TREĆA ELEMENTARNA NEPOGODA KOJA JE U KRATKOM VREMENSKOM RAZDOBLJU ZADESILA GORSKI KOTAR IZAZVALA OGROMNE ŠTETE: Nakon ledoloma i smrekovog potkornjaka olujno jugo uništilo desetke tisuća kubika uglavnom crnogorične šume


Cesta 02

 

GORSKI KOTAR – Deseci tisuća kubika uglavnom crnogorične šume unišeno je usljed olujnog udara juga koji je između 10. i 13. prosinca pogodio Gorski kotar. Nakon ledoloma 2014. godine i pojave smrekovog potkornjaka 2016. godine ovo je već treća elementarna nepogoda koja je u kratkom vremenskom razdoblju zadesila šume Gorskog kotara a u konačnici rezultirala sa ogromnim razmjerima štete i u ekonomskom ali i ekološkom smislu. Iako je prerano govoriti o konkretnim brojkama već sada je jasno da će se šteta u privatnim šumama mjeriti u desecima milijuna kuna, istaknuto je to u izjavi za medije predstavnika Mreže Udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara i to Siniše Lakote, predsjednika UPŠ Čabar, Igora Plešea, predsjednika UPŠ Gorski kotar i Davora Košmrlja, tajnika UPŠ Čabar i UPŠ Gorski kotar. U toj izjavi predstavnici Mreže UPŠ iznose svoje reagiranje na još jednu u nizu nedaća koja je pogodila Gorski kotar, nakon koje, smatraju, većina privatnih šumovlasnika neće biti u mogućnosti adekvatno reagirati. Depopulacija i iseljavanje stanovništva, veliki udio staračkih domaćinstava i nesređeni imovinsko – pravni odnosi samo su dio čimbenika koji će za vjerojatnu posljedicu imati da se privatne šume i nakon ove nepogode neće sanirati na način koji propisuje šumarska struka. Privatni šumovlasnici uglavnom ne posjeduju znanja i resurse da se upuste u pothvat sanacije još jedne elementarne nepogode koja je razorila njihove šume, istaknuto je u izjavi predstavnika Mreže UPŠ-a koji se boje da će se ponoviti priča sa smrekovim potkornjakom iz 2016. godine. Velike količine drvne mase iz privatnih šuma ostati će uništene što će imati dalekosežne negativne posljedice na cjelokupni šumskih fond, naglašavaju šumovlasnici te upozoravaju da osim ekonomske štete učiniti će se i značajna ekološka šteta u ionako narušenom ekosustavu. Zbog svega navedenog, Mreža UPŠ-a Gorski kotar na raspolaganju je svim oštećenim šumoposjednicima ali i relevantnim institucijama. Sve šumoposjednike pozivaju da im se obrate ukoliko su uočili oštećenja u svojoj šumi, kako bi ih uputili i pomogli im kod rješavanja nastalih problema a nadležne institucije da pravovremeno i adekvatno reagiraju uz prijedlog da se uz sanaciju državnih šuma razmisli o uvođenju modela kojim bi se sanirale i pogođene privatne šume.

 

µuma 02

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupio Igor Pleše,  Mreža UPŠ-a Gorski kotarKategorije:gospodarstvo

Oznake:, ,

1 reply

  1. Inače nas gradonačelnik je velika Rvatina koja je kidnula 91/92 iz Hrvatske vojske kada se išlo na Mirkovicu i u Liku ,Rvatina dok je bio u HDZ-u sklapala saveze i koalicije sa SDSS-om,Rvatina koja nam je uvela ćirilicu u selo , Rvatina koji upravo sada uhljebljuje bivšeg dogradonačelnika iz redova Srba .
    O da “Croatio iz duše te ljubim “ , a ti i dalje ko pas liži noge Rvatini mozda dobiješ koju koscicu .