kultura i zabava

UOČI OBLJETNICE OSNIVANJA 138. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE: Goranske risove primio hrvatski predsjednik Zoran Milanović


Oglasi

GORSKI KOTAR – Uoči obljetnice osnivanja  138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“, upriličeno je svečano primanje u uredu predsjednika Republike.

5.000 branitelja većinom s područja Gorskog kotara

Presjednik Zoran Milanović tom prigodom sastao se sa predstavnicima Kluba 138. brigade iz Delnica kojem je cilj očuvanje sjećanja na postrojbu, njen ratni put i doprinos u Domovinskom ratu. Kroz brigadu „Goranski risovi“ osnovanu u Delnicama  28. listopada 1991. godine, čiji su prvotni sastav činile postrojbe ZNG-a s područja općina Delnica, Čabra i Vrbovskog prošlo je više od 5.000 branitelja, većinom s područja Gorskog kotara ali i s Primorja i Krka te Rijeke i Opatije, poginulo ih je 15 a ranjeno 220 pripadnika.

Goranski risovi oslobađaju sve vojne objekte JNA u Delnicama

Već u prvoj borbenoj akciji, početkom studenog brigada Goranski risovi oslobađa sve vojne objekte JNA u Delnicama, na ratištu, prije svega ličkom, provela je četiri godine, od osnivanja do studenoga 1995. godine a svoj doprinos dala je i u oslobodilačkoj akciji Oluja u kojoj je djelovala zajedno s Tigrovima.

Dvije knjige

Kako bi očuvali sjećanje na postrojbu, Klub 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“ objavio je već dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja postrojbe te potom i njen ratni put vezan uz ličko ratište, istaknuo je na primanju kod predsjednika Milanovića koji im se zahvalio na svemu što su učinili za Hrvatsku.

Oglasi

Sastanak

Na sastanku s predsjednikom uz kojeg je bio i njegov savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković ispred Kluba bili su predsjednik Željko Sokol, ratni zapovjednik 138. brigade Miljenko Balen, načelnik Stožera 138. brigade Goran Niković, načelnik za političko djelovanje Dragutin Vrus, načelnik veze Tomo Vučić, zapovjednik 1. bojne Miljenko Kauzlarić, operativac u logistici Damir Rački, zapovjednik satnije 1. bojne Darko Kolenc, zapovjednik protudiverzantskog voda Milivoj Diklić, operativac u logistici – ratni snimatelj Valentin Ivančić i branitelj Josip Lisac.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Preuzeto s predsjednik.hr/Filip Glas

%d blogeri kao ovaj: