TREBAO JE TO BITI SAMO IZLET NO SVE SE PRETVORILO U PRVORAZREDNI POLITIČKI SKANDAL: HDZ-ovci traže neopozivu ostavka dožupana Mamule zbog izjave da dolazi iz najzapadnijeg mjesta srpskog u, ajmo reći, u Republici Hrvatskoj


Petar Mamula 0

 

GORSKI KOTAR – Da je dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula osramotio Republiku Hrvatsku zabavljajući se na Festivalu trubača u Guči na kojem je bilo četničkih obilježja a na trošak građana županije zbog čega treba dati neopozivu ostavku, zahtjev je HDZ-ovih županijskih vijećnika Dinka Beakovića i Lovorka Gržca.

 

Za HDZ-ovce Festival u Guči četnički dernek

 

Za HDZ-ovce je taj Festival bio četnički dernek na koji je dožupan Mamula išao na trošak Primorsko-goranske županije, te su prozvali i župana Zlatka Komadinu pozvajući ga da detaljno obrazloži zbog čega se uopće plaćao taj službeni put kao i da da svoje mišljenje o tom Festivalu.

 

Još se nisu ni slegli dojmovi  s puta kada se pojavio prvi skandal

 

Sada već  rašamonska priča o izleta u Guču započela je sredinom kolovoza kada je novoosnovana Udruga Gomirje u srcu 1599 organizirala posjet Gradu Čačku i Općini Lučani – Guča  na koji su išli zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, zamjenica gradonačelnika Vrbovskog Anđelka Mamula i predsjednica Mjesnog odbora Gomirje Đurđica Polovina. Još im se nisu niti slegli prvi dojmovi s puta na kojem su u dva dana obilazili kulturne znamenitosti Čačka, igrali nogomet i zabavili se uz trubače u Guči i uslijedio je prvi skandal. Na društvenim mreža lokalni desničari dijelili su privatnu snimku na kojoj se jedna od mlađih sudionica puta zabavalja noseći kapu sa četničkim obilježjem na glavi.

 

Skrenuta pozornost na izlet

 

To je skrenulo veću pozornost na izlet i njegove sudionike te je osvanula nova snimka i to sa lokalne televizije na kojoj dožupan daje izjavu koja je podigla pravu prašinu. “Ove godine smo došli s jednim društvom iz jednog malog mjesta iz Gorskog kotra iz Primorsko-goranske županije, iz Gomirja, iz zapravo najzapadnijeg mjesta srpskog u, ajmo reći, u Republici Hrvatskoj”, sporna je izjava Mamule zbog koje je prozvan na Županijskoj skupštine na kojoj je sve demantirao.

 

 

Mamula kaže da izjavu nije dao –  pa se zbog izjave ispričavao

 

“Izjave koje govorite nisam dao, to jasno i glasno govorim s ove govornice. Molim vas da prikažete tu snimku. Nikad nisam rekao “ajmo reći Republika Hrvatska”, uvijek sam jasno i glasno dao do znanja otkuda dolazim i čiji sam državljanin”, rekao je Mamula. No kada mu se snimka i predočila Mamula je promjenio priču. U sklopu redovnog press kolegija Županije Mamula je odgovarajući na pitanje novinara o izjavi koju je dao kao član delegacije PGŽ u Čačku, iskoristio priliku da se javno ispriča. „Zbog činjenice da je izjava, onako kako je interpretirana od kolega iz HDZ-a, izazvala veliku buru u javnosti, iskoristit ću ovu priliku da se javno ispričam svim građanima kojima je možda izazvala negativne emocije,“ kazao je u isprici dožupan Mamula.

 

Traže neopozivu ostavku

 

No to nije umirilo HDZ-ovce pa su se odlučili na korak u kojem traže njegovu neopozivu ostavku na mjesto dožupana jer to za njih što je javno poručio nije bila isprika te traže da se cijeli taj slučaj mora rasvijetliti.

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, ilustracijaKategorije:politika

Oznake:, , ,

14 replies

 1. Ne traze ostavku HDZovci, nego svi gradani RH.. Ovaj gospodin je javna sramota za RH koja mu zamislite daje 15.000 kn mjesecno da bi odlicno zivio.. Nadamo se da ce institucije iz “ajmo reci Hrvatske” odraditi svoj posao..

 2. Gle sad to a i ti Gorski slušaš tu glazbu samo potajno a
  kad ti takvi trebaju za dobiti izbore onda ih stavljaš na svakakve pozicije ajmo reći i bez škole lep pozdrav !

