Primorsko goranska županija

CIJEPLJENJE, PROCIJEPLJENOST, BESPLATNE DOZE: Saznajte sve o Krpeljnom meningoencefalitisu u Gorskom kotaru


Oglasi

GORSKI KOTAR – Nakon što je na području Gorskog kotara utvrđeno žarište bolesti virusno Krpeljnog meningoencefalitisa (KME) Primorsko-goranska županija osigurala je besplatno cijepljenje.

Preporuke za cijepljenje

Cijepljenje se, poručuju iz PGŽ, preporuča svim osobama koje profesionalno, svakodnevno i dugotrajno borave u prirodi i ne mogu izbjeći kontakt s vegetacijom poput poljoprivrednika, OPG-va, šumskih radnika, lovaca te radnika komunalnih društava. Kako ističe voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević, županijskim programom obuhvatit će se sve osobe koje profesionalno obavljaju poslove, a veliki dio njih već je cijepljen.

Javna poduzeće solidno su procijepljeni

Javna poduzeća poput Hrvatskih šuma ili HGSS-a unazad nekoliko godina vrlo solidno su procijepljena, a cijepili su se i samoinicijativno ljudi svjesni rizika, ističe Rončević te naglašava kako su u Zavodu otvoreni za sve one kojima je to prva doza, ali i one koji su na svoj račun započeli sa cijepljenjem.

Oglasi

Cijena

Primarno cijepljenje sastoji od ukupno tri doze (cijena jedne doze iznosi 307,01 kuna), a cijepe se posebno djeca te odrasli. Osobe koje se žele cijepiti, a same plaćaju, mogu se sa svojim kontakt podacima prijaviti u sjedište ili ispostave NZZJZ PGŽ, ističu u PGŽ te dodaju da je trenutno od 11 oboljelih na području Hrvatske, njih osam na području Primorsko-goranske županije, a dvije osobe su preminule. Isto tako u PGŽ naglašavaju da se za osobe koje povremeno borave na području Gorskog kotara, koje je žarište KME-a, preporučuju opće preventivne mjere, a cijepljenje nije neophodno.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, Photo by Erik Karits on Unsplash

%d blogeri kao ovaj: