NOVI GRADSKI DOPIS OTKRIVA DODATNE DETALJE O SLUČAJU KAMENOLOMA GRIČ-HAMBARIŠTE: Viaduktu 2007. dodjeljena koncesija no nikada nije sklopljen ugovor – tek sada je nepoznanica hoće li to grotlo tko i kada sanirati


WP_20170825_17_28_35_Pro

 

VRBOVSKO – Dan nakon objave teksta o odgovoru Grada Vrbovskog, odnosno voditelja gradskih financija Ljubomira Cindrića a vezano uz kamenolom Grič-Hambarište, stigla nam je dopuna.

 

Po službenoj dužnosti preuzeta nadležnost nad kamenolomom

 

Cindrićeva dopuna je dopis odnosno službena informacija nadležnog Sektora za rudarstvo pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta a koju je nakon našeg upita Grad zatražio kako bi ipak nešto i sam saznao o spornom kamenolomu. U dopisu Sektora za rudarstvo tako stoji da je u 2. svibnja ove godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta po službenoj dužnosti preuzelo nadležnost nad kamenolomom, upisalo ga u svoj registar eksploatacijskih polja i odredilo njegovo brisanje iz registra Ureda državne uprave PGŽ-e.

 

Viaduktu dodjeljena koncesija no nikada nije sklopljen ugovor

 

 Isti dan po preuzimanju nadležnosti resorno ministarstvo od Viadukta upisanog kao nositelj i ovlaštenik kamenoloma traži očitovanje o radnjama u njemu koji šest dana poslije odgovara da je kamenolom od 2009. godine u mirovanju odnosno da se povremeno eksploatira deponirana jalovina. Isto tako u dopisu stoji vrlo zanimljiv podatak i to da je Viadukt još 1998. godine rješenjem Ureda za gospodarstvo PGŽ-e dobio odobrenje za izvođenje rudarskih radova na tom vrbovščanskom kamenolomu te 2007. godine rješenje istog županijskog ureda o dodjeli rudarske koncesije no temeljem kojeg nije sklopljen ugovor o koncesiji.

 

I dalje ostaje pitanje hoće li to grotlo tko i kada sanirati

 

Dopis Sektora za rudarstvo završava rečenicom da je ministarstvo preuzimanjem nadležnosti nad kamenolomom odbilo zahtjev Viadukta za zamjenu odobrenja za izvođenje rudarskih radova za rješenje o davanju koncesije na kamenolomu Grič-Hambarište koji u Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, Službi za gospodarstvo “leži” od 2015. godine. I tako dok je dopis nadležnog Sektora za rudarstvo pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta rasvjetlio neke tamne strane vrbovščanskog kamenoloma ostale su nepoznanice što sada novi nadležni planiraju sa tim eksploatacijskim poljem odnosno hoće li to grotlo, kada i tko sanirati.

 

Odgovor Sektora za rudarstvo, Ministarstvo gospodarstva – Kamenolom Grič-hambarište

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi TatarKategorije:gospodarstvo

Oznake:, , ,