 3. Nije u pitanju glazba.. Ni ples.. Ni kultura, ni obicaji. Nije u pitanju ni nacionalnost.. U pitanju je cetnikovanje, covjeka koji zivi od “neke ajmo reci Hrvatske” drzave i to odlicno zivi.. U nasem Gradu zive i Srbi i Hrvati, ali ovako primitivno i zaostalo se do sada nije ponasao nitko.. Taj covjek vise ne zasluzuje status koji ima i toplo se nadam da ce ga izgubiti!!! Mozes imati skole koliko hoces, ali primitivizam usaden od rodenja neces nikada izgubiti!!!

 4. Mmula je velika sramota za cijelu Hrvatsku….Zar se tako postuje zejmlja koja ga hrani. Gdje bi bolje zivio….mozda kod Vucica.E pa neka ide tamo i nosi cetnicka obiljezja jer i srbuje gdje mu je i mjesto..

 5. A znadu li dotična gospoda Beakovic i Grzac da im je lokalni Kradeze nosač jaja šerifu u gradu ?
  Znadu li da je Kradeze u Vrbovskom pismo koje je spalo na tri slova i dva mutava vijećnika ?
  Znadu li da su dva mutava vijećnika poslušnički digla ruku kada se je uhljebljavalo Duju po pitanju zastupljenosti Srba u gradskoj upravi unatoč dvoje dogradonačelnika iz redova nacionalne manjine .

  Ustani Franjo Hrvatska te zove , zove !!!

 6. Ajde napiši koga je Županija sve uhljebila na našem terenu i okolici. Kakve veze ima HDZ sa govorom ljubljenog nam dožupana o “tamo nekakvoj ajmo reći Hrvatskoj” u kojoj on jadan mora živjeti i brati pare?? Neka ide brate na istok tko mu brani!!

 7. E da hoće više doći i to vrijeme kad političari budu snosili odgovornost za svoje postupke. Izgubili bi se koje kakvi šerifi i moćnici, nebi bilo toliko ni uvlakača, postojala bi samo jedna kategorija građana, birokracija bi počela funkcionirati za građane……….Sve ovo kod nas počinje biti sve više gadljivo. Imamo dvije kategorije građana. Jedna kategorija koja je odgovorna prema državi i zakonima i ona druga kategorija koja je nedodirljiva pred zakonom. Mamula da ima imalo odgovornosti, barem one ljudske, na početku bi se javno ispričao i ponudio ostavku.

 8. Što ste napali čovijeka nepotrebno, Festival u GUČI Internacionalni,gdje kroz nekoliko dana prođe nekoliko stotina hiljada ljudi, ovo sigurno nije Mamula rekao “ajmo reći”…..a Srpska obilježja nisu četnička..tj. četnička su samo u vašim bolesnim glavama, Srpska država je davno postojala sa tim obilježjima, a to što neki mrze sve Srpsko..to je druga priča..nažalost

 9. Nije u pitanju festival, niti trube, niti bilo kakvo srpsko obiljezje.. U pitanju je izjava covjeka koji zivi u RH, koji drzavu u kojoj prima placu naziva slucajnom drzavom!!! Skreces sa teme!!! Ovo je medunarodni skandal, provokacija i beskrajni bezobrazluk. Osoba na ovakvoj funkciji se ne moze ovako ponasati!!!

 10. Svatko drugačije gleda na četnikovanje, a ne može se poreći da je kod nekih KUDova i posjetitelja šajkača i kokarda sastavi dijelovi festivala u Foči.. U Srbiji je šajkača i kokarda za koje smatraju da je dio njihive tradicije i nacionalnog identiteta i za njih je to normalno jer je vidljivo revitaliziranjem četnika iz 2 WW. Danas ih proglašavaju herojim i antifašistima bez obzira na veliki broj dokaza o suradnji sa nacistima i na zločine koji su počinilj protiv nesrpskog stanovništva. U Hrvatskoj ta šajkača, kokarda i četnici imaju potpuno drugačije značenje. Kod nas šajkača, kokarda i četnici su sinonim za zločine činjene u 2 WW i u Domovinskom ratu. Osim toga potpuno mi je nejasno da neki ne mogu prihvatiti Hrvatsku kao domovinu iako tu žive, rade, školuju se, zasnuju obitelj…….. Nejasno mi je kako neki mogu živjeti u RH i navijati za sve druge reprezentacije koje igraju protiv reprezentacija Hrvatske u bilo kojem sportu. Nejasno mi je da kad Hrvatska pobijedi u bilo kojem sportu komentari su da je to sreća, pristrano suđenje i sl. Nejasno mi je kako onda isti takvi likovi licemjerno govore da ne mrze Hrvatsku i Hrvate, nego Hrvatska i Hrvati mrze njih! Izjava Mamule je više nego jasna da on Hrvatsku ne prihvaća kao svoju domovinu, nego je Republika Hrvatska za njega ono tamo nešto potpuno sporedno i nebitno!

 11. To su samo razne insinuacije , nitko normalan ne može mrziti zemlju u kojoj živiš..ALI ako ta zemlja MRZI tebe onda što možeš očekivati , dovoljno je samo da pratiš medije tri dana , pa koliko puta će srbi biti u negativnom kontekstu, krivci za sve …naravno lijepo je to izvedeno( a srba prije II SVJ.RATA u hrv. bilo 20 %….a sad 4 % ( ako..) sve na lijep način …malo Jasenovac, malo Pag, malo Jadovno , Oluja za desert ( naravno uz pomoć stranih faktora)…i propagande…govorimo o katarzi Srbije( kao nije prošla)…a gdje je katarza Hrvata( sam i Njemci su se zgrožavali načininima ubijanja i zločinima koji su vršeni od Ustaša…ovim ne želim umanjivati četničke ili druge zločine ni vrijeđati poštene ljude bilo koje ..al povjest i činjenice će kad-tad doći na vidjelo…lp

 12. Idem malo iznesti činjenice već kad spominješ povijest i katarzu! Velikosrpski povjesničar Milorad Ekmečić “Istoriji naroda Jugoslavije” tiskane 1973 godine iznesao podatke o tek oko 680 000 Srba prema popisu iz 1840 godine. Srbi su bili predzadnji po broju u to vrijeme u republikama EX YU. Amplitudu rasta Srbi bilježe u razdoblju od 1866.-1880. Pa tako prema popisu 1880 broj Srba raste na preko 2 milijuna. Postoje dokazi sa nekih velikih međunarodnih događanja o politici Srbije o prisilnom posrbljavanju, ili kako su oni govorili o vraćanju na pravoslavlje, kao npr. izjave Nikole Pašića na mirovnoj konferenciji u Parizu 1918 godine. Da ne spominjemo tvrdnje Srbije o njihovim gubicima u 1 WW od 1.7-1.8 milijuna ljudi, pa onda 2 WW gdje se spominje smrt od 1.6 milijuna Srba. Zanimljiv je popis stanovništva iz 1931 i 1948 broj Srba narastao za 997 445 stanovnika, a u istom razdoblju broj Hrvata se smanjio za 18 062. Ovo su činjenice u brojkama koje su nepobitne. Osim toga Hrvatska štuje žrtve ustaškog režima i odaje im pjatet i počast. Za razliku od Srbije koja od četničkih zločinaca radi heroje, a mjesta na kojima su bili konc logori nemaju ni spomen ploču. Osim toga tko je prvi u 2 WW objavio da je “riješio židovsko pitanje”. Pa to čak ni NDH nije objavila, a za koju govorite da su se čak i nacisti zgražali o brutalnosti. Nitko u Hrvatskoj ne osporava žrtve NDH i Hrvatska se puno puta posula pepelom zbog toga, ali manipulacija brojkama i povijesti tipova kao Šešelj i ostali, je stvorilia mržnju među narodima u RH.

 13. Nikad mi nećemo imati iste poglede na Povjest i to će biti tako dugo..svatko će pronaći nešto što mu paše, al koga nema nema , to je tako….uzalud je priča i prepucavanje oko nečega…svatko je na satu Povjesti izgleda Zapamtio samo ono što mu paše..DRUGARSKI POZDRAV !

  • Eto vidiš sad u čemu je problem? Ja sam spomenuo povijesne činjanice i onda sam ih usporedio sa povijesnom istinom. Velika je razlika između povijesnih činjenica i povijesnih istina! Eto…….nekima to ne odgovara jer im ruši sve u što vjeruju, ali to je tako! Da nema izmišljanja povijesti svima bi nam bilo bolje. Dogodio mi se maleni tipfeler kad se je događala Mirovna konferencija u Parizu. Bila je 1919, a ne 1918. Sva ta događanja je opisala kanadska povjesničarka koja je pratila konferenciju. Churchillova izjava je po meni najbolje opisala Balkan; “Balkan proizvede više povijesti no što je može potrošiti!”