kultura i zabava

DILJEM GORSKOG KOTARA: Obilježen Dan antifašističke borbe


GORSKI KOTAR – Dan antifašističke borbe jučer je diljem Gorskog kotara obilježen polaganjem vijenaca na spomenike NOB-a.

U Delnicama delegaciju predvodile gradonačelnica i predsjednica Gradskog vijeća

U Delnicama je Dan antifašističke borbe obilježila delegacija koju su činili predstavnici Grada Delnica i Gradskog vijeća te Saveza antifašističkih boraca Grada Delnica. Vijence su položili i zapalili svijeća na spomen kosturnici na gradskom groblju Delnice i kod spomenika NOB-u u Parku kralja Tomislava. – Ove godine je 80-ta obljetnica datuma koji obilježavamo kao Dan antifašističke borbe 22. lipnja, odnosno osamdeseta obljetnica od osnutka prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica. Mali korak koji je bio početak otpora na našem području, stoji u objavi Grada Delnica nakon polaganja vijenaca na spomenicima antifašizmu u Delnicama delegacije koju su predvodile gradonačelnica Katarina Mihelčić i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

Fužine – Antifašizam smatramo jednim od bitnih temelja moderne i demokratske Hrvatske

Svečanost polaganja vijenaca na Dan antifašističke borbe u Fužinama započela je izvedbom himne Republike Hrvatske i svečane pjesme Primorsko-goranske županije u izvedbi Zbora Vrelo Fužine. U ime Općine Fužine Općinski načelnik David Bregovac i predsjednik općinskog vijeća Valentin Crljenko položili su vijence s Udrugom antifašista Općine Fužine i njihovim predsjednikom Vilimom Kovačevićem čime su ujedno tradicionalno obilježili i Dan antifašističke borbe u Lukovu. – Dana 22. lipnja obilježava se Dan antifašističke borbe u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe, stoga antifašizam smatramo jednim od bitnih temelja moderne i demokratske Hrvatske, stoji u objavi Općine Fužine koja je obilježavanjem Dana antifašističke borbe odala počast svim borcima koji su dali svoje živote u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.

Vrbovsko – Počast  odala delegacija Vijeća srpske nacionalne manjine Grada

U Vrbovskom je Dan antifašističke borbe obilježen polaganjem vijenaca na spomeniku NOB-u u Gomirju.  Počast je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odala delegacija Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog predvođena predsjednikom Milanom Vukelićem i zamjenikom gradonačelnika Grada Vrbovskog Đorđem Busićem.

Brod Moravice-Skrad –  počast odali Etno udruga Turanj i delegacija Općine

U Brod Moravicama kod kosturnice na mjesnom groblju polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća Dan antifašističke borbe obilježila je Etno udruga Turanj.

Dan antifašističke borbe u Skradu obilježila je delegacija Općine Skrad, Ivan Crnković, Helga Grgurić i Elena Cindrić, u pratnji skradskih antifašista i branitelja 138. brigade Goranski risovi. Vijence su položili i zapalili svijeće u starom parku kod spomenika palim borcima, grobu palih boraca II. svjetskog rata na mjesnom groblju, kod križa poginulim hrvatskim braniteljima  te spomen ploče palim mještanima Bukovog vrha u središtu sela.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Facebook.com

%d blogeri kao ovaj: