crna kronika

VAŽNA OBAVIJEST IZ POLICIJE: Zbog nekontroliranog spaljivanja evidentirano je više požara na otvorenim prostorima – kazne su od 2.000 do 150.000 kuna


GORSKI KOTAR – Zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno u šumama i na poljoprivrednim površinama, upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i sl.

Prije početka spaljivanja površinu na kojoj se obavlja spaljivanje treba izolirati od ostalih površina odoravanjem ili na drugi pogodni način. Posebno je zabranjeno spaljivanje za vjetrovita vremena, a tijekom spaljivanja potrebna je stalna nazočnost izvršioca spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog završetka procesa gorenja.

Upravo zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada, u zadnje vrijeme je evidentirano više požara na otvorenim prostorima. Uvjeti i način spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru su regulirani županijskom Odlukom. Sukladno istoj odluci, o namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti Vatrogasne postrojbe koje su određene kao nositelji zaštite od požara na području lokalne samouprave.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Centar 112 na broj 112. Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim i zatvorskim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

U policiji napominju da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apelira se  na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Nensi Tatar, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: