gospodarstvo vijesti

GRADONAČELNICA DELNICA O NICANJU BAZNIH STANICA – U što skorijem roku treba pokrenuti hitne izmjene Prostornog plana uz klauzulu ograničenja postavljanja baznih postaja


Mihelčić : Ukoliko se u skorom postupku mjerenja utvrdi da je razina zračenja viša od dozvoljene, pokrenut ćemo odmah sve dostupne procedure kako bi se potencijalno sporne bazne postaje uklonile i na taj način zaštitili građani.

Oglasi

DELNICE – Nakon što smo danas objavili reagiranje delničkog SDP-ovca Igora Plešea na nicanje baznih stanica u Delnicama koje izazivaju sve veću zabrinutost tamošnjih stanovnika, upit o toj problematici poslali smo gradonačelnici Katarini Mihelčić.

Zanimalo nas je da li je i koliko Grad Delnice upućen u te aktivnosti. Upitali smo je i kakav je njen stav na tu malu zračnu udaljenost (260 metara) baznih stanica od škole i vrtića te koji je njihov odgovor na zabrinutost građana i u konačnici da li će i što Grad Delnice poduzeti vezano uz tu problematiku? U pristiglom odgovoru, gradonačelnice Mihelčić tako stoji :

Gradnja baznih postaja vrši se sukladno odredbama Pravilnika

Gradnja baznih postaja i izvođenje predmetnih radova na postojećoj građevini vrši se sukladno odredbama Pravilnika o jednostavnim  i drugim građevinama i radovima (NN 79/14) bez građevinske dozvole ali uz ishođenje potvrde posebnih uvjeta Ministarstva zdravstva i drugih  javnopravnih tijela  te tako i Grada Delnica.  Gradnja se vrši  uz stručni  nadzor građenja te ishođenjem uporabne dozvole.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić

Nisu definirani propisani  uvjeti kojima se gradnja može zabraniti

Kako  važećim Prostornim planom Grada Delnica  uključujući  izmjene i dopune iz 2021.,  kriteriji gradnje baznih postaja na području Grada Delnica nisu definirani odnosno  ne postoje propisani  uvjeti kojima se gradnja istih na pojedinim lokacijama može zabraniti,  za  predmetnu  baznu  postaju izdano je jedino moguće očitovanje a to je da nemamo posebnih uvjeta za gradnju iste.  Od investitora je formalno zatraženo da nam dostavi  odobrenje Ministarstva zdravstva  za uporabu stacionarnog izvora elektromagnetskog polja, što sad kad je ista izgrađena očekujemo u hitnom roku. 

Na svim mjernim lokacijama utvrđena niža razina elektromagnetskih polja

HAKOM na svojim mrežnim stranicama ima objavljen preglednik o lokacijama mjerenja i izmjerenoj razini elektromagnetskih polja u blizini pojedine bazne postaje. Mjerenja u Delnicama vršena su u siječnju 2022. te je  tada  na svim mjernim lokacijama utvrđena niža razina elektromagnetskih polja od one propisane Pravilnikom.

Potrebno je zabraniti gradnju takvih građevina na pojedinim lokacijama

Sljedećim planiranim izmjenama Prostornog plana Grada Delnica  (najkasnije tijekom 2024.)  potrebno je zabraniti gradnju takvih građevina i takvih radova na postojećoj građevini  na pojedinim lokacijama odnosno  definirati kriterije gdje se i  pod kojim uvjetima mogu graditi takve postaje odnosno koje točke povećane osjetljivosti želimo izbjeći (vrtić, škola, Dom zdravlja, dječja igrališta, stambene zgrade..)

Do tada,  od HAKOM-a  jedino možemo zatražiti informaciju i novo mjerenje obzirom na izgradnju nove bazne postaje na bliskoj lokaciji postojeće, što ćemo svakako i učiniti.

Vjerovati struci

Moj osobni stav je da trebamo vjerovati struci koja će još jednom provjeriti razinu zračenja i na lokacijama koje su navedene u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti građana. 

Oglasi

Vijećnik Pleše nije jedini koji prima upite zabrinutih građana

Na naše pitanje kako komentira reagiranje vijećnika SDP-a Plešea i njegovo upozorenje na zabrinutost građana Mihelčić odgovara – Vijećnik Pleše nije jedini koji prima ili je primio upite zabrinutih građana, no prije svega treba dobiti relevantne podatke kako bi mogli ili umiriti javnost ili pokrenuti postupke uklanjanja baznih stanica što mi kao Grad trenutno i činimo. 

Podsjećam, kaže Mihelčić, da se radi o privatnoj nekretnini ( u suvlasništvu više građana), a bazne stanice se postavljanju diljem Hrvatske jer su kao takve od interesa Republike Hrvatske.

U što skorijem roku pokrenuti hitne izmjene Prostornog plana Grada

No i osobno bih voljela dobiti dodatna pojašnjenja zato 

-jer 2G, 3G, 4G, 5G većini nas kao tematika je nepoznanica,  

-jer se o posljedicama nagađa, ali se ne mogu direktno dokazati,  

-jer  nešto što se kamuflira ne ulijeva povjerenje koliko god bilo u interesu države ili privatnih investitora. 

Javnost treba upoznati s činjenicom da je ovo nova problematika zbog koje ćemo u što skorijem roku pokrenuti hitne izmjene Prostornog plana Grada Delnica uz klauzulu ograničenja postavljanja baznih postaja, no takva procedura traje i trebat će malo vremena da se promjene usvoje. 

Ukoliko se u skorom postupku mjerenja utvrdi da je razina zračenja viša od dozvoljene, pokrenut ćemo odmah sve dostupne procedure kako bi se potencijalno sporne bazne postaje uklonile i na taj način zaštitili građani.

Napominjem još jednom da ovo nije prvi puta da se o ovoj temi javno razgovara što je dobro, jer je zdravlje građana svima nama na prvom mjestu. Isto tako važno je da svi građani i vijećnici aktivno sudjeluju u donošenju procedura i planova što u mnogim sredinama nije slučaj. Medijska pažnja koja se usmjerava na ovako važne teme i više je nego dobrodošla jer sinergijom građana, vijećnika, čelnika i struke možemo štititi interes zajednice na najbolji mogući način, stoji na kraju dopisa  gradonačelnice Delnica, Katarine Mihelčić o problematici nicanja baznih stanica na području grada.

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Igor Pleše/Grad Delnice

%d blogeri kao ovaj: