim dosadašnjim gradskim vlastodršcima jer pitanje sanacije u tom višegodišnjem razdoblju nit jedna vlast nije uspjela riještiti.

 

WP_20170825_17_28_11_Pro

 

 

Za rad kamenoloma Vrbovsko primalo smiješnu naknadu od 3-5 tisuća kuna

 

 

Naime, početkom 2000. godine građevinska tvrtka Viadukt iz Zagreba dobija koncesiju za eksploataciju kamena na toj lokaciji u Hambarištu. Zahvaljujući Studiji o utjecaju na okoliš Viadukt dobija suglasnost tadašnjeg Ministarstva za zaštitu okoliša čemu se priklonio i Grad Vrbovskog koji je temeljem Zakona o rudarstvu i Odluke o naknadi za eksploataciju mineralne sirovine imao pravo na sredstva za korištenje kamenoloma. Kako je objašnjavao tadašnji gradonačelnik Anton Mance (HDZ) Grad u procesu odlučivanja o dodjeli koncesije nije mogao utjecati nego samo dati svoju suglasnost i prihvatiti odluke donesene na višim instancama koje su bile od državnog interesa. Za Mance je tada uz naknadu, koja je inače iznosila između 3 do 5 tisuća kuna mjesečno, rad kamenoloma bio višestruko koristan jer Grad je dobio tisuće kubika materijala za nasipavanje lokalnih cesta, s Viaduktom kao najjeftinijim sklapali su se poslovi asfaltiranja a tvrtka je i plaćala komunalnu naknadu za svoje objekte stacionirane u Vrbovskom. Ta Manceova svojevsrna idila trajala je pet godina sve do 2007. godine kada je gradnja autoceste bila pri završetku a izvođači pa tako i Viadukt se počeli povlačiti s vrbovščanskog područja.

 

WP_20170825_17_34_35_Pro

 

SDP-ov gradonačelnik Mirković  u četiri godine kamenolomu posvetio tek jedan dopis županijskom uredu državne uprave

 

Prestankom rada u kamenolomu a onda i povlačanjem strojeva javnost posebice politička i to iz oporbenih redova sve je bila glasnija s pitanjem sanacije tog napuštenog grotla. Mance je javanost smirivao odgovorima kako vjeruje da neće biti problema oko sanacije a ako i bude obratiti će se onima koji su Viaduktu dali suglasnost I od njih tražiti provedbu. No bilo je to na izmaku  Manceova vladajućeg  mandata kojeg je nasljedio Željko Mirković SDP koji je u četiri godine svoga mandata problemu sanacije kamenoloma posvetio tek jedan dopis županijskom uredu državne uprave za gospodarstvo. Iako je sjedio u oporbi za vrijeme Manceove vlasti, Mirković se na početku svog vladajućeg mandata vadio da ne zna ništa o koncesiji kamenoloma jer ne postoji nikakva dokumentacija a onda je dio mandata i čekao traženu službenu informaciju. Kada ju je konačno i dočekao opet mu ništa nije bilo jasno jer u odgovoru je stajalo da je koncesionar obaviješten da je dužan sanirati eksploatacijskim radovima otkopane prostore ali ne i rokovi u kojima to mora napraviti.

 

WP_20170825_17_28_35_Pro

 

Viadukt 2011: Ove godine planiramo krenuti sa njegovom sanacijom koja podrazumjeva ozelenjavanje i rekultivaciju eksploatacijom devastiranog prostora

 

Bilo je to 2011. godine u veljači, kada je na naš upit službena osoba iz Viadukta  zadužena za sanaciju kamenoloma najavila  – Ove godine planiramo krenuti sa njegovom sanacijom koja podrazumjeva ozelenjavanje i rekultivaciju eksploatacijom devastiranog prostora. No od tada do danas ništa.

 

WP_20170825_17_33_10_Pro

 

Novog gradonačelnika za kamenolom nitko ne propitkuje

 

U međuvremenu vlast je nakon Mirkovića preuzeo Nezavisni Dražen Mufić koji je ušao i u drugi gradonačelnički mandat no koji nikada nije imamo nikakvu službenu informaciju o kamenolomu. Zanimljivo je i to da su se svi njegovi predhodnici problemom sanacije kamenoloma morali baviti i zbog javnosti koja je stalno propitkivala poput nekadašnjeg oporbenog HNS-a koji je prozivao Mancea ili Udruge UZOR koja se bavila zaštitom okoliša a koja je to činila Mirkoviću dok u Mufićevoj vladavini nitko nije pokazao ikakav interes za i dalje nepromjenjenim stanjem kamenoloma.

 

 WP_20170825_17_30_36_Pro

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi TatarKategorije:gospodarstvo

Oznake:, , , , ,

5 replies

  1. To je dokaz da još vrjedi ona stara…. “samo se prasci mjenjaju a korito ostaje isto”

  2. E, to je lijepi izvor prihoda za one koji imaju lokot, šteta to zatvoriti…

  3. Predlažem vrhovnom vođi našeg malog sela da kamenolom pretvori u Gulag te sve neistomišljenike i one koje ne slijede njegov sveti cilj zatvori u kamenolom uz obrazloženje da je to za njihovo dobro.

  4. Obećao još Mance da će tu biti jezero.

  5. Obećali svi sve, jedino nitko dosada nije ništa riješio osim našeg “vrhovnog vođe”.. Moram priznati da mi je nadimak čak i simpatičan kad znam koliko se čovjek trudi i radi. Riješit će se i kamenolom sigurno bez puno pompe i razgovora. A isto tako se nadam da će s obzirom na razinu kulture i nivo komunikacije našeg kultnog Mehmedpaše otvoriti i Gulag s obzirom da čovjek na takvim mjestima često boravi.
    L.p.