crna kronika

ODRŽAN TEMATSKI OKRUGLI STOL: Možemo li učiniti nešto za žrtve nasilja u obitelji?


Oglasi

DELNICE – Kako pomoći osobi koja trpi nasilje, a to su najčešće žene, može li se itko oporaviti od traumatskog iskustva nasilja, mogu li se zlostavljači promijeniti i koliko je važno preventivno djelovati i na takav način utjecati na smanjenje nasilja, bile su teme razgovora na Okruglom stolu o prevenciji nasilja u obitelji, održanom prošli tjedan u Delnicama.

Predstavnici institucija koje izravno komuniciraju sa žrtvama nasilja

Okrugli stol organizirali su Gradsko društvo Crvenog križa Delnice i Savjetovalište „Izvor“ iz Delnica gdje su o temi “Možemo li učiniti nešto za žrtve nasilja u obitelji?“ govorili predstavnici institucija koje izravno komuniciraju sa žrtvama nasilja, ali i s počiniteljima nasilja, kao što su psiholozi i socijalni pedagozi. Uz stručnjake iz Savjetovališta „Izvor“, iz Centra za socijalnu skrb Rijeka, kao i iz Udruge SOS Rijeka te Caritasovog doma za žene i djecu na Okruglom stolu sudjelovali su i policijski službenici iz Policijske postaje Delnice s Ispostavom Čabar.

Prijeko potrebna prevencija nasilja na svim razinama društva

 Uz raspravu o izazovima i mogućim rješenjima, predstavili su način djelovanja policije, odnosno, standardno postupanje prema žrtvi i počinitelju kao i o kaznenopravnoj zaštiti djece i mladeži žrtava nasilja te prezentirali statističke pokazatelje prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji. Na tom tematskom Okruglom stolu još jednom se javnosti ukazalo na prijeko potrebnu prevenciju nasilja na svim razinama društva, a osobito u obitelji. Zaključeno je kako će svi dosadašnji ostvareni rezultati biti dio daljnjih akcija i oblika djelovanja vezanog uz smanjenje nasilja, s naglaskom u obitelji, a posebice nasilja usmjerenog prema ženama te je odaslana i poruka  da se svaka žrtva nasilja može u bilo koje doba javiti za pomoć policiji na broj 192, a na području Gorskog kotara i u Savjetovalište “Izvor” koje djeluje u okviru GD Crvenog križa.

Oglasi

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO : PU primorsko-goranska

%d blogeri kao ovaj: