sport i školstvo vijesti

NA NATJEČAJU GDi FOR EDUCATION : I projekt delničkih srednjoškolaca svrstan među najuspješnije i nagrađen vrijednom donacijom


Uručenje donacije i početak realizacije projekta održano je u petak u Srednjoj školi Delnice a tom svečanom prigodom održan je interaktivni koncert u izvedbi Hojsak & Novosel

DELNICE – U idućem desetogodišnjem razdoblju učenici delničke srednje škole nadgledat će goranske šume, pratiti stanje njene vegetacije i pronalaziti načine za prevenciju njene ugroženosti. Realizaciju tog zananstvenog rada  omogućit će im vrijedna oprema koju su dobili za nagradu kao jedna od četiri odabrane, najuspješnije škole na natječaju GDi for Education 2023. 

Zbog kvalitete njihovog projekta „Gorski kotar kroz GIS naočale – zelena pluća Hrvatske” i njegovog velikog potencijala za doprinos zajednici, tvrtka GDi koja je provela natječaj, odabrala ih je među četiri najuspješnije škole i njihov će projekt poduprijeti donacijom drona, opreme za analizu vode, licence za najnapredniji svjetski geoinformacijski sustav ArcGIS i podrške stručnjaka GDi u korištenju geoinformacijskih tehnologija.

Svečani početak projekta obilježen interaktivnim koncertom

Uručenje donacije i početak realizacije projekta, održano je u petak u Srednjoj školi Delnice a tom svečanom prigodom održan je interaktivni koncert u izvedbi Hojsak & Novosel, hrvatskog jazz&world music dua koji je dobio nagradu Porin i nastupao diljem svijeta kao ambasador hrvatske kulture.

Projekta „Gorski kotar kroz GIS naočale – zelena pluća Hrvatske”

U realizaciji nagrađenog projekta škola će pod vodstvom prof. Valentine Tomac narednih deset godina doniranim dronovima snimati stanje šuma u području Delnica i cijelog Gorskog Kotara, analizirati stanje vegetacije, pronalaziti načine za prevenciju najezde potkornjaka i ostalih uzročnika ugroženosti šuma te uspoređivati stanje vegetacije u periodu od 2023. do 2033. godine. Jedan od ciljeva je i ostvariti suradnju s Hrvatskim šumama i NP Risnjak u obilasku terena nakon dobivenih podataka uz pomoć dronova te potaknuti učenike na volontiranje kroz akcije pošumljavanja.

Nagrađena i čabarska srednja škola

 Uz Srednju školu Delnice među četiri najuspješnije škole svrstala se i  Srednja škola Vladimir Nazor iz Čabra koja je također nagrađena vrijednom donacijom tvrtke GDi za svoj kvalitetni projekt Dolinom Čabranke. Osim pobjedničkih škola u 2023. godini, tvrtka GDi omogućila je i svim srednjim školama u Hrvatskoj besplatno korištenje sustava ArcGIS za unaprjeđenje nastave geografije.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Ustupila, tvrtka GDi

%d blogeri kao ovaj: