Primorsko goranska županija

ZA STUDIJU O PROSTORNOM IDENTITETU : Održana radionica na kojoj se razgovaralo o vrijednostima i očuvanju goranskog kraja


Oglasi

DELNICE – U cilju očuvanja identiteta goranskog kraja, jedna od aktivnosti Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, bila je u petak u Delnicama održana radionica “Prostorni identiteti ruralnih naselja Gorskog kotara”.

U sklopu radionice na kojoj se razgovaralo o identitetima goranskih naselja, tipičnim goranskim kućama te očuvanju goranskog prostornog identiteta održana su tri interaktivna bloka na kojima su prisutnima predstavljene smjernice za očuvanje prostornog identiteta naselja. Rezultati radionice biti će implementirani u Studiju koja će biti podloga za izradu Prostornih planova svih 9 jedinica lokalnih samouprava Gorskog kotara a publikacija, kao i sav promotivni materijal vezan uz Studiju biti će javno dostupan, pa će se na taj način i buduće investitore i javnost osvijestiti o vrijednosti prostornog identiteta Gorskog kotara i potrebi njegovog očuvanja, istaknuto je na radionici.

Naime, izrada Studije kojom bi se razmotrile mogućnosti uspostavljanja prostornih standarda građenja uz poštivanje tradicije i tipičnog goranskog krajolika, pokrenuta je u sklopu projekta započetog 2022. godine na inicijativu TZ Gorskog kotara. U cilju njene izrade prvo je održan okrugli stol s načelnicima i gradonačelnicima koji su pokazali veliku zainteresiranost za očuvanjem identiteta goranskog kraja a potom i radionica u Delnicama za širu javnost a sve kako bi se postigao konsenzus struke i javnosti.

Na radionici su uvodnu riječ imali Adam Butigan, ravnatelj Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije i Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

Prezentaciju su održale voditeljice izrade studije iz Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje PGŽ Vana Rodin Kružić i Sanja Turk.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: