kultura i zabava

PUHARSKA NOĆ UZBURKALA PRIJATELJE ŽIVOTINJA: Odmah zaustavite obijesno i besmisleno ubijanje puhova isključivo radi nezrelog i primitivnog natjecanja


2007_1002Image0003

 

ČABAR – Čabranci, točnije Grad Čabar i tamošnja Turistička zajednica odlučili su u cilju turističkog razvoja i promocije svoga kraja organizirati nesvakidašnju manifestaciju. Dok njihovi susjedi organiziraju druženja tijekom dana kuhajući gulaše, berući gljive i skačući sa žabama u Čabru su došli na ideju da se zabave noću i to lovom na male šumske glodavce – puhove.

 

Organizatori se lovom na puhove pokazuju kao zaostali

 

Vrhunac večeri bi bio u ponoć pri podjeli nagrada za ulov kapitalca ali i za najspretnijeg sudionika koji će svoj ulov što brže oderati. No zamišljena ideja ipak nije se svidjela svim Čabrancima pa su zbog krvavog pira nad puhovima uzbunili Mrežu za zaštitu životinja. Mreža za zaštitu životinja koju čine 43 udruge za zaštitu životinja odmah je reagirala i organizatorima gradonačelniku Čabra i Turističkoj zajednici poslala dopis zgražanja nad takvim događajem i apel da se on ne održi. Smatrati zabavnim događajem ubijanje i guljenje životinja za Mrežu je neprihvatljivo kao i opravdanje  da se radi o tradici prozivajući organizatore da se time samo predstavljaju kao zaostalo mjesto ali i potiču krivolov i kršenje zakona.

 

Tradicija lova na puhove iznimno je stara i potječe još od vremena Rimskog Carstva

 

Na dopis Mreže za zaštitu životinja organizatori su objavili svoje očitovanje na gradskim službenim internet stranicama u kojem ističu da ne vide ništa loše u tome uz obrazloženja – da su se na to odlučili potaknuti mnogobrojnim upitima da i oni organiziraju slične manifestacije iz susjednih sredina (tipa: kuhanje najboljeg kotlića, ribljeg paprikaša, žabarska noć, ribarska noć i sl.), da je tradicija lova na puhove iznimno stara i potječe još od vremena Rimskog Carstva, da je u ovom razdoblju (od 01. listopada do 30. studenoga) u njihovom kraju dopušteno ih loviti te da uvjeti pod kojim će se odvijati lov na Puharskoj noći nisu pod ingerencijom Grada Čabra a da vjeruju da će nadležne službe odraditi svoj posao.

 

Obijesno i besmisleno ubijanje puhova isključivo radi nezrelog i primitivnog natjecanja

 

Takvo očitovanje Grada Čabra nije nimalo umirilo Mrežu koja je na to objavila svoj odgovor u kojem ističe da nisu dali konkretan odgovor ni na jedan njihov prigovor. Na temelju svega navedenoga, očekujemo da se ne ograđujete od organizacije „Puharske noći” i da ne nalazite opravdanja za ono što se ne može ničim opravdati – obijesno i besmisleno ubijanje puhova isključivo radi nezrelog i primitivnog natjecanja tko je ulovio težeg puha i tko ga može brže oguliti.

 

Apel za otkazivanje Puharske noći

 

Stoga još jednom apeliramo na Vas da otkažete „Puharsku noć” i da više ne organizirate ovakva događanja, nego da svoju turističku ponudu i zabavne manifestacije temeljite na nenasilnim sadržajima zbog kojih nitko ne treba umrijeti. Umjesto toga, predlažemo da, u svrhu zabave i promidžbe Vašega mjesta, puh bude zaštitni znak Čabra, ali u kontekstu njegove zaštite i zaštite prirode općenito. Na taj način ime Vašega grada povezivat će se sa zaštitom životinja i prirode i s pozitivnim zabavnim i kulturnim sadržajima, a ne s mučenjem, smrću, primitivizmom i nasiljem, stoji u odgovoru Mreže za zaštitu životinja. Da li će se Puharska noć u Čabru najavljena za 13. listopad i održati ili će potaknuti reakcijama prijatelja životinja odustati od nje vrlo brzo će se saznati – no kako god bilo promocija čabarskog kraja je itekako uspjela.

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, arhiva, ilustracija

1 comment on “PUHARSKA NOĆ UZBURKALA PRIJATELJE ŽIVOTINJA: Odmah zaustavite obijesno i besmisleno ubijanje puhova isključivo radi nezrelog i primitivnog natjecanja

  1. Dakako hitno otkazati zu nebuloznu manifestacij.Sta se vodite onom ludorijom. …ubi sve sto se krece.Pa i memamo vise zivotinja…..Svr poubijali lovci,kribolovci i lovacka mafija iz Italije koju dovlace nasi “posteni” lovci,jerzs pun dep prodali su i sami sebe.Sramota kad nemaju vis nista….opali po pohovima…kojih ima jako malo.Ova banda bi istrijebila komplet zivotinjski svijet.Za promjenu brinite o zivotinjama ….hranite ih.uzivajte mali gledajuci ih dok idete sumom.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: