gospodarstvo

DRUGI KRUG DODJELE POTPORA PODUZETNICIMA I POLJOPRIVREDNICIMA: Goranima ugovore podjelili zamjenik župana Petar Mamula i resorna pročelnica Melita Raukar


MORAVICE – Kroz bespovratne potpore Primorsko-goranske županije, goranskim obrtnicima i poljoprivrednicima dodjeljeno je ukupno 2,6 milijuna kuna.

Mjere za prilagodbu poslovanja

Mjere su to pomoći PGŽ-e za prilagodbu poslovanja zbog epidemije bolesti COVID-19 kroz koje je u dva kruga na 63 goranska obrtnika raspodjeljeno 2 milijuna kuna a 600 tisuća kuna za 27 poljoprivrednih gospodarstava kroz mjeru za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ .

Ugovore podjelili zamjenik župana Mamula i  pročelnica Raukar

Prijam drugog kruga dodjele potpora goranskim poduzetnicima i poljoprivrednicima upriličen je u Moravicama gdje su u Željezničko-tehničkoj školi ugovore podjelili zamjenik župana Petar Mamula i resorna pročelnica Melita Raukar. Tom prilikom dožupan Mamula je istaknuo kako vjeruje da će ove potpore osigurati likvidnost gospodarstvenika koje je najviše zahvatila korona kriza.

Na jesen osigurati još dio sredstava za potporu

Bez obzira što je inicirano radi krize, vjerujem da će ovo postati trajna potpora poduzetnicima s područja Primorsko-goranske županije. Kako se pokazalo sredstva su pun pogodak, zato ćemo i nastojati rebalansom proračuna na jesen osigurati još dio sredstava za potporu najavio je Mamula.

Tri nove mjere za poljoprivredna gospodarstva

Pročelnica Raukar podsjetila je da se već četvrtu godinu provodi Program mjera za ruralni razvoj a mjere od prijašnjih godina su se nastojale prilagoditi radi sveukupne situacije. Imali smo, kazala je Raukar, velik broj prijava pa je tako u prvom krugu za Gorski kotar  podijeljeno 28 ugovora a u drugom njih 35. Htjeli smo pomoći na način da refundirate sredstva za ona ulaganja koju sam vam bila važna i potrebna, istaknula je Raukar te dodala da su što se tiče poljoprivrednih gospodarstva, predvidjeli tri nove mjere – sufinanciranje za očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava; za razvoj i obnovu stočnog fonda na području GK i za investicijsko ulaganje u unapređenje prerade poljoprivrednih proizvoda i ulaganje u razvoj tržišta“.

Formalno ispravno i prihvatljivo 237 prijava

Od objave Javnog poziva početkom svibnja do kraja lipnja iz cijele županije sveukupno je zaprimljeno 287 prijava od kojih je 237 bilo formalno ispravno i prihvatljivo za dodjelu potpora. Raspoređeno je svih planiranih 6,4 milijuna kuna za 209 poduzetnika i  to 2 milijuna za poduzetnike iz Gorskog kotara (njih 63) te 4,4 milijuna za poduzetnike iz priobalja i otoka (146). Za provedbu mjera u poljoprivredi u 2020. godini u županijskom proračunu ukupno je bilo osigurano sredstava iznosu od 1.417.356,37 kuna od čega 817 tisuća za priobalje i otoke te 600 tisuća za Gorski kotar.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: