kultura i zabava

58. GORANOVO PROLJEĆE: Dobitnica ovogodišnje Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu je Evelina Rudan a Goran za mlade pjesnike ide Vidi Sever

Amfiteatar i spomenik Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu

Amfiteatar i spomenik Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu
Amfiteatar i spomenik Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu

LUKOVDOL – Proljeće u Lukovdolu ponovno će započeti Goranom. Nakon što je prošle godine zbog situacije s koronom manifestacija iznimno bila održana zadnji dan proljeća, ove godine centralna svečanost podjele pjesničkih nagrada 58. Goranovog proljeća, održat će se prvi dan proljeća na Goranov rođendana u Goranovom Lukovdolu s početkom u 12 sati.

Dobitnici

Dobitnica ovogodišnje Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu je Evelina Rudan a Gorana za mlade pjesnike Vida Sever. Nagradu Ivan Goran Kovačić koja se dodjeljuje bijenalno, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji Evelini Rudan dodijeljena je za zbirku „Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)“ u izdanju Frakture.

Iznimno  postignuće

– Peta samostalna zbirka pjesama Eveline Rudan iznimno je postignuće u opusu ove pjesnikinje i važan datum suvremene hrvatske poezije. Riječ je o knjizi u kojoj se isprepliću jezična istančanost i zaigranost imaginacije, zavodljiva naracija i lirska neposrednost. Prepoznatljiva obilježja pjesnikinjinog stila ovdje su izdignuta na novu razinu; njezin govor dobio je na zamahu i lakoći – što zbog specifične kompozicije rukopisa, što zbog njegove provodne teme, stoji u uvodu danas objavljenog obrazloženja koji je sastavio Branislav Oblučar član tročlanog i u odluci o nagradi jednoglasnog žirija u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović.

Konkuriralo  69 rukopisa

Za nagradu Goran utemeljenu 1977. godine koja se dodjeljuje za najbolji rukopis mladih pjesnika koji još nisu objavili knjigu konkuriralo je 69 rukopisa a žiri u sastavu Ivana Bodrožić, Miroslav Kirin i Ivica Prtenjača većinom glasova kao najbolji odabrao je rukopis Vide Sever, naslovljen “Suho mjesto”. Kako između ostalog stoji u obrazloženju koji potpisuje Ivica Prtenjača riječ je o urednom i promišljenom rukopisu, podijeljenom u cikluse, vidno konceptualiziranom i jezički destiliranom na tragu ponajboljih suvremenih uzora. Nesumnjivo je da je ovo prva knjiga autorice čija će se proizvodnja nastaviti i neće ostati samo na ovome zapisu. S druge strane natječaj Goranova proljeća za mlade pjesnike pokazuje svoju referentnu snagu, svježinu i mladost usprkos već zreloj, višedesetljetnoj dobi, zaključuje Prtenjača.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

0 comments on “58. GORANOVO PROLJEĆE: Dobitnica ovogodišnje Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu je Evelina Rudan a Goran za mlade pjesnike ide Vidi Sever

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: