gorske novosti specijal

DOLAZI LI NAPOKON KRAJ ILEGALNOJ EKSPLOATACIJI LOKALNIH KAMENOLOMA (I ENORMNOM BOGAĆENJU NA CRNO)?: Država svu nadležnost i odgovornost uskoro prebacuje na lokalne samouprave


Oglasi

VRBOVSKO – Uskoro bi trebalo odzvoniti ilegalnim eksploatatorima u kamenolomu Grič -Hambarište u Vrbovskom i ograđivanju lokalne vlasti od odgovornosti i nadležnosti.

Radni stroj tovari pijesak u kamion a nitko ništa ne poduzima

Naime, taj vrboščanski kamenolom, smješten uz državnu cestu, u kojem je zadnji koncesionar Viadukt stao s radom davne 2007. godine, svako malo pohode ilegalci i iz njega izvlače vrijednu sirovinu – pijesak i kamen. Iako je to eksploatacijsko polje ograđeno i na ulazu ima rampu zaključanu s lokotom te ima status neaktivno, nerijetko se može vidjeti podignuta rampa i u polju radni stroj kako tovari pijesak u kamion a nitko ništa ne poduzima.

Oglasi

Brojna eksploatacijska polja u Gorskom kotaru

 Sada bi tome treba doći kraj, jer kako jučer u Novom listu piše Jagoda Marić, Vlada je krenula u izmjene Zakona o rudarstvu, kojim bi se konačno trebali početi rješavati statusi neaktivnih eksploatacijskih polja u kojima se već godinama ili čak i desetljećima ne radi na eksploataciji a u tom razdoblju nisu sanirana. Takva neaktivna eksploatacijska polja nad kojima je Republika Hrvatska upisana kao nositelj i ovlaštenik u Gorskom kotaru su Antin panj u Mrkoplju, Bukovica u Ravnoj Gori, Široko brdo u Fužinama i Grič-Hambarište u Vrbovskom.

Sva šteta koja bi mogla nastati bilo kome je na jedinici lokalne samouprave

Po donošenju Zakona započeti će postupak sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i jedinicama područne (regionalne) samouprave koje će moći odabrati među dva moguća modela sanacije – sanacija uz eksploataciju mineralnih sirovina i sanacija polja bez eksploatacije mineralnih sirovina. Ako jedinice lokalne i regionalne samouprave u zadanim rokovima ne donesu takve Odluke, u Zakonu se navodi i to da će nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz Registra eksploatacijskih polja mineralnih sirovina brisati neaktivna eksploatacijska polja, a sva odgovornost i teret daljnjih radnji, kao i sva šteta koja bi mogla nastati bilo kome je na jedinici lokalne samouprave.

Oglasi

Vrboščanske političare kamenolom nikada nije ni zanimao

Tako će sada možda konačno Zakon uspjeti riješiti situaciju s vrboščanskim kamenolomom Grič-Hambarište a s čijim problemom sanacije dugih 15 godina nisu se uspjeli nositi gradske vlasti. Seže to još od HDZ-ovog Antona Mancea koji je tada javnost smirivao odgovorima kako vjeruje da neće biti problema oko sanacije a ako i bude obratiti će se onima koji su Viaduktu dali suglasnost i od njih tražiti provedbu. Nastavilo se na SDP-ovca Željka Mirkovića koji je u četiri godine svoga mandata problemu sanacije kamenoloma posvetio tek jedan dopis županijskom Uredu državne uprave za gospodarstvo. Da bi se sada sve zaokružilo na Nezavisnom Draženu Mufiću u čijoj dugoj vladavini (tri mandata) javnosti nisu poznate ikakve aktivnosti vezane uz status a kamoli sanaciju kamenoloma.

Više o kamenolomu Grič-Hambarište saznajte OVDJE.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Nensi TATAR

%d blogeri kao ovaj: