kultura i zabava

Pomoć za novorođenče zaustavio članak 2.


Ivana Vinojčić Piteša
Ivana Vinojčić Piteša

VRBOVSKO – Jedna od izdašnijih jednokratnih novčanih pomoći u Gradu Vrbovskom je ona za opremu novorođenčadi. Čak 5 tisuća kuna dodjeljuje se za prvo dijete, za drugo 6 tisuća a za treće i svako sljedeće roditelji dobiju 7,5 tisuća kuna.

Pronalitetni program

No da bi ostvarili tu pomoć koja je u Gradu još nazvana i pronatalitenim programom jer mu je cilj poticanje nataliteta u vrbovščanskom kraju i nije bitan socijalni odnosno materijalni status podnositelja zahtjeva ipak postoje uvjeti koje korisnik te pomoći mora ispuniti. Upravo ti uvjeti zatekli su novopečenu mladu majku, našu čitateljicu Ivanu Vinojčić Pitešu koja je svoj slučaj odlučila podjelila i s nama.

Bez prebivališta oba roditelja nema pomoći za rođenje djeteta

Ne znam da li je to novost ili uobičajna situacija kad se pokuca na vrata naše gradske uprave i kada ono što misliš da ti pripada na kraju ne dobiješ. Ja sam tako odlučila prvi puta pokucati na ta vrata i odmah sam izgubila bitku, ističe Vinojčić-Piteša. Naime, nastavlja, rodila sam početkom siječnja i saznala da imam pravo od našeg Grada dobiti jednokratnu novčanu pomoć za svoje novorođenče. Mislim si, odlično, baš lijepo od njih i napokon nešto pozitivno i u našem gradu! Prikupim niz različitih dokumente od djeteta, svoje, potvrde o prebivalištu odnesem u Grad i osobno uručim gradskom djelatniku zaduženom za te jednokratne pomoći.

No tu me odmah dočekao hladan tuš sa pitanjem gdje otac djeteta prijavljen pokazujući mi nekakav kopirani članak 2. u kojem jasno i glasno piše da oba roditelja moraju imati prijavljeno prebivalište u Vrbovskom inače ništa od pomoći za dijete!

Pravilo ne vrijedi za razvedene, vanbračne i rastavljene

Zatečena i zbunjena pitala sam službenika kakve veze ima što piše na osobnim iskaznicima objašnajavjući da svi troje tu živimo i dijete je prijavljeno u Vrbovskom. Međutim njegov odgovor je bio odrešit i jasan –  ne možete ostvariti tu pomoć uz obrazloženje i da se sada suprug prijavi u Vrbovsko ništa od novca jer tu mora biti prijavljen u trenutku rođenja djetata. Još uz sve mi pojasni da smo u izvanbračnoj zajednici, da smo čak razvedeni ili da sam samohrana majka novac bi dobila no ovako ne, objašnjava Vinojčić-Piteša koja se pita da li Grad Vrbovsko promiče interese obitelji, djece, nataliteta, ili ipak tek puke birokracije?! A tako su lijepo, dodaje, sročili taj članak 2., u kojem piše da vam dobrodušno sve daju, a u biti vam ne daju ništa. I šta sad da ja radim, da se razvedem i pokupim novac ili da promijenim adresu i više se ne vratim u ovoj grad, zaključuje Vinojčić-Piteša.

Petar Vujnović
Petar Vujnović

Vujnović: Slučaj kod kojeg nije bio zadovoljen kriterij prebivališta jednog roditelja

O svemu smo pojašnjenje potražili i u Gradu Vrbovskom gdje pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Katarina Trbović nije željela davati nikakve izjave uputivši nas na službenika Petra Vujnovića zaduženog za te pomoći i kod kojeg je i Vinojčić-Piteša tražila svoja prava. Vujnović ističe da se radi o slučaju kod kojeg nije bio zadovoljen kriterij prebivališta jednog roditelja te pojašnjava da po odluci o dodjeli te jednokratne pomoći to pravo može ostvariti roditelj s neprekidno prijavljenim prebivalištem na području Grada Vrbovskog od najmanje jednu godinu prije rođenja djeteta ako je i drugi bračni drug u trenutku rođenja djeteta imao prijavljeno prebivalište na području Grada odnosno ako se radi o strancu onda mora imati privremeno ili stalno boravište također u trenutku rođenja djeteta.

Prijašnji kriterij prebivališta se zloupotrebljavao

Isto tako, pojašnjava Vujnović, pravo na tu jednokratnu pomoć koje je do sada bilo dio Odluke o socijalnoj skrbi odnedavno je definirano zasebnom Odlukom u kojoj je došlo i do izmjena kriterija prebivališta. Naime, objašnjava Vujnović, do izmjena je došlo jer se prijašnji kriteriji prebivališta koji nije bio vremenski određen zloupotrebljavao te su se roditelji samo zbog ostvarivanja prava prijavili u Vrbovskom uzeli pomoć a zatim i odselili. I na ovaj način se štite građani koji tu žive te neće biti mogućnosti za zlouporabu odluke koja se prije događala, kaže Vujnović.

Vinojčić-Piteša: Neka gradski vijećnici preispitaju takvu odluku

Iako se nije izborila za pravo za koje je vjerovala da joj pripada Vinojčić-Piteša svoju priču je odlučila ispričati kako se i drugi poput nje ne bi našli u istoj situaciji a možda, kaže, i netko od predstavnika građana u Gradskom vijeću uvidi besmisao takvih birokratskih kriterija poput onoga što piše u iskaznici i isprave pogrešku zbog koje ipak u Gradu Vrbovskom nisu svi jednaki u ostvarivanju svojih prava.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Vinojčić-Piteša (ustupljeno), Gorske novosti (arhiva)

%d blogeri kao ovaj